Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Mikročips dzīvniekam - vai nepieciešamība?

Mikročipēšana jeb elektroniska iezīmēšana ir mūsdienīgs dzīvnieku identifikācijas veids uz visu viņa mūžu. Mikročipu dzīvniekam iespējams ievadīt no astoņu nedēļu vecuma.

Mikročips ir rīsa graudiņa lieluma ierīce, kurā ieprogrammēts unikāls 15 ciparu kods. Šo kodu nav iespējams viltot vai izdzēst. Mikročipa ārējais apvalks izgatavots no materiāla, kas nereaģē ar apkārtējiem audiem un neļauj mikročipam migrēt dzīvnieka ķermenī. Mikročipu aktivizē ar nolasītāju jeb ''rīderi''. Velkot ar ''rīderi'' pāri mikročipa ievadīšanas vietai, uz ciparnīcas parādās koda numurs.

Kā injicē mikročipu?

Mikročips ievietots speciālā injektorā, kas atgādina šļirci un ir sterili iepakots. Kaut arī injektora adata šķiet ļoti liela, tomēr tā ir ļoti asa un tāpēc šī procedūra nav īpaši sāpīga, un nav nepieciešama pat vietējā anestēzija. Ja suns procedūras laikā ir emocionāls, tas nozīmē, ka viņš ir gana izlutināts vai ļoti uztraucies. Mikročipēšana nav operācija. Procedūras laikā nekas netiek ne griezts, ne šūts, to drīzāk var salīdzināt ar vakcināciju.

Mikročipēšanas norise.

Vispirms veterinārārsts ar nolasītāju pārbauda dzīvnieku, vai tam jau nav ievadīts mikročips. Viņš arī pārbauda, vai identifikācijas koda numurs sakrīt ar to, kas norādīts uz iepakojuma. Pēc tam veterinārārsts ievada mikročipu dzīvniekam zem ādas kakla kreisajā pusē ( ASV, Lielbritānijā, Kanādā, Austrālijā, Jaunzēlandē un Japānā mokročipus parasti ievada skausta apvidū). Mikročipsus zem dzīvnieka ādas ievada ar šļircei līdzīgu ierīci, informāciju no mikročipa iegūst ar speciālu nolasītāju. Pēc procedūras vēlreiz tiek pārbaudīta implantētā mikročipa darbība. Pēc šīs procedūras sākas papīra darbi. Veterinārārsts izdara ierakstus Eairopas pasē, reģistrācijas žurnālos un aizpilda Mājas dzīvnieka veidlapu, kuru rezi mēnesī nosūta Latvijas Kinoloģiskās federācijas Dzīvnieku aizsardzības grupai, kas uztur mikročipēto mājdzīvnieku datu bāzi Mājas dzīvnieku reģistrs

Mikročipa pielietojums.

- Noklīdušu vai nozagtu dzivnieku identifikācija,
- Apdrošinātu dzīvnieku identifikācija,
- ciltsdarbā,
- dažādu tiesisku strīdu risināšanai,
- valsts robežu šķērsošanai.

     [+] [-]

, 2010-10-03 16:28, pirms 14 gadiem
Nav slikta doma, saimniekiem būtu vieglāk atrast savus pazudušos draugus.

     [+] [-]

, 2010-10-03 19:04, pirms 14 gadiem
Vai sunītim tāds mikročips mekaitē? Vai ir kāds, kura sunim tāds ir un varētu padalīties pieredzē?

     [+] [-]

, 2010-10-03 19:36, pirms 14 gadiem
Nē, dzīvniekam čips nekādi netraucē.

     [+] [-]

, 2010-10-03 20:13, pirms 14 gadiem
Man liekas, ka dzivniekiem jau nebūtu diezko ērti, bet saimniekiem
gan būtu ļoti ērta ierīce. Savu mīluli varētu pat palaist vienu pasu ārā.

     [+] [-]

, 2012-03-16 15:24, pirms 12 gadiem
sunitim tiesam tas cips nekadi nekaite un netrauce.
mes sacipojam savu 9 men. mazo miluli un nekas neliecina,ka vinam kaut kas traucetu