Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Dārzs uz balkona- tava zaļā oāze

Redakcija
Redakcija

Vai esat kādreiz bijuši Itālijā, kur gandrīz vai katrs bakons grimst krāšņos ziedos? Skats ir tik tiešām aizraujošs un priecē ne tikai dzīvokļa saimniekus, bet arī ikvienu garāmgājēju. Taču šoreiz nerakstīsim par Itālijas jaukumiem, bet gan par to, kā izveidot ziedošu oāzi uz balkona vai lodžijas tepat pie mums.

Lielākoties, kad, ejot pa ielu, paveros uz mūsu māju balkoniem, redzu tur, labākajā gadījumā, kādu puķu kastīti, krēslu un galdiņu, sliktākajā- nekam nevajadzīgus krāmus. Bet kas gan mums traucē pārverst šo platību ziedošā paradīzes stūrītī? Tikai nedaudz izdomas un jūsu balkons vai lodžija pārtaps krāšņā ziedu un augu stūrītī, kur pasēdēt, atveldzēt dvēseli, palasīt labu grāmatu, iedzert rīta kafiju vai vakarā, ieelpojot burvīgo ziedu aromātu, lūkoties zvaigžņotajās debesīs.

Ko un kā audzēt

Pirms veidot dārzu uz sava balkona, jums jāsaprot, ko, kādās krāsās un kādam nolūkam gribar audzēt. Varat izvēlēties tikai dekoratīvos augus vai arī kombinēt tos ar garšaugiem, dārzeņiem un augļiem. Varat veidot kontrastainas kaskādes vai stādīt tikai līdzīgu toņu atturīgi cēlus augus ar greznām lapām, izmantot spilgtas un piesātinātas krāsas vai maigos toņos ziedošus augus.

Noteikti jāņem vērā debesspuse, kurā atrodas jūsu balkons. Tas ir viens no noteicošajiem faktoriem augu izvēlē. Piemēram, ja jūsu balkonu apspīd rīta vai vakara saules stari, varat izvēlēties begonijas, hortenzijas, petūnijas, cinijas, kliņģerītes, lobēlijas, lefkojas un puķuzirnīšus.
Dienvidu pusē labi jutīsies pelargonija, salvija, neļķes, flokši, alveja, ģerānija, vīraks, kā arī dažādi kaktusi, bet ziemeļu virzienam piemērotas būs fuksijas, balzamīnes, oleandri, tradeskankcijas, zebrīnas, aspidistras, hortenzijas, begonijas, puķu spriganes un hostas.

No vēja nebaidās smtenes, dzirkstelītes, petūnijas, verbenas, leduspuķes, balzamīnes un sunīši, savukārt pret augšanu lietū neiebilst fuksijas, samtenes, vītolu skēvola, skrajā sutera un kamaras lantāna.

Runājot par garšaugiem, tad saulainam balkonam būs piemēroti: baziliks, oregano, čili pipari, tomāti, rukola, savukārt, noēnotās vietās varat audzēt salātus, piparmētras, estragonu, mēneszemenes un mangoldus.

Augu izvietojums uz balkona

Ja balkona platība atļauj, tad dārzu var izveidot ļoti krāšņu un interesantu, izvietojot uz tā gan dažādus plauktus un kastes, gan arī podus.
Tomēr arī uz ļoti neliela balkoniņa var izveidot skaistu dārzu, ja augus stāda dažādos līmeņos. Šim nolūkam lieliski noder, piemēram, puķu trepes. Pakāpienu skaitu un augstumu, kā arī formu tām var variēt pēc saviem ieskatiem. Tāpat noderigi mazām platībām būs piekaramie podiņi, kurus var izvietot gan balkona iekšpusē pie sienas, gan arī pie balkona ārmalas. Skaisti izskatās ārpusē pie balkona malas izvietotas puķu kastes, bet iekšpusē speciālos turētājos ievietoti podiņi.

Augu stādīšana

1. Kad esat izvēlējušies tilpnes (podus, kastes, toverus, grozus), kurā stādīsiet augus, to apakšā vispirms jāizveido drenāžas kārta apuveni pirksta biezumā. Šim nolūkam noderēs oļi, māla granulas vai šķembas.

2. Virs drenāžas aptuveni līdz tilpnes pusei ber augsni. Tā jau gatava nopērkama gan specializētājos, gan arī visos lielveikalos. Augiem, kas atradīsies dienvidu pusē, augsnei jāsatur vairāk kūdras- tas palīdzēs ilgāk saglabāt mitrumu.

3. Sagatavotajā augsnē ievieto augus, apber to saknes ar augsni un nedaudz piespiež. Stipri pieblietēt augsni nav vēlams.

4. Pēc dažām nedēļām zemes kārtu nedaudz papildina. Mēslo vienu reizi gadā (sezonā) ar granulēto mēslojumu.

Labs palīgs dārza uzveidē uz balkona būs izdevniecībā Jumava izdotā Natālijas Fasmanes un Monikas Kratcas grāmata "Dārzs uz balkona".

Tajā atradīsiet ne tikai dažādas idejas, kā izveidot savu sapņu balkonu, bet arī uzzināsiet visu par augu kopšanu, aizsardzību (bez ķīmijas), laistīšanu un pārziemošanu. Tāpat jūs ssapratīsiet, kā savu balkonu uzturēt vislabākajā formā un izskatā visa gada garumā, neatkarīgi no gadalaika.

Grāmatas autores piedāvā baudīt sārto rožu romantiku, priecāties par daudzkrāsainu ziedu kombināciju valdzinājumu, uzlādēties ar mirdzoši sarkano ziedu enerģiju, iegūt mieru dzletnei violeto pastetoņu kombinācijā, sasildities saulaino toņu tuvumā, sajust zaļās krāsas dzīvīgo omulību vai apreibt smaržīgo ziedu mākoņos.

Viena no lielākajām grāmatas vērtībām ir ieteikumi garšaugu, augļu un dārzeņu audzēšanai uz balkona. Jūs būsiet pārsteigti par autoru piedāvāto ēdamo augu daudzveidību, kas lieliski jūtas uz balkona, piedevām dodot krietnu ražu. Katrs no tiem ir sīki aprakstīts, izskaidrojot gan to kopšanu, gan piemērotāko augšanas vietu, gan ražību un cīņu ar kaitēkļiem.

Bez tam grāmata ir papildināta ar krāšņām fotogrāfijām, līdz ar to kalpo kā lielisks špikeris katram mini- dārzkopim.