Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Palīdzēsim putniem pārziemot

Daudzi ornitologi uzskata, ka ziemā putni obligāti nav jāpiebaro, jo tie esot dabīgi pielāgojušies sliktiem laika apstākļiem, tomēr, neskatoties uz to, katru gadu daudzi putni aiziet bojā pat pēc pāris aukstām dienām. Īpaši grūti tiem klājas tad, kad koku zari pārklājas ar ledu un dabīgā pārtika nav pieejama.
Pēdējos gados arvien biežāk arī gājputni nedodas prom uz siltajām zemēm, bet paliek pārziemot Latvijā. Un šiem putniem jau nu noteikti mūsu palīdzība ir ļoti nepieciešama.

Putnu barotavu izgatavot nav grūti. Visvienkāršāko barotavu var uztaisīt, piemēram, no tukšas konfekšu kārbas vai plastmasas pudeles, piena vai sulas pakas.
Barotavas izmērs un tās nostiprināšanas veids atkarīgs no tā, kādus putnus vēlaties barot. Ja tie ir lielāki putni, tad arī barotavai jābūt lielāka izmēra un kārtīgi nostiprinātai.
Varat arī uztaisīt barotavu ar diviem galdiņiem: augšējo- lielajiem putniem, bet apakšējo- zīlītēm un citiem mazajiem putniņiem.

Dažu putnu iemīļota barība ir augu sēklas, sevišķi labības. Ieberot barotavā kviešus vai auzas, jūs pievilināsiet tai zvirbuļus, dadzīšus, zaļžubītes un citus putnus, kas pamatā iecienījuši graudus. Nevajag aizmirst, ka arī baloži labprāt mielojas ar dažādiem graudiem.
Universāla barība ir saulespuķu sēklas. Tos labprāt knābā ne tikai labību mīlošie putni, bet arī zīlītes, dzilnīši, dzeņi un citi putni. Lielais saulespuķu sēklās esošais augu tauku sastāvs ir svarīgs enerģijas avots ziemas sala laikā.

Kaltētas pīlādžogas pievilina sarkankrūtīšus un zīdastes.

Bez augstāk uzskaitītās barības praktiski visi putni knābā maizi un maizes drupačas.

Vienu gan jāatceras: ja sākat piebarot putnus, tas jādara regulāri un bez pārtraukuma, t.i., katru dienu.

     [+] [-]

, 2012-02-07 06:36, pirms 12 gadiem
Mēs vēl piekaram svaigu speķīti.Ļoti garšo zīlītēm!