Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Kādu suni izvēlēties? Iepazīsimies- Bīgls

Redakcija
Redakcija

Bīgls ir augumā mazākais dzinējsuns. Tā dzimtene ir Anglija, kur šķirne pastāv jau vairākus gadsimtus. Anglijā bīglus kopš seniem laikiem izmanto zaķu un lapsu medībās, kad suņi ar skanīgām rejām pavēstī medību sākumu. XIX gadsimtā dažus bīglus aizveda uz ASV, kur tie iemantoja otru dzimteni.

Pirmos eksemplārus no Čehoslovākijas bijušajā PSRS ieveda PSRS Medicīnas zinātņun akadēmijas Centrālā laboratorijas dzīvnieku suņaudzētava, no kuriem 1974.gadā dažus pieaugušus suņus ieguva privātpersonas. Ar to arī sākās šķirnes izplatība mūsu pusē. Rīgas suņaudzētāji pirmos bīglus (ievestus no Maskavas) iegādājās 1979.gadā.

Bīgls ir skaustā 36-40 cm augsts ar piegulošu, īsu spalvu. Suni izceļ kažoka visai elegantā krāsa: mugura melna, uz galvas, pleciem un gurniem rudi plankumi, bet kakla lejasdaļa, krūtis un purns- balti. Masīvajai galvai īpatnēju izskatu piešķir garas lejasdaļā noapaļotas ausis un pievilcību- lielas, tumšas acis. Augums spēcīgs, tāpat arī kājas. Krūtis platas. Aste jautri saslieta stāvus vai arī viegli sirpja veidā ieliekta, vienmēr ar baltu galiņu. Mednieki šīs īpašības dēļ bīgla asti jautri nodēvējuši par "karodziņu"- medību laikā suni pēc baltā astes gala viegli pamanīt garajā zālē.



Pēc dabas bīgls ir miermīlīgs, saticīgs, nav nikns ne pret cilvēkiem, ne citiem suņiem, tāpēc nav piemērots tiem, kam vajadzīgs sargsuns. Par cik šī suga mērķtiecīgi tika veidota kā pēdu dzinēji, tad šis instinkts suņiem ir ļoti izteikts. Bīgli nav arī tie paklausīgākie suņi, viņi ātri nogurst no apmācībām un kļūst garlaikoti. Kaut gan, ja izmantosiet gardumus ko tiem piedāvāt dresūras laikā, iespējams sasniegt labus rezultātus. Stenlija Korena suņu inteliģences tabulā bīgli ieņem 72. vietu, tieir ierindoti grupā ar viszemāko uzmanības, paklausības un inteliģences koeficentu.

Toties bīgli ir draudzīgi ar bērniem, līdz ar to tos droši var turēt mājās ģimenes- suns nekad nenodarīs pāri bērnam. Tieši tikpat draudzīgi bīgli ir gan ar savas, gan arī ar citu šķirņu suņiem. Viņi pat labāk jūtas vēl kāda savas sugas pārstāvja kompānijā.