Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Dārza darbi martā jeb marts- ekstremāls mēnesis, ņemiet kapli pār plecu, un viss būs kārtībā

Redakcija
Redakcija

Pilnīgi noteikti ir gaidāms gaišāks laiks. Marts ir pirmais pavasara mēnesis, bet lielo temperatūras svārstību dēļ tas ir arī visai ekstremāls mēnesis. Meteorologi skaidro, ka ievērojamās svārstības martā izraisa četras dažādas laika apstākļu sistēmas, kas cīnās savā starpā. Dažkārt uzvar dienvidrietumu siltās gaisa masas, bet citkārt spēcīgāks ir aukstums no ziemeļaustrumiem. Un jāņem vērā arī vējš to abu starpā, kas izraisa temperatūru sajaukumu.

Virtuves dārzs

Ar lāpstu un kapli bruņotu dārznieku neuzvarēs ne karstums, ne aukstums.

Pirmo auksto dienu var izmantot stādīšanai. Nedaudz vēlāk sāksim pirmās cīņas ar nezālēm, tādēļ darāmā netrūks.

Pārlapojiet sēklu katalogus un izvēlieties vislabākās sēklas. Kas notika pagājušogad? Vai salātu nebija par daudz, vai zirņi izdīga labi, vai nepalikāt bez zemenēm, vai kartupeļiem nepiemetās kāda slimība?

Varbūt virtuves dārzu derētu nedaudz pārkārtot. Ja vēl neesat izmantojis paaugstinātās dobes, varbūt ir vērts šogad tās izmēģināt, un sagatavošanās darbus varat sākt jau tagad. Paaugstināto dobju izveide prasa laiku un enerģiju, tomēr paaugstināsies arī ražība, un ilgtermiņā paaugstinātās dobes prasa daudz mazāk enerģijas nekā parastās zemās dārza dobes. Paaugstinātās dobes var arī vienkāršāk apsegt ar polietilēna plēvi un līdz ar to panākt agrāku ražu un varbūt arī atvairīt insektu uzbrukumus.

Paaugstinātā dobe

Šī metode ir salīdzinoši vienkārša. Ar auklu iezīmējiet dobes aprises. Pārliecinieties, ka varat tai piekļūt no abām pusēm. Dobei jābūt izvietotai tā, lai tajā nebūtu jākāpj. Parasti pareizais platums ir aptuveni 1,25 m, un tas ir arī jāņem vērā, veidojot vairāk nekā vienu dobi. Pēc tam izrociet dobes augsni. Rociet vismaz vienas lāpstas dziļumā, ieteicams pat divkārt dziļāk. Ja augsne vēl joprojām ir sasalusi, apstrādājiet to ar cērti.

Pēc tam iejauciet uzraktajā augsnē kompostu. Vienu trešdaļu augsnes un vienu trešdaļu komposta. Jo pamatīgāk to sajauksiet, jo labāk.

Jauniesētu sēklu dīgšana svaigā kompostā var būt apgrūtināta. Dažkārt tās pat iet bojā. Tādēļ, ja veidojat paaugstināto dobi pavasarī, ieteicams neierakt augsnē kompostu, bet iejaukt tajā nedaudz sfagnu kūdras. Kad augi būs izdīguši, varēsiet ievietot kompostu starp augiem un visbeidzot rudenī ierakt to augsnē.

Komposta vietā varat izmantot kūtsmēslus, bet ar tiem nepārspīlējiet.

Kad augsne un komposts būs sajaukts, ievietojiet to atpakaļ dobē, kas tagad būs augstāka par zemi. Varat norobežot dobi ar lapegles, tērauda vai akmens rāmi, lai paturētu tajā augsni. Neizmantojiet materiālus, kuros ir darva vai ķimikālijas.

Katru gadu pievienojiet dobei vēl nedaudz komposta un ar grābekli kārtīgi iejauciet to augsnes virskārtā.

Atcerieties pamainīt katrā dobē sējamos augus, lai vienmēr nesētu katrā dobē vienu un to pašu augu. It sevišķi vairāku gadu pārtraukums nepieciešams pēc kartupeļu audzēšanas. Neaizmirstiet arī izdiedzēt kartupeļus. Ļaujiet tiem dīgt gaišā un vēsā vietā.

Puķu dārzs

Mauriņa mēslojums

Galvenā cīņa pret sūnām sākas martā. Sūnām patīk ēna un vāji mēslota augsne. Tādēļ mauriņa mēslošana noteikti atmaksāsies. Ja vēlaties nedaudz aiztaupīt sev pļaušanu, izmantojiet organisko mēslojumu (granulētu dzīvnieku izcelsmes mēslojumu). Izmantojot organisko mēslojumu, zāle augs nedaudz lēnāk, bet tikpat labi kā tad, ja tā saņems mākslīgo (NPK) mēslojumu, kā to dažkārt kļūdaini dēvē. Lietojiet aptuveni 10 kg /100 m2. Mēslojums jāuzklāj, kad zāle sāk augt, tas ir, martā vai aprīlī, un zālei noteikti pietiks mēslojuma, ja to šādi mēslosiet reizi gadā.

Ja izvēlēsieties NPK mauriņa mēslojumu, sāciet marta beigās ar 2,5 kg/100m2. Izmantojiet tādu pašu mēslojuma daudzumu arī jūnijā un septembrī.

Atcerieties – ja uz iepakojuma teikts, ka mēslojums paredzēts visam gadam, tas nenozīmē, ka mauriņš jāmēslo tikai vienreiz. Tas nozīmē, ka mēslojums ir pagatavots tā, lai to varētu izmantot visa gada garumā.

Ieteicams arī apstrādāt mauriņu ar grābekli, lai tam varētu piekļūt gaiss. Tomēr pagaidiet līdz aprīlim, kad laiks būs sausāks un augiem būs nostiprinājušās saknes.

Rīkojieties tūlīt

Nezāles zina, ka dārzniekiem nepatīk aukstas dienas. Tādēļ tās braši dzen asnus, kad temperatūra ir tikai pāris grādu virs nulles un jūsu kaplis vēl stāv dīkā. Savukārt, ja tās sastopas ar kapli, tās zaudē gandrīz visu savu dīgšanas sparu. Katrā ziņā ir ievērojami vienkāršāk izravēt nezāles, kad tās ir nelielas, nevis tad, kad tās ir pamatīgi ieaugušas. Daudzas nezāles arī strauji izsējas un pēc tam sāk aktīvi izplatīties. Ņemiet talkā kapli, gāzes degli, tvaika gludekli un visus citus jūsu šķūnītī atrodamos nezāļu apkarošanas ieročus. Tie jums neļaus nosalt.

Apsedziet trauslus augus

Un padomājiet arī par visām citām priekšrocībām!

Marts ir lielisks mēnesis visu viengadīgo augu stādīšanai, kā arī visu to augu dēstīšanai, kas aug puduros. Pirms pirkšanas pārbaudiet saknes. Ja tām ir smalki gali vai daudz nelielu, šķiedrainu saknīšu, augs ātri iesakņosies. Nepiepildiet stādīšanas bedrīti ar lielu daudzumu kūdras un iesakņošanās augsnes, jo tādā gadījumā saknes augs turpat un neizpletīsies. Iejauciet uzraktajā augsnē nedaudz kūdras vai pilnībā satrūdējuša komposta un piepildiet bedrīti. Kārtīgi pieminiet augsni, lai augs bedrītē nekustētos, jo pretējā gadījumā mizā pie saknēm ātri izdils caurumi.

Ja jums pie rokas gadījušās dārza šķēres, ar kurām nevarat vien mitēties apcirpt liekos zariņus, netuvojieties valriekstu kokiem, kastaņām un bērziem. Ja apgriezīsiet tos tagad, tie stipri sulos. Pagaidiet, līdz tiem būs izplaukušas lapas, vai līdz vasaras beigām.

Siltumnīca

Tas ir tikai ziepju jautājums.

Visa siltumnīca ir jāapstrādā ar maigām ziepēm. Iztīriet visu, neaizmirstiet arī par sīkākajiem kaktiņiem un spraugām.

Varat sēt arī agros dārzeņus, it sevišķi, ja tie būs pārklāti ar polietilēna plēvi un augs lecektī vai siltumnīcā. Tas attiecas, piemēram, uz salātiem, redīsiem, agrajiem ziedkāpostiem, dillēm un kārvelēm. Izrociet rabarberu puduri un ļaujiet tam siltumnīcā sniegt gada pirmo ražu.

Ja izmantojat podus, tagad varat sēt tomātus, baklažānus, saldos piparus un lapu selerijas pārstādīšanai dārzā.

Tev vajadzīgs palīgs dārza darbos?.

Izvēlies Fiskars- vadošo zīmolu funkcionālu, lietotājam draudzīgu un izturīgu mehānisko instrumentu ražošanā.
Fiskars produkti spēj izpildīt jebkuru ieceri viskvalitativākajā veidā ar minimālu fizisko piepūli.