Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


10 lietas, ko apsvērt pirms pirkuma veikšanas

Redakcija
Redakcija

Ikvienam, kas taisās veikt jebkāda veida pirkumu, vajadzētu uzdot sev vairākus jautājumus. Kādus? Iepazīstieties ar tiem raksta turpinājumā. Šie jautājumi palīdzēs jums izlemt, vai tiešām jums konkrētais pirkums ir nepieciešams, un palīdzēs to izdarīt maksimāli izdevīgi. Šie jautājumi attiecas kā uz lieliem, tā arī uz maziem pirkumiem, tādēļ, veicot arī šķietami nenozīmīgus tēriņus, neaizmirstiet sev uzdot šos jautājumus.

Noskaidrojiet, kādēļ jūs vēlaties veikt konkrēto pirkumu
Kādēļ es vēlos veikt šo pirkumu? Vai tas atrisinās kādu problēmu? Ja jā, tad kas tā ir par problēmu? Centieties atbildēt uz šo jautājumu maksimāli detalizēti vēl pirms jūs esat nopirkuši noskatīto lietu vai pakalpojumu. Tikai tā jūs noskaidrosit, vai konkrētais pirkums jums ir patiešām vajadzīgs vai tā ir tikai kārtējā vēlme patērēties. Lieki piebilst, ka šādi impulsīvi tēriņi nereti beidzas ar tādām lietām kā ātrie kredīti internetā, tādēļ ir tik ļoti būtiski saprast, vai konkrētais pirkums ir vajadzība vai tikai vēlme.

Vai man jau ir kaut kas, kas ir tik pat labs kā šis pirkums?
Nereti problēmas risinājums, kas jums nepieciešams, ir tepat blakus. Iespējams, jums jau ir kaut kas, ko iepriekš izmantojāt citiem mērķiem, bet kas tagad var noderēt arī aktuālās problēmas risināšanai. Mūsdienās ir pieejami daudz un dažādi informācijas avoti, kā it kā ierastām lietām var atrast neierastus risinājumus, kardināli izmainot to izmantošanas mērķi un veidu. Piemēram, parastās koka kastes mūsdienās itin bieži tiek izmantotas stilīgu plauktu, galdu, krēslu un citu interjera priekšmetu radīšanai.

Vai es kaut ko līdzīgu var aizņemties?
Šis jautājums it īpaši attiecas uz lietām, kuras jūs neizmantojat bieži. Kādēļ gan jums vajadzētu iegādāties kaut ko, ko izmantosit tikai reizēm, ja jūs to varat no kāda aizņemties? Padomājiet, vai to, ko plānojat pirkt, nevar aizņemties no radiem, draugiem vai pat kaimiņiem? Par aizņemšanos varat arī kaut kā atlīdzināt, neiztērējot tik daudz naudas, cik jūs būtu iztērējuši, iegādājoties konkrēto lietu īpašumā.

Vai kāds kaut ko līdzīgu nepārdod vai neatdod?
Pērkot vai ņemot lietas no cilvēkiem, kuriem tās vairs nav nepieciešamas, ir iespējams ietaupīt kaudzi naudas. Šīs lietas, visticamāk būs lietotas, bet ir lietas, kurām nav nozīmes, vai tās ir lietotas vai nav, jo lietošana nav ietekmējusi ne to vizuālo izskatu, ne to funkcijas. Spilgts piemērs ir mēbeles, kurām, ja vien tas ir saudzīgi lietotas, nereti nevar redzēt nekādas lietošanas pazīmes.

Vai man ir nauda šim pirkumam?
Vai es varu to atļauties? Šis jautājums nav par to, vai jūsu bankas kontā ir nauda, bet gan par to, vai jūsu budžetā ir paredzēta nauda šim pirkumam? Ja jūsu budžetā nav paredzēta nauda šim pirkumam vai tas nav īpaši steidzami, noteikti atlieciet pirkumu un nogaidiet kādu laiku. Ja šis pirkums tomēr ir steidzams, padomājiet, kuras budžeta pozīcijas jūs varētu samazināt, lai veicot steidzamo pirkumu, neradītu budžeta iztrūkumu. Steidzamiem pirkumiem nereti noder krediti interneta ar negativu kreditvesturi, tomēr kādēļ ņemt kredītu, ja jūs varat saprātīgi pārplānot savas budžeta pozīcijas, kādai kaut ko pieliekot, bet kādai kaut ko atņemot.

Pērciet lietotu
Mūsdienās it tik ļoti viegli atrast un iegādāties lietotas lietas, nemaz neizejot no mājām. Nav noslēpums, ka šodien ikvienam ir pieejami dažādi interneta portāli, kuros iespējams detalizēti atlasīt nepieciešamos parametrus un atrast vēlamās lietas, samaksājot par tām un pasūtot to piegādi uz mājām interneta tiešsaistē. Pēc tāda paša principa, protams, var iegādāties arī jaunas lietas, bet kādēļ gan pirkt jaunas lietas par dārgāku cenu, ja var nopirkt lietotas lietas par zemāku cenu?

Pētiet atsauksmes
Pirms jūs kaut ko pērkat, ja vien iespējams, izpētiet visas atsauksmes, kas par vēlamo produktu ir atrodamas interneta vidē. Uzmanieties no atsauksmēm, kas ir pašu kompāniju rakstītas, jo mūsdienās ir daudz kompāniju, kas maksā cilvēkiem par to, lai tie rakstītu tikai pozitīvas atsauksmes par to produkciju. Labākie informācijas avoti ir tie, kuros par katru produktu ir daudz un dažādu, ne tikai pozitīvu atsauksmju.

Salīdziniet cenas
Mūsdienu interneta tehnoloģijas sniedz iespējas salīdzināt dažādu produktu cenas, neizejot no mājām. Tomēr nevajag paļauties tikai uz internetā atspoguļotajām cenām – lai iegādātos izdevīgāko piedāvājumu, ir jāsalīdzina viena un tā paša produkta cenas gan internetā, gan tirdzniecības vietā, jo tās itin bieži atšķiras. Salīdzinot produkta cenas, ņemiet vērā arī piegādes izmaksas.

Meklējiet atlaides
Neskatoties uz to, ka jau esat atraduši izdevīgāko piedāvājumu, pameklējiet, vai jūs nevarat iegūt vēl kādu atlaidi savam pirkumam. Varbūt jums ir kāda atlaižu vai bonusu karte, kupons, atlaides kods vai klienta karte? Šīs šķietami nenozīmīgās lietas var ietaupīt ievērojamas naudas summas, tādēļ vienmēr, kad vien tas ir iespējams, painteresējieties par iespējām ietaupīt vēl vairāk.

Maksājiet pilnu cenu
Ja jūs esat atraduši un sapratuši, ka nu nekādi nespēsit iztikt bez šī pirkuma, kā arī to nebūs iespējams nopirkt izpārdošanā vai ar atlaidi, vienkārši pērciet to un maksājiet pilnu cenu. Ja jūs būsit sev uzdevuši visus iepriekš minētos jautājumus, jūs, visticamāk, nemaz nenonāksit pie desmitā jautājuma, bet, ja arī nonāksit, jūs būsit gandarīti, ka neļāvāties impulsam, bet gan pārdomāti pieņēmāt lēmumu par labu pirkuma veikšanai.