Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Padomi, kā kopt un barot kāmi

Padomi, kā kopt un barot kāmi
Publicitātes foto

Kāmji ir mazprasīgi pret turēšanas apstākļiem dzīvnieciņi, kas ātri pierod pie cilvēkiem. Bērni tos droši var ņemt rokās un apmīļot, tikai jādara tas uzmanīgi un tikai tad, kad dzīvnieciņš jau pieradis pie cilvēku klātbūtnes. Būtiski, ka kāmjiem nav nepatīkamas smakas, kas raksturīga žurciņām. Kāmīšus ir interesanti novērot; piemēram, tie ēd, barību turot to priekšējās ķepiņās.

Būris:

Ja esat izdomājuši bērnu priekam mājās iegādāties kāmi, jums jāņem vērā, ka tas ir nakts dzīvnieks, kurš pa dienu guļ, bet naktī aktīvi darbojas pa savu būri.

Piemērotākais būris kāmim ir no metāla ar horizontālo režgojumu, kura izmēri ir aptuveni 40 x 80 x 50 cm. Nekādā gadījumā nelieciet kāmīti kartona kastē vai koka būrī; viņš tos ātri un viegli sagrauzīs.

Būrī jābūt ievietotai mājiņai, kur kāmītim paslēpties (mājiņa aizstās alu, jo dabā kāmji rok alas), skrienamajam ritenim, trauciņam barībai un speciālai dzirdinātavai. To jānovieto siltās, labi vēdināmās telpās, tikai ne caurvējā, jo dzīvnieciņš ātri var saaukstēties. Kāmīti arī nedrīkst nest ārā, ja temperatūra ir zemāka par 15 grādiem.

Būrītis regulāri jātīra, jo kāmīši ir tīrīgi dzīvnieciņi. Būrīša grīda jānokaisa ar skaidām, skaidu granulām vai sienu. Kritiskā gadījumā var izlīdzēties ar sausām avīzēm, taču jāņem vērā, ka tās kāmītis sagrauzīs, lai veidotu migu.

Barošana:

Barot kāmjus ir samērā vienkārši, jo tie galvenokārt lieto uzturā augu valsts produktus. Pamatbarība ir dažādi graudi un sēklas. Dažādi graudu un sēkliņu sausie maisījumi nopērkami zoo preču veikalos. Pērkot sausos maisījumus, pievērsiet uzmanību to sastāvam. Nav ieteicams pārāk daudz lietot kāmim uzturā magoņu, kaņepju, sezama un linsēklas. Pieauguša kāmja diennakts sausās barības deva ir aptuveni 2 ēdamkarotes. Ņemiet vēra, ka kāmītim barība jāievieto nedaudz vairāk, nekā viņš var apēst, jo brīvā dabā šis dzīvnieciņš uzkrāj barības rezerves, kuras savāc diezgan liela izmēra vaigu maisos.

Nelielos daudzumos dzīvnieciņam jādod dažādi dārzeņi, tādi kā burkāni, baklažāni, kabači, bietes un kāļi, kā arī augļi un ogas, piemēram, āboli, banāni, zemenes un bumbieri. Varat pievienot ēdienkartei arī izdiedzētus graudus, taču pie tiem kāmis jāpieradina pamazām.
Periodiski kamītim var iedot maizi vai biezputru. Tāpat var dot vārītu gaļu, zivis, vārītas olas un dažādus kāpurus un kukaiņus (sliekas, garneles, tauriņi). Dabīgos apstākļos kāmji neatsakās nogaršot kādu dzīvnieku valsts pārstavi, ko var pievārēt.

Jāskatās, lai kāmītim nekad netrūktu ūdens, it sevišķi, ja barojat dzīvnieciņu ar sauso barību. Jāatceras, ka dabā kāmji regulāri uzturā lieto sulīgo barību, kas satur nepieciešamo mitruma daudzumu, savukārt nebrīvē tādu barību viņi saņem laiku pa laikam.

Neaizmirstiet arī ievietot būrī speciālu kociņu zobu asināšanai.

Nedrīkst kamīšiem dot treknu gaļu, sēnes, kāpostus, pupas, avokado, skābenes, sīpolus, ķiplokus, puravus, nekādus citrusaugļus, arbūzus, ananāsus, kivi. Nedrīkst saldu (medus, cukurs) un sāļu; arī sausās brokastis ir kaitīgas kāmītim. No riekstiem nav ieteicamas mandeles.

Vairošanās:
Ja esat nolēmuši iegādāties kāmīšu pāri, tad noteikti piedzīvosiet arī viņu ģimenes pieaugumu. Kāmīšu mammai grūtniecības periods ilgst apmēram divas nedēļas, pēc kurām dienas gaismu ierauga 4 līdz 15 kāmju mazulīši, kuri jau pēc trīs nedēļām sāk patstāvīgas dzīves gaitas, līdz ar to tos var atdalīt no mātes.

     [+] [-]

, 2011-03-06 19:36, pirms 13 gadiem
j

     [+] [-]

, 2011-03-06 19:42, pirms 13 gadiem
Jā, es pašlaik esmu kāmju saimniece kāmju pārītim. Tas tā ir dzimst no 4-17 kāmjiem man piedzima 17. Skābenes kāmjiem var dot(lasiju žurnālā) mani kāmji gan pa nakti neskrien pa būri. un man nav tas kociņš zobu asināšanai. Dodu jums padomu lai jus padomātu jo tas kociņš maksā lielu naudu. Un ja jums ir par daudz kamju ejat paši zinat kur. Kāmji ir mīlīgi dzivnieciņi kapēc atraidīt?

Jana

     [+] [-]

, 2011-03-06 19:45, pirms 13 gadiem
Tas tā ir . Man arī nav kocins un vis pārejais jau taisijos pirkt
bet kamju saimniece paldies jana

Es tevi pazīstu Jana

mana iesauka bubis gan jau tu atcerēsies.

     [+] [-]

, 2011-06-16 21:21, pirms 13 gadiem
Es vēl pār kāmjiem neko nezinu,bet tādu drīz iegādāšos un paldies jana no tevis vairāk ko sapratu ...

     [+] [-]

, 2011-12-11 14:11, pirms 12 gadiem
Man ari ir 2 pundur kamisi,puika un meitene, un tiesam vini pa nakti ir nevaldami, pa makti nessu vinus citur guleet lai nevienam vini netraucetu,un jaa man ari nav tas kocinss,bet domaju to iegadaties.....

     [+] [-]

, 2012-03-11 13:32, pirms 12 gadiem
man jau sen gribejas iegadaties kamjus un iteniba kamjiem ir vajadzigs tas kocins un tads nemaksa daudz .es tadu redzeju par 60 santimiem

     [+] [-]

, 2012-03-20 22:11, pirms 12 gadiem
man ari ir kamis bet vai vinam obligati vaig to kocinju zobu asinasanaj?

     [+] [-]

, 2012-04-11 18:40, pirms 12 gadiem
man patīk kāmīši jo tie ir mazi un mīlīgi dzivnieciņi man vecāki apsolīja kad man uzdāvinās dzimšanas dienā šo dzivnieciņu pēc jau 5 dienām tas ir 17.aprīlī 2012 gadā.

     [+] [-]

, 2012-07-14 12:07, pirms 12 gadiem
man tetis grasas uzdavinat kamiti

     [+] [-]

, 2012-07-15 19:43, pirms 12 gadiem
kur turedzeji par 60 sant

     [+] [-]

, 2014-09-14 18:34, pirms 10 gadiem
Mūsu kāmītim piedzima 4 mazuļi ...kas notiek,ja tos kāmjus pēc tām trīs nedēļām neattdala no mātes???? Viņa vinus nomušī? Viņi jau nevar tā dzivot kopā???

     [+] [-]

, 2016-06-09 22:01, pirms 8 gadiem
Cik apmēram izmaksā nopirkt kāmi ar visu tam nepieciešamo-būri,skrienamo riteni,mājiņu,trauciņš barībai un speciālā dzirdinātava?Un cik vispār maksā normāls kāmis un kādu šķirni labāk izvēlēties?Cik vēlāk izmaksā barība un pakaiši?