Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:23, Did:0, useCase: 3


Jaungada prokrastinācija: kāpēc dāvanas pērkam pēdējā brīdī

Redakcija
Redakcija

Ja decembra pēdējās dienās joprojām mēdz prātot par to, ko gan uzdāvināt tuviniekiem un draugiem, varbūt pat neesi sācis pētīt interneta veikalu piedāvājumus, neesi apmeklējis nevienu tirdzniecības centru, tu neesi viens. Vai zini, kāds tam ir patiesais iemesls un kāda veida "novilcinātājs" tu esi?

Jā, kāpēc mēs uzvedamies šādi, kaut arī zinām, ka beigās būsim nervozi, satraukušies, nožēlosim savu līdzšinējo neizdarību? Pētījumi parādījuši, ka ir divi galvenie iemesli, kāpēc mēs vilcināmies, un līdz ar to divi galvenie prokrastinācijas veidi.

Visas ciešanas – uz vēlāku laiku

Izvairīgie prokrastinatori atliek uz vēlāku laiku to, kas viņus kaitina, biedē un rada nepatīkamas domas un jūtas.

Ja tas ir tavs veids, tad tu nevēlies uzņemties darbu, jo neesi pārliecināts, ka izdarīsi to labi. Tu atliec lēmumu pieņemšanu, jo baidies izdarīt nepareizu izvēli, aizskart kāda cita cilvēka jūtas. Varbūt esi perfekcionists, vai arī vienkārši vēl neesi atradis veidu, kā izdarīt vajadzīgo vislabākajā veidā.

Psihologs Džozefs Ferrari veica aptauju tirdzniecības centrā, lai uzzinātu, kādus attaisnojumus izmanto tie, kas pērk dāvanas pēdējā brīdī. Cilvēki ar pirmo prokrastinācijas veidu šo ieradumu skaidroja ar enerģijas trūkumu, neizlēmību un nepatiku pret iepirkšanos.

Kamēr gailis nav nodziedājis

Ja izlasīji iepriekšējo tekstu un saprati, ka tas nav par tevi, tad varbūt esi “iedvesmu gaidošais” novilcinātājs. Tas ir, atliec projektus un uzdevumus nevis tāpēc, ka esi noraizējies un baidies kaut ko izdarīt nepareizi, bet gan vienkārši tāpēc, ka tev šobrīd negribas to darīt, kā saka – nav iedvesmas.

Tu nesteidzies paveikt šo darbu nevis tāpēc, ka vēlies sasniegt perfektu rezultātu, bet gan vienkārši tāpēc, ka tas šķiet garlaicīgs, nav steidzams un pietiekami svarīgs... līdz brīdim, kad pienāks termiņš. Lai neinteresantu uzdevumu padarītu tev pievilcīgu, tev nepieciešams stress. Tas ir tas, no kā "izvairīgie" novilcinātāji tik ļoti baidās. Toties tev tas šķiet jautri!

Iedvesmu gaidošie novilcinātāji savu ieradumu pirkt dāvanas pēdējā brīdī izskaidroja ar laika trūkumu. Turklāt viņi neuztraucās, ka lietas, ko viņi iegādājās ģimenei un draugiem, varētu tiem nederēt, nepatikt. Viņiem vienkārši patīk ieskriet veikalā vienu stundu pirms slēgšanas un stāvēt rindās, lai paķertu pēdējo izpārdošanas rotaļlietu.

Atbildi uz dažiem jautājumiem un uzzini, kāds prokrastinators tu esi

1. Vai, domājot par uzdevumu, kas tev nepatīk, jūti trauksmi vai garlaicību?
2. Vai tevi satrauc, ka netiksi galā ar uzdevumu, pievilsi kolēģi vai mīļoto cilvēku vai pieņemsi nepareizu lēmumu?
3. Vai uzdevumi bieži atgādina par pagātnes neveiksmēm?
4. Vai mēdz domāt, ka termiņš joprojām ir pārāk tālu, un bonusi par uzdevuma izpildi nav īpaši iedvesmojoši?
5. Vai kādreiz esi sev teicis, ka garlaicīgu darbu var atlikt un izdarīt kaut ko interesantāku?
6. Vai tev patīk visu darīt pēdējā brīdī? Vai domā, ka darba paveikšana pirms laika ir tikai laika izšķiešana?

Apstiprinošas atbildes uz pirmajiem trim jautājumiem norāda, ka esi izvairīgais prokrastinators. Ja atbildēji apstiprinoši uz pēdējiem trim jautājumiem, visticamāk, esi “iedvesmu gaidošais” novilcinātājs.

Daži padomi izvairīgajiem novilcinātājiem

• Sadali paveicamo uzdevumu mazos soļos.
• Koncentrējies uz darbību, nevis pārdzīvojumiem.

Ieteikumi iedvesmu gaidošajiem novilcinātājiem

• Sacenties ar kādu vai pat sevi, kurš darbu paveiks ātrāk.
• Apbalvo sevi, ja kādu svarīgu uzdevumu izpildi pirms termiņa.