Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Špikerītis izstādes „Skola 2016” apmeklētājiem

Redakcija
Redakcija

Mācību iestādes un profesijas izvēle ir ļoti svarīgs lēmums ikvienam jaunietim. Taču ko izvēlēties – studēt to, kas tīk, bet pēc tam, iespējams, diplomu nolikt plauktā, vai arī apgūt darba tirgū pieprasītu profesiju. Jau nākamnedēļ, no 26. līdz 28. februārim, uz šiem un citiem jautājumiem atbildes rodi izstādē „Skola 2016”!

Izvēlies nākotnē pieprasītākās profesijas!

Ja studentu rindas papildināsi jau šogad, tad, iespējams, ir vērts apgūt inženiera, ārsta, veselības aprūpes speciālista, IT programmētāja, sistēmu analītiķa u. tml. profesijas, kas būs pieprasītas arī tad, kad augstskolas diploms tev jau būs kabatā!* Turklāt izcili IKT jomas eksperti un ārsti jau šobrīd veiksmīgi konkurē arī starptautiskajā tirgū! Ja vēlies būt pieprasīts darba tirgū, tad studē inženierzinātnes! Tuvāko septiņu gadu laikā pieprasījums pēc tehnisko zinātņu inženieriem saglabāsies.

Nākotnē būs pieprasīti arī vadītāji un biznesa vadības speciālisti, kuru prasmes un zināšanas atbilst darbībai starptautiskajos tirgos, – ar ļoti labām zināšanām biznesa vadībā, izcilām komunikācijas un pārliecināšanas prasmēm un labām svešvalodu zināšanām. Turklāt šādiem speciālistiem, gluži kā hameleoniem, ir jāspēj pielāgoties arī dažādām biznesa vidēm un kultūrām. Un vēl – pieaugot digitālās vides nozīmei, aizvien vairāk pieaug pieprasījums ne tikai pēc specifiskām zināšanām un svešvalodām, bet arī pēc digitālā mārketinga speciālistiem.

Sagatavo špikerīti ar jautājumiem!

Pirms dodies uz izstādi „Skola 2016”, iesakām paņemt lapiņu un savlaicīgi uz tās uzrakstīt jautājumus, ko vēlies noskaidrot! Taču arī mēs esam izdarījuši mājasdarbu – noskaidrojuši, kam jāpievērš uzmanība, meklējot savu mācību iestādi. Nelielu špikerīti tev palīdzēja sagatavot Valsts izglītības attīstības aģentūras Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vecākā eksperte Nora Kalēja un interneta personāla atlases "CV-Online Latvia" Personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns.

Pievērs uzmanību vairākiem aspektiem, tostarp noskaidro mācību saturu un izvērtē kvalitāti! Kas man būs jāmācās? Kādu kvalifikāciju iegūšu? Kur un kā varēšu turpināt izglītību? Vai mācību iestāde un konkrētā programma ir akreditēta un uz cik ilgu laika periodu? Vai esi pamanījis, ka augstskolas piedāvā iegūt kā akadēmisko, tā profesionālo izglītību? Kāda starp tām ir atšķirība un kādu izvēlēties? Izrādās, akadēmiskā izglītība sniedz vairāk teorētiskās zināšanas, bet profesionālā – vairāk praktiskās zināšanas, tādēļ profesionālajā izglītībā prakse ir obligāta.

Noskaidro nepieciešamos resursus!

Cik ilgi būs jāmācās? Vai ir budžeta vietas, cik to ir? Ja netiec budžeta grupā, cik izmaksās studijas un kā tās segt? Vai nepieciešamības gadījumā ir iespēja pāriet uz citu mācību formu, piemēram, no klātienes uz vakara vai neklātienes programmu? Lai arī visi skolēni kārto centralizētos eksāmenus, tomēr iestāšanās noteikumi izglītības iestādēs mēdz būt atšķirīgi. Laikus noskaidro arī tos!

Gluži kā gājputni, arī jaunie studenti rudenī migrē no savām dzimtajām mājām visā Latvijā uz jauno augstskolu! Noskaidro sadzīves apstākļus! Kur atrodas skola? Vai skolai ir dienesta viesnīca vai arī par dzīvesvietu tev būs jāparūpējas pašam? Kādas ir brīvā laika pavadīšanas iespējas?

Un, visbeidzot – mācību sasaiste ar darba tirgu. Kur varēšu strādāt pēc absolvēšanas? Kāds ir pieprasījums pēc šīs profesijas pārstāvjiem un atalgojums? Vai skola piedāvā praksi? Atceries, praksei, kas izieta studiju laikā, ir liela nozīme! Uztver to nopietni – papildini praktiskās iemaņas un iegūsti kontaktus! (Var noderēt, meklējot darbu!) Savukārt, ja domā par savas karjeras attīstību, esi gatavs mācīties, sākt ar asistējošām amata pozīcijām un nepārspīlē ar atalgojuma prasībām!

Par šo un vēl daudz ko citu uzzini izstādē „Skola 2016” no 26. līdz 28. februārim!