Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Lai uzzied Ziemassvētku zvaigzne

Lai cik tas dīvaini neskanētu, tomēr arī svētku svinēšana ir pakļauta modes tendencēm. Un Ziemassvētki nav izņēmums. Nemainīgi paliekt tikai divi svētku elementi- zaļā smaržīgā eglīte un sarkanā Ziemassvētku zvaigzne. Ne bez vienas no tām Ziemassvētkos neiztikt.

Ar eglīti praktiski viss ir skaidrs. To var novietot jebkurā vietā, izrotāt ar svētku rotājumiem, gaismiņu virtenēm un svecītēm, bet Ziemassvētku zvaigzne novietojas...nē, ne jau egles galotnē, bet gan uz galda, kas Ziemassvētkos nav iedomājams bez skaistās puansetijas (Poinsettia pulcherrima).

Kaut gan bija laiks, kad par Ziemassvētku zvaigzni neko nezināja ne Ziemassvētku vecīša dzimtenē- ziemeļos, ne arīdzan rietumos, kur pirmo reizi šis augs nokļuva, pateicoties Dž. R. Poinsettam- pirmajam amerikāņu sūtnim Meksikā. Viņam par godu augs vēlāk arī ieguva savu nosaukumu. Poinsettam tik ļoti iepatikās sarkanais zvaigznei līdzīgais zieds, ka viņš nenoturējās un vienu eksemplāru aizveda sev līdzi uz Ameriku, kur nolēma mēģināt to pavairot savās personīgajās oranžērijās, lai vēlāk to pasniegtu kā dāvanu saviem draugiem un tuviniekiem Ziemassvētkos.

Citos gadalaikos puansetija nav diez ko ievērojama, jo pati par sevi, bez zieda, ne ar ko neizceļas. Tieši šī iemesla dēļ meksikāņi savā dzimtenē to neuztver kā skaistu dekoratīvu augu; tur puansetija ir mūsu pienenes līmenī un tiek izmantota tikai tās ziedēšanas laikā. Taču ne jau Ziemassvētku galda rotāšanai, bet dabīgās krāsvielas iegūšanai, pēc tam augu vienkārši izmetot. Kaut gan... arī rietumos puansetijas liktenis ir līdzīgs. Kad svētki beidzas un skaistais zieds noziedējis, tas visbiežāk nonāk atkritumu konteinerā.

Taču, zinot šī auga īpatnības, iespējams arī cits scenārijs: augu var saglabāt un uzziedināt nākošajos Ziemassvētkos. Lai to panāktu, pēc zieda noziedēšanas augs jānogriež un jānovieto ziemas miegā, kura laikā tam praktiski nekāda kopšana nav vajadzīga un līdz pat pavasara atnākšanai par Ziemassvētku zvaigzni drīkst aizmirst. Kad esam piedzīvojuši pirmās siltās dienas, augs pamazām jāsāk laistīt. Pamodusies no ziemas miega puansetija vēlas saņemt arī papildus barošanu, kas jāturpina līdz pat rudenim.

Taču visas pūles būs bijušas veltīgas, ja, iestājoties rudenim, temperatūra, kurā uzturēsies augs, būs augstāka par 18- 20 grādiem un netiks nodrošināta diennakts laikā 14 stundu gara "nakts". Tie ir obligātie nosacījumi, lai Ziemassvētku zvaigzne uzziedētu.

Pamēģiniet, un jums nevajadzēs katru gadu pirkt jaunu augu.