Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Lai ziemā netrūktu vitamīnu. Mini dārziņš uz palodzes

Ziema - laiks, kad mums tik ļoti trūkst dabīgo vitamīnu! Tad, kāpēc gan neierīkot nelielu dārziņu ar vērtīgiem augiem uz palodzes, kamēr mūsu dārzs guļ ziemas miegā? Nu, piemēram, viruvē izaudzēt savus mīļākos garšaugus? Tos var iestādīt podiņos tādējādi, lai tie ne tikai dažādo jūsu ēdienkarti, bet izdaiļo virtuves interjeru.

Labs variants zaļo augu audzēšanai mājas apstākļos ir iestādīt tos vienā lielā konteinerī (protams, ja tam uz palodzes ir vieta) vai dažāda lieluma podiņos.

Veikalos atrodami dažādu krāsu un izmēru konteineri no plastmasas, tie nav dārgi, taču ļoti praktiski. Tāpat augus var iestādīt dažāda izmēra un formas terrakota krāsas podos, arī tie brīnišķīgi izdaiļos jūsu interjeru.
Neaimirstiet nopirkt arī augsni nepieciešamajā daudzumā un padomājiet par drenāžu: konteinera apakšā var ievietot lausku vai šķembu gabaliņus vai arī iebērt veikalos nopērkamo drenāžu, kurai pa virsu uzber augsnes maisījumu. Kad drenāža un augsne iebērta konteinerī vai puķu podos, tā nedaudz jāsamitrina.

Lai izveidotu interesantu kompozīciju, var kombinēt vienkāršāka izskata augus ar dekoratīviem. Ir augi, kas ir vienlīdz ēdami un dekoratīvi. Vispirms izvēlieties augus, kurus regulāri izmantojat ēdienu gatavošanā, piemēram, baziliku, timiānu, piparmētras, pētersīļus. Labi kopā izskatās dažādu izmēriu augi ar interesantām lapām kontrastējošās krāsās. Piemēram, ir nopērkamas dažādu sķīrņu piparmētras ar skaistām krāsainām lapām.

Iekļaujiet savā dārziņā dažus smaržīgos augus, piemēram, salviju un lavandu. Ja jūsu virtuvē ir pietiekami daudz vietas un jūs varat atļauties tur novietot lielu konteineri, varat iestādīt tajā pat zaļos vai sarkanos salātus.

Konteiners ar vairākiem nodalījumiem lieliski noder pētersīļiem. Šim garšīgajam un vērtīgajam augam nepieciešama nedaudz noēnota vieta un daudz mitruma. Lai augs labi augtu un veidotu jaunus dzinumus, pareizi jānovērtē apgaismojums- labāk ja uz palodzes nekritīs tiešie saules stari.

Kad esat iegādājušies stādus, uzmanīgi izceliet tos no plastmasas podiņiem, pieturot auga stublāu ar pirkstiem un iestādiet tos jaunajā konteinerī vai podā. Pieberiet vēl augsni, taču neberiet līdz pašām konteinera maliņām, atstājiet brīvu vietu, lai augus būtu viegli apliet.
Varat skaisti izvietot starp augiem mazus akmentiņus. Mitrumu lieliski saglabā mulča no sīkiem oļiem. Regulāras ražas iegūšanai iestādiet augus vairākos konteineros vai podos ar nedēļas vai divu nedēļu pārtraukumu starpā. Tādējādi ar svaigiem zaļumiem jūs būsiet nodrošināti ilgu laiku.

Tāpat var nopirkt dažādas sēklas un iesēt tās tieši podiņā vai konteinerī. Ja baidāties tās iesēt pārāk blīvi, var izmantot tā saucamos "paklājiņus". Šim nolūkam no plāna avīžu papīra poda vai konteinera formā izgriež diskus vai taisnstūrus un uz to virsmas pielīmē sēklas, ņemot vērā attālumu, kāds nepieciešams pieaugušiem augiem. Par līmi izmanto parasto klīsteri, ko gatavo no kartupeļu cietes.

Papīra diskus vai taisnstūrus apžāvē, tad ievieto podā vai konteinerī, apberot plānā kārtiņā ar zemi. Pēc tam kārtīgi salaista ar ūdeni. Kamēr sēklas nav sadīgušas, konteinerim vai podam var uzlikt vāku vai ievietot to polietilēna plēvē. Atceraties, ka regulāra augu apgriešana nepieciešama tāpēc, lai tie nepāraugtu un veidotu bagātīgu sazarojumu.

Ja jūsu virtuve ir pārāk maza un tajā nav vietas uz palodzes, varat stādīt zaļumus piekaramajos grozos. Tikai atceraties reizi nedēlā pagriezt grozu, lai visi augi varētu saņemt vienmērīgu un pietiekamu apgaismojumu, lai neviens augs ilgstoši nepaliktu ēnā.

Pirms augsnes iepildīšanas, šādā grozā vēlams ievietot no plēves vai nevajadzīga polietilēna maisiņa izgrieztu pamatu, kas neļaus augsnei birt zemē. Plēves lielums jāveido ar aprēķinu, ka apmēram 2,5 cm lielai malai jāpaliek brīvai pēc augsnes iebēršanas. Augi vēlāk šo plēvi nomaskēs. Groza centrā iestādiet neparastas krāsas un formas augus, apkārt izvietojiet pārējos. Neaizmirstiet apstrādāt jauno dzinumu galotnes, lai jums veidotos skaists, kupls krūms.

Ja nebaidāties no drosmīgiem risinājumiem interjerā, varat iestādīt augus krāsainos spainīšos un iekārt tos logā, piestiprinātus ar veļas knaģiem pie dekoratīva stieņa (knaģi gan šeit pilda tikai dekoratīvās funkcijas), kas piestiprināts pie loga. Šādi novietoti augu neaizņem vietu virtuvē un saņem pietiekami daudz saules gaismas.

Lai jums izdodas izveidot savu mini dārziņu! Jūs to varēsiet izmantot visu ziemu un pat vasarā, bet rudenī daudzgadīgos augus apgriezīsiet un pārstādīsiet dārzā, ja jums tāds ir. Ja nē, turpiniet kopt savu virtuves dārziņu.

Noderīgi!

Vai gribat izmantot visas mūsdienu iespējas, tomēr esat noguruši no dārgiem lielveikalu zaļumiem, kas ledusskapī ātri kļūst melni?
Šī bagātīgi ilustrētā grāmata "Garšaugu dārzs virtuvei", ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, tapusi dārznieka Džefa Koksa un pavāres Marijas Pjēras Muānas sadarbībā. Tā atklās, kā jūs varat nodrošināt sevi ar lētiem un aromātiskiem garšaugiem, izaudzējot tos dažādos traukos virtuvē vai dobēs dārzā. Grāmata ir arī praktisks ceļvedis sekmīgai garšaugu izmantošanai kulinārijā. Tajā atradīsiet
• ilustrētu katalogu ar vairāk nekā 120 garšaugiem un piezīmēm par to aromātu, piemērotākajiem augšanas apstākļiem un izmantošanu virtuvē,
• iedvesmojošas augu kombinācijas puķu kastēm un podiem, piemēram, Vidusjūras augu buķeti, ikdienā nepieciešamo garšaugu un salātu garšaugu izlasi,
• padomus augu stādīšanai, audzēšanai, ievākšanai, uzglabāšanai un sagatavošanai,
• vairāk nekā 60 receptes svaigu, sasaldētu vai kaltētu garšaugu izmantošanai, tostarp aromatizēta sviesta, eļļas, etiķa, marināžu, salātu un salātu mērču, kā arī sīrupu un tēju pagatavošanai.