Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Istabas augi, kurus turēt mājās nav ieteicams, ja jums ir mazi bērni vai dzīvnieki

Redakcija
Redakcija

Istabas augi, kurus turēt mājās nav ieteicams, ja jums ir mazi bērni vai dzīvnieki
Adēnijas

Parasti par zaļajiem augiem mēs dzirdam tikai labu- cik tie vērtīgi, noderīgi un cilvēkam labvēlīgi. Tomēr dažus no tiem mājās labāk neturēt, sevišķi, ja jums ir mazi bērni vai dzīvnieki. Kāpēc? Par to lasiet šajā rakstā.

Piemēram, gumijkoks ir augs, kas mājā īsti neiederas, jo satur sulu, kas iztvaikojot caur auga lapām, izsauc alerģisku rekaciju, galvassāpes un dažos gadījumos pat saindēšanos.

Nav ieteicamas arī hortenzijas, tā kā to lapas un ziedi satur bīstamus cianīdus, kas kļūst aktīvi saskaroties ar ūdeni vai siekalām. Labāk tās stādīt mājas ārpusē- dārzā. Tādas pašas īpašības piemīt arī skaistulēm acālijām.



Par pašiem bīstamākajiem augiem tiek uzskatīti dīfenbahija un filodendrs. To lapas satur indīgas skābes, kas nonākot organismā, rada noteiktas problēmas.

Tāpat jāuzmanās no neīstā pipara, kura augļi parasti piesaista bērnu uzmanību, taču ir ļoti indīgi.

Vēl nav ieteicams turēt mājās vinā telpā pārāk daudz dažādu ziedošu augu. Tie var radīt galvassāpes, tā kā vienu augu putekšņi sajaukums ar citu augu putekšņiem var būt ļoti kaitīgs cilvēka organismam.



Arī adēnija nav nekaitīgs augs. Tās sastāvā ir alkaloīdi un glikozoīdi, kas nonākot organismā, rada problēmas ar sirdsdarbību. Bet dzīvnieciņam šī auga nogaršošana var beigties ar nāvi.

Neaizmirstiet arī par to, ka naktī augi uzņem sevī skābekli,bet izdala ogļskābo gāzi, tāpēc lielākā to daļa nav vēlama guļamistabā blakus jūsu gultai. Nekas briesmīgs, protams, nenotiks, taču tieši skābekļa trūkuma dēļ jūtīgākiem organismiem var rasties galvassāpes.

Savukārt, petūnijas var izsaukt sliktu dūšu vai pat vemšanu, tāpēc tās nav ieteicams audzēt ne tikai mājā, bet arī dārzā.

Protams, ir daudzi dārznieki un puķu mīļi, kas šos augus labprāt audzē un nebaidās no to kaitīgajām īpašībām, taču ir vērts atcerēties- jūs nevarat garantēt, ka kāds no jūsu viesiem nenoplūks lapiņu vai ziediņu un nepasmaržos to. Bet mazi bērni vispār izceļas ar milzu ziņkārību, viņi var izdarīt ar augu sazin ko. Un, protams, nedrīkst aizmirst par mājdz'vniekiem, viņiem tik ļoti patīk zaļumi. Tāpēc prātīgāk būtu pasargāt sevi un savu ģimeni no iespējamā diskomforta. Ir taču tik daudz augu, kuri nenodara nevienam nekādu ļaunumu. Izdaiļojiet ar tiem savu māju un apkārtni.

Ja nu tomēr kādam no jūsu ģimenes parādījušies simptomi, kurus var izraisīt indīgie augi- galvassāpes, slikta dūša, vemšana, apdegumi, izsitumi, paaugstināta temperatūra-, taču tiem nav redzama iemesla, pievērsiet uzmanību augiem, kas atrodas jūsu mājās. Lai apstrādātu cietušo vietu, bagātīgi nomazgājiet to (muti kārtīgi izskalojiet) ar ūdeni. Kritiskā gadījumā, saprotams, jādodas pie ārsta.