Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Rakstīšana ar abām rokām – palīgs, lai sasniegtu savu sapni

Redakcija
Redakcija

Lielākā daļa pasaules iedzīvotāju ir labroči. Kreiļi, pēc dažādām aplēsēm, ir aptuveni 15%. Bet kas notiek ar otru - nevadošo roku? Kas notiks, ja abas rokas sāks darboties vienādi? Dzīve var kardināli mainīties, ir pārliecināta psiholoģe un mākslas terapeite Lūcija Kapačione (Lucia Capaccione). Tieši tā notika ar viņu.

Grāmata “Otrās rokas spēks” tika publicēta 1988. gadā. Kopš tā laika veikti daudzi dažādi pētījumi, publicēti zinātniskie raksti par to, kā savstarpēji saistīts smadzeņu pusložu un abu roku darbs. Tie apstiprināja to, ko intuitīvi un balstoties uz savu un daudzu klientu pieredzi uzsvēra psiholoģe.

Pārbaudīts - darbojas!

35 gadu vecumā Lūcijai tika diagnosticēta reta slimība. Vēlāk viņa atzinās: pateicoties psihoterapeitam, kurš kādā dienā deva padomu rakstīt ar kreiso roku, Lūcijas dzīve mainījās, un pēc dažiem gadiem slimība atkāpās. Sieviete mainīja profesiju un sāka palīdzēt cilvēkiem atklāt viņu slēptās iespējas un izpaust slēptās emocijas.

Tāds ir prakses spēks, kurā cilvēks rakstīšanai un zīmēšanai sāk izmantot otru, nevadošo roku. Labročiem tā ir kreisā, bet kreiļiem - labā. Divu roku dialogs noveda pie vēl lielākiem atklājumiem. Un tā nav metafora, bet burtiski saruna, sarakste, dienasgrāmata.

Saruna ar sevi

Psihoterapeits izstāstīja Lūcijai, ka mums katram ir trīs ego stāvokļi: Vecāks, Pieaugušais un Bērns. Grāmatā aprakstīto vingrinājumu rezultātā Lūcija un viņas klienti spēja tos sadzirdēt un pat atrisināt viņu bieži sastopamos konfliktus. Vadošā roka, pēc psihologa domām, runā kontrolējošā Vecāka balsī, bet otra - iekšējā Bērna balsī.

Rekomendācijas pirms vingrinājumu uzsākšanas: Jāatrod vieta, kurā neviens netraucēs un jāatvēl vingrinājumam pietiekami daudz laika. Lai vingrinājums būtu pēc iespējas efektīvāks, velti tam 15 līdz 30 minūtes bez pārtraukuma.

Vingrinājums Nr.1 – vēstule ar otru roku

• Paņem otrā rokā pildspalvu vai zīmuli (te un turpmāk ar otro roku domāta tā roka, ar kuru parasti neraksti vai nezīmē).
• Uzraksti savu vārdu. Neuztraucies par to, cik glīti, salasāmi vai skaisti tas sanāk.
• Turpini rakstīt. Raksti, kā jūties šajā procesā. Nepievērs uzmanību pareizrakstībai un vārdu izvēlei. Izlasi uzrakstīto. Tagad ar vadošo roku uzraksti savu reakciju uz to, ko uzrakstīji ar otru roku. Kā tu juties? Kā vērtē savu rokrakstu? Kādas domas un emocijas radās? Kā tu reaģēji, kad vajadzēja rakstīt savādāk, darīt ko nezināmu un nepazīstamu?

Iespējams, ka pirmais vingrinājums satricinās tavu pašnovērtējumu. Taču tas arī ļaus novērot tavu tipisko reakciju uz sarežģītām vai neparastām situācijām. Vienkārši vēro, kas notiek. Turpinot rakstīt ar otru roku, neveiklība pakāpeniski izzudīs. Pieraksti visas jaunās sajūtas un domas, kas rodas.

Vingrinājums Nr.2 - cīņa

Tas izveidots, lai palīdzētu pievērsties savam Lolotākajam sapnim par to, kādam būt vai ko darīt. Pateicoties tam, analizēsi aspektus – apzinātos vai zemapziņas, kas neļauj sapnim piepildīties, ceļā liekot blokus. Vari iztēloties divus varoņus: viens personificē Loloto sapni (LS), bet otrs runā Bloka (B) vārdā. Piemēram: mākslinieks (LS) - perfekcionists (B), izgudrotājs (LS) - kritiķis (B) utt. Bloka vārdā raksta vadošā roka.

• Pajautā sev: kāds ir mans lolotākais sapnis? Ko es visvairāk vēlētos darīt vai par ko būt? Citiem vārdiem sakot, izsaki to, ko šobrīd bloķē.
• Izvēlies vai izdomā divus personāžus : viens - LS, otrs - B.
• Sāc rakstisku dialogu, ļaujot otrai rokai izteikties LS vārdā. Raksti pēc iespējas izvērstāk un detalizētāk.
• Ļauj vadošajai rokai turpināt dialogu un pastāstīt visu stāstu, kā arī paskaidrot, kāpēc bloķē tavu sapni.

Šis vingrinājums ļaus skaidri iztēloties savu Lolotāko sapni. Pierakstot to ar otru roku, varēsi vieglāk nodalīt to, ko patiešām vēlies no tā, ko no tevis vēlas citi.

Iekšējais kritiķis var izrādīties kailais karalis. Tiks atmaskoti viņa viltus racionālie argumenti, un tev pietiks gribasspēka sekot savam sapnim, pārdalot spēkus un resursus.

Aplūkotajā grāmatā var atrast citas prakses, kas palīdzēs identificēt un atrisināt iekšējos konfliktus, labāk izprast sevi un atrast jaunas iespējas, kā mainīt savu dzīvi uz labo pusi.