Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Kā izaudzēt labu tomātu ražu siltumnīcā

Kā izaudzēt labu tomātu ražu siltumnīcā
Lai izaudzētu tomātus no sēkliņām mājas apstākļos, nepieciešams nodrošināt tomātiem apgaismojumu

Lai izaudzētu tomātus no sēkliņām mājas apstākļos, nepieciešams nodrošināt tomātiem apgaismojumu vismaz 14-18 stundas diennaktī - izmantojiet mākslīgo apgaismojumu.

Neveidojiet pārāk blīvus stādījumus, ideālā gadījumā katrai augu lapiņai ir jābūt saules apspīdētai.

Stādiet tomātus nedaudz dziļāk, nekā tie ir podiņā. Jo, no kāta veidosies jauna sakņu sistēma, kā rezultātā tomāts būs spēcīgāks un spējīgāks labāk ražot.

Laicīgi atbrīvojaties no nevajadzīgajām pazarītēm un lapām. 30 cm augstumā no zemes nedrīkst būt neviena lapa.

Tiklīdz tomāts ir sasniedzis 3 pēdu garumu, noņemiet no apakšas (apmēram pēdas augstumā) lapas. Šajā augstumā esošās lapas pirmās sāk bojāties un izplatīt slimības, jo ir vistālāk no saules un vistuvāk mitrajai zemei.

Augus vienmēr laistiet pie saknēm un nekad neapsmidziniet ar ūdeni. Laistīšanas ūdenim ir jābūt siltam — 18-22°С.
Ja siltumnīcā atrodas muca ar ūdeni, tai noteikti jābūt aizvērtai, lai neveidotos paaugstināts gaisa mitrums. Laistiet stādus ne vēlāk kā pusdienlaikā, bet vēl labāk no rīta, kad ūdens temperatūra ir augstāka par gaisa temperatūru;

Rindās un starp rindām izvietojiet tumšus akmeņus vai plastmasas pudeles ar ūdeni. Akmeņi un pudeles uzsūks lieko siltumu dienas laikā un atdos to atpakaļ nakts laikā.

Papildmēslojumam izmantojiet mēslojumu, kurā ir daudz fosfora un kālija. Papildmēslojumu ir jānodrošina trīs reizes vienas veģetācijas laikā - 10 dienas pēc stādu pārstādīšanas atvērtā gruntī, tad ar viena mēneša intervālu apsmidziniet stādus ar mikromēslojuma šķīdumiem. Obligātās šķīduma sastāvdaļas - tie barības elementi, kuri katastrofāli trūkst mūsu augsnē - bors, magnijs, cinks, mangāns, varš, molibdēns, bet neitrālās augsnēs - dzelzs.

No stādu iestādīšanas brīža izmantojiet imūnmodulatorus: cirkons, imūncitofīti, elīns.

Lai uzlabotu apputeksnēšanu un augļu veidošanos (tomāti ir pašapputes augi - zieds pats sevi apputeksnē), ir vēlams sauss gaiss un gaisa temperatūra no 20 līdz 26°С. Vēlams viegli pakratīt augus karstā, saulainā laikā.

Tomātiem pirmajā veģetācijas laikā ir nepieciešama reta un apjomīga laistīšana. Kopš sāk veidoties augļi, tomātus ir jālaista 2 reizes nedēļā, bet nelielās devās.

Lai izaudzētu tomātus no sēkliņām mājas apstākļos, nepieciešams nodrošināt tomātiem apgaismojumu vismaz 14-18 stundas diennaktī - izmantojiet mākslīgo apgaismojumu;

Lai mājas apstākļos sētajiem tomātiem izveidotos spēcīgs kāts, tiem nepieciešams mākslīgais vējš, ko var nodrošināt ar ventilatoru. 5-10 minūtes 2 reizes dienā ieslēdziet pret tomātiem vērstu ventilatoru.
Ja Jums mājās nav ventilatora, varat vairākas reizes dienā, pārlaist ar roku pāri tomātu galotnītēm (viegli tos noglāstīt uz vienu pusi un uz otru pusi). Bagātāka tomātu raža būs apbalvojums šīm pūlēm;

Tā kā tomāti mīl siltumu, vietā, kur tie tiks stādīti, pirms tam uzsildiet zemi. Piemēram, nedēļu vai ilgāk pirms tomātu stādīšanas, varat uzklāt uz zemes melnu vai sarkanu plēvi. Bet labāk klāt caurspīdīgu plēvi, jo tādējādi augsnei piekļūs arī nepieciešamais saules UV starojums.

Ziedēšanas laikā tomāti ir jālaista regulāri. Pretējā gadījumā sāksies ziedu puve. Kad tomātiem jau ir izveidojušies augļi, tomātus var laistīt nedaudz retāk, tādējādi auglis būs saldāks un aromātiskāks.

Laistot tomātus, lejiet ūdeni uz saknēm, lai nesamērcētu lapas, tādējādi pasargājot tomātu lapas no lieka mitruma.