Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Kā palīdzēt saslimušam dzīvniekam

Nereti mūsu mājzdzīvnieka saslimšana ir tik sarezģīta, ka veterinārajās klīnikās, kur nav speciālas aparatūras, diagnozi precīzi noteikt nav iespējams. Gluži tāpat kā cilvēkam, arī dzīvniekam var veikt ultrasonogrāfiju.

Ultrasonogrāfija (USG) ir nekaitīga un nesāpīga diagnostiskas procedūra, kurā attēlu iegūšanai lieto augstas frekvences skaņas - ultraskaņas viļņus. Ultraskaņa ir bioloģiska organisma ausij nedzirdami viļņi, kas dabā ir sastopami apkārtējā vidē, piemēram, lietus, vēja, jūras šalkoņā un citās skaņās. Šis izmeklēšanas veids ir nekaitīgs dzīvnieka veselībai, pieejams un nepieciešams visās modernās diagnostikas fāzēs, kā arī tas var tikt izdarīts atkārtoti un jebkura vecuma dzīvniekiem.

Ultrasonogrāfiju parasti izmano, lai dzīvniekiem izvērtētu aknu, nieru, prostatu, aizkuņģa dziedzeru un limfmezglu stāvokli. Bez sonogrāfiskajiem izmeklējumiem neiztikt arī sirds slimību gadījumā, acu slimību diagnostikā. Ar šo aparatūru iespējams izmeklēt izmaiņas locītavās un muskulatūrā. Sonogrāfija ir neatsverams palīgs, kad jānosaka dzīvnieka grūsnība. Taču ultrasonogrāfija nav brīnumlīdzeklis, un gadās, ka jāveic papildus izmeklēšana, piemēram, biopsija, rentgena izmeklēšana vai citas analīzes.

Vēlams, lai dzīvnieka īpašnieks ierodas klīnikā uz mīluļa ultrasonogrāfiju ar ārstējošā veterinārsta nosūtījumu.

Kā sagatavoties ultrasonogrāfijai?

- Ja jūsu mīlulis nosūtīts uz piena dziedzeru, vairogdziedzera, kakla, nieru, sēklinieku, perifēro asinsvadu, augļa izmeklēšanu, tad īpaša sagatavošanās nav nepieciešama.
- Ja dzīvniekam nepieciešama vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfija, tad barību nedrīkst uzņemt vismaz 10 stundas pirms izmeklēšanas, drīkst dzert tikai ūdeni.

Kā veic ultrasonogrāfiju?

- Dzīvniekam diezgan plašā laukumā noskuj vēdera apmatojumu.
- Ja dzīvnieks ir uztraucies, izmanto nomierinošus līdzekļus.
- Lai zondei būtu kontakts ar ādu, pirms izmeklēšanas dzīvnieka ādu ieziež ar speciālu želeju.

Kur veic ultrasonogrāfijas izmeklējumus?

- Klīnikā ''Dzīvnieku veselības centrs'', Rīgā, Candera ielā 4, tālr. 6750049.
- ''Mazo brāļu hospitālī'' Kalnciema ielā 19, tālr. 67619061.
- Klīnikā ''Kavets'', Rīgā, Brīvības ielā 333, tālr. 67619061.
- Klīnikā ''Biovet'', Rīgā, Nīcgales ielā 32, tālr. 67704034 , kā arī citās klīnikās.

     [+] [-]

, 2010-11-05 13:54, pirms 13 gadiem
Paldies par noderīgo informāciju.