Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Kā pareizi audzēt, pavairot un kopt smiltsērkšķus

Paskatoties uz smiltsērkšķu krūmu vasaras beigās, gribas ticēt, ka zelts aug arī kokos. Smiltsērkšķu ievārījums, sula vai vienkārši saldētas ogas droši vien atradīsies daudzās mājās, kur šis krūms tiek audzēts un godā turēts. Pie kam ne tā audzēšana, ne pavairošana nesagādā lielas grūtības, bet efekts no smiltsērkšķiem satriecošs- tas palīdzēs atveseļoties katram sasirgušajam. Smiltsērkšķi satur vērtīgus vitamīnus, nepiesātinātās taukskābes, neaizvietojamas aminoskābes.
Tiem, kas nezina, bet grib audzēt smiltsērkšķus, nedaudz pastāstīšu, kā to pareizi darīt.

Tā kā smiltsērkšķis ir divmāju augs, jums būs jāiegādājas vismaz divi stādi: viens vīrišķais un viens sievišķais. Vispār uz vienu vīrišķo augu varat audzēt līdz pat septiņiem- astoņiem sievišķajiem augiem.
Vīrišķie ziedpumpuri ir lieli, ar brūnām zvīņām, bet ziedi- ļoti sīki, dzeltenā krāsā. Sievišķie ziedpumpuri ir sīki, līdzīgi lapu pumpuriem, un aug uz zariem pa vienam.

Iegādājoties smiltsērkšķu stādus, pievērsiet uzmanību, lai pie to pamatnes būtu sazarojumi, jo tad jums izaugs skaisti krūmi bez papildus formēšanas.
Smiltsērkšķus var izaudzēt arī no atvasēm, ko izdzen krūma saknes. Tādam nolūkam atvase jāatdala no mātes auga ar lāpstu, neizrokot to no zemes. Pa vasaru tiem izaugs pašiem savas skaistas saknes un nākamajā pavasarī varēsiet tos pārstādīt.

Kad un kā stādīt smiltsērkšķus

Smiltsērkšķus stāda agrā pavasarī gaišā vējainā vietā (smiltsērkšķi ir vējapputes augi), auglīgā augsnē ar neitrālu reakciju. Vietā, kur paredzēts stādīt smiltsērkšķus, prms tam būtu labi iesēt balto āboliņu.
Ja jums dārzā ir ļoti mālaina augsne, stādāmajā bedrē ieteicams pievienot smiltis vai granti. Pirms stādīšanas izraktajā bedrē (50x50x50 cm) ieber 200 g kālija hlorīda un 150 g superfosfāta. Nākamajā pavasarī, vēl pirms lapu izplaukšanas, augsnei pievieno 40 g salpetra. Turpmākos 3-4 gadus smiltsērkšķus nepiebaro.

Daži dārzkopji smiltsērkšķus stāda ieslīpi, taču tas nav pareizi,- šādi stādot augam veidojas nepareizs lapu vainags. Pareizi ir smiltsērkšķus stādīt vertikāli.

Kā kopt smiltsērkšķus

Smiltsērkšķu kopšana nepavisam nav sarežģīta. Zemi apkārt stādam nav nepieciešams dziļi irdināt, lai nebojātu tuvu zemes virskārtai atrodošās saknes. Jāseko, lai zeme tiem apkārt būtu pietiekami mitra, it īpaši jūlijā, kad intensīvi aug dzinumi un augustā, kad briest un gatavojas ogas.
Regulāri un nekavējoties jāizgriež sausos zariņus- tas paildzinās auga produktīvo dzīves ciklu.

Kā pareizi ievākt ražu

Ražas (ogu) vākšanu sāk augusta vidū un turpina septembrī. Novākt to nepavisam nav vienkārši- augļa kātiņš bieži vien norauj gabaliņu augļa mizas (ogas var arī nogriezt arī mazajām manikīra šķērītēm). Tāpēc groza vai cita trauka dibenā, kur ievietosiet nolasītos augļus, jāievieto polietilēna plēve. Ogas pēc novākšanas nemazgā- tādējādi būs vairāk sulas. Ja tās jums šķiet putekļainas, tad labāk aplaistiet ogas ar dārza šļūteni tieši krūmā pirms novākšanas.

Vieglāk, protams, novākt līdz galam nenogatavojušās ogas, taču jāņem vērā, ka tajās vēl nav uzkrājušās pietiekamā daudzumā bioloģiski aktīvās vielas. Optimālo ražas novākšanas laiku var noteikt pēc patīkamās ogu saldeni- skābās garšas un savdabīgā aromāta parādīšanās.

Daži dārzkopji praktizē kombinēto ogu novākšanas paņēmienu, izgriežot ar sekatoru krūma vidū atrodošos vadzarus (no tiem ogas nolasa mājās vai arī zarus sasaldē un pēc tam no tiem ogas nokrata) bez dzinumu turpinājumiem, savukārt, pārējās ogas nolasa no krūma.
Ātrāk ogas nolasīt iespējams ar dažādu paštaisītu āķveida ierīču palīdzību, piemēram,- kaķenes formā uztaisītu metāla stiepli.
Pēdējos gados par populārāko ražas novākšanas metodi, sevišķi tiem, kas smiltsērkšķus audzē komerciāliem nolūkiem, kļuvusi zaru nogriešana kopā ar ogām, pēc tam tos sasaldējot un vēlāk ogas nokratot. Šādi ogas novākt tiešām var ātri, taču jārēķinās ar to, ka ražu varēsiet ievākt tikai katru otro gadu, jo smiltsērkšķiem ogas aizmetas tikai uz iepriekšējā gada dzinumiem. Tāpēc, ja audzēsiet smiltsērkšķus tikai savām vajadzībām, neiesaku šo metodi izmantot.

Vienkāršas receptes, kā smiltsērkšķus sagatavot ziemai

Smiltērkšķu kompots

Tā pagatavošanai burku piepilda ar ogām gandrīz līdz pašai augšai un pārlej ar karstu sīrupu (uz 1 l ūdens ņem 400 g cukura). Burku pasterizē un aizvalcē ar metāla vāciņu.

Smiltsērkšķu biezenis

Lai pagatavotu smiltsērkšķu biezeni, ogas vispirms jāizkarsē nelielā ūdens daudzumā un tad jāizberž caur sietu. Uz 1 kg izberztu ogu jāņem 600-800 g cukura, kārtīgi jāizmaisa un jākarsē 90 grādu temperatūrā 5 minūtes. Gatavu biezeni jāiepilda karstās burkās un ātri jāaizvāko.
Smiltsērkšķu biezeni var gatavot arī bez cukura, taču tad tas jāpasterizē.

Smiltsērkšķu ievārījums

Ogas pārber ar cukuru (uz 1 kg ogu ņem 1,2 kg cukura), atstāj uz piecām stundām vēsā vietā, tad vāra uz lēnas uguns līdz gatavībai, ik pa laikam nosmeļot putas. Gatavu iepilda iepriekš sagatavotās burkās un hermētiski noslēdz..

Smiltsērkšķu sula ziemai

Izspiest no ogām sulu, pievienot cukura sīrupu (uz 1 litru ūdens jāņem 400 g cukura) vai cukuru (uz 1 kg ogu jāņem 1.2 kg cukura), izmaisīt, uzkarsēt un iepildīt burkās vai pudelēs.
Ja gribēsiet uzglabāt sulu bez cukura, to var izdarīt, pasterizējot un hermētiski aizvākojot traukus, kurā tā tiek uzglabāta.