Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:18, Did:0, useCase: 3


Cilvēka emocionālais stāvoklis un interjera krāsas, vai tās mijiedarbojās?

Redakcija
Redakcija

Rudens, kas nu jau nomainījis vasaru, ir viens no krāsainākajiem gadalaikiem. Visapkārt sarkans, dzeltens, oranžs, mazliet zaļš – krāsas un to salikumi, ko varam novērot dabā, arī mūs mudina uz dažādību. Gluži kā dabā, mainoties gadalaikiem un krāsām, arī cilvēku emocionālo stāvokli var ietekmēt dažādas krāsas, radot pozitīvas vai negatīvas emocijas.

Tieši tāpēc iekārtojot mājas interjeru, remontējot, krāsojot sienas vai līmējot dažādas tapetes, nepieciešams padomāt par dažādiem krāsu salikumiem un toņiem, kas vēlāk, dzīvojot vai, bieži uzturoties konkrētajā telpā, var ietekmēt mūsu noskaņojumu. Kādus toņus un tapešu krasu vislabāk izmantot virtuvei, guļamistabai un viesistabai, lai radītu emocionāli harmonisku vidi?

Klasiskā baltā krāsa rada miera un garīguma sajūtu. Tā ir krāsa, kas emocionāli piepilda ar gaišām, pozitīvām domām. Balto krāsu var izmantot pilnīgi visās telpās, jo tā sniedz viegluma un tīrības sajūtu. Tiesa, pārāk balta krāsa visur, neveidojot dažādus toņu un krāsu salikumus, var radīt visnotaļ depresīvu un trauksmainu sajūtu. Baltā var būt labs pamattonis interjeram un to ir viegli saskaņot ar citām krāsām. Tā labi sader gan ar siltiem, gan vēsiem toņiem. Ja visa telpa ir baltā krāsā, kā tas bieži sastopams Skandināvu interjerā, nepieciešami daži krāsaini akcenti, lai telpu atdzīvinātu un padarītu tīkamāku. Piemēram, baltas tapetes vai baltas krāsotas sienas kalpos kā lielisks risinājums šaurām telpām, jo vizuāli tās paplašinās.

Pretstatā, melnā krāsa nozīmē saturīgumu, bagātību un asociējas ar šarmu, eleganci. Melnais labi sadzīvo ar citām krāsām, tās pat akcentējot vairāk. Tīrā veidā melno krāsu izmanto reti, jo tā var radīt nomācošu un drūmu efektu, tomēr to pavisam droši var kombinēt ar citām krāsām interjerā, lai padarītu to interesantāku, elegantāku.
Ar košajām krāsām jāuzmanās vairāk, kā ar melo un balto. Lai gan košas krāsas, kā, piemēram, dzeltenā krāsā, kas ir saules krāsa, simbolizējot spēku, enerģiju un dzīvīgumu, pastiprina fizisko izturību un attīsta domāšanu, pārāk daudz to izmantojot telpas interjerā, var izraisīt tajā dzīvojošajiem nogurumu, lieku uztraukumu vai pat reiboni. Dzeltenā krāsas akcenti spēj ļoti labi atdzīvināt interjeru, radot siltu un pozitīvu noskaņu. Ļoti gaumīgu skatu var iegūt savienojot vienā telpā dzelteno krāsu ar baltu, melnu, sarkanu, oranžu, zili un violetu. Tā ir krāsa, kas jāizmanto ar mēru, bet labi var iederēties virtuvē, jo dzeltenā krāsa vairo apetīti.

Savukārt oranžā krāsa vari siltuma, enerģijas un pozitīvisma sajūtu. Ļoti optimistiska krāsa. Visbiežāk šādu krāsu izmanto dažādās ēdināšanas iestādēs, jo arī tā tā pastiprina ēstgribu. Cilvēkiem, kas ilgi slimojuši, iesaka ar oranžu toni krāsot sienas vai akcentēt telpas. Savukārt, ja izvēlamies mājoklī vairāk sarkanās krāsas akcentu, jāatceras, ka sarkanā krāsa izstaro dinamiku, enerģiju, izturību, spēku. Lieliski iederēsies telpās, kur notiek intensīva darbība. Tomēr, ja izmantojam sarkano krāsu par daudz, tā var radīt trauksmes sajūtu un pastiprināt stresu. Sarkanā krāsa parasti vai nu patīk, vai nepatīk. Šī krāsa labi iederas birojā, viesistabā, virtuvē. Tomēr guļamistabā un bērnistabā šo krāsu labāk izmantot tikai neliekos aksesuāros nevis kā pamattoni. Lieliski sader kopā ar neitrāliem toņiem - melns, balts, pelēks.

Zaļā un zilā krāsa interjerā cilvēkiem labprāt patīk. Zaļā krāsa simbolizē dzīvību un ir veselības krāsa. Caur zilo krāsu varam iegūt harmoniju, līdzsvaru un mieru. Savukārt zilā ir debess krāsa - sniedz domas skaidrību, mieru, atklātību un sadarbību. Zilā krāsa bieži tiek izmantota biznesa vidē.

Nosauktās krāsas ir tās, kas interjera krāsas ir populārākās. Šīs krāsas izmanto gan kā pamattoņus sienām, gan aksesuāros un mēbelēs.