Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Izstādē “Skola 2017” atrodi savu profesiju!

Redakcija
Redakcija

No 24. līdz 26. februārim Ķīpsalā notiks izstāde “Skola 2017”, kurā skolēni varēs iegūt visaptverošu informāciju ne tikai par augstāko izglītību Latvijā un ārzemēs, bet arī par profesionālo izglītību. Sabiedrībā zināmi cilvēki atklāj, kā tieši profesionālā izglītība viņiem palīdzējusi sasniegt savus mērķus.

Stils un mode
Viens no pazīstamākajiem Latvijas modes māksliniekiem Aleksandrs Pavlovs savulaik mācījās Rīgas 34. profesionāli tehniskajā skolā, kur ieguva sieviešu vieglo apģērbu drēbnieka augstāko kategoriju. Modes mākslinieks jau pirms iestāšanās skolā mācēja šūt, tādēļ mācību iestādes izvēle bija mērķtiecīga. „Skola man sniedza precīzākas, pilnīgākas zināšanas, tostarp iemācījos pareizi apstrādāt vīles un piegriezt. Uzreiz pēc absolvēšanas varēju strādāt ateljē: no sākuma meistara vadībā, bet jau pēc pusgada pats pieņēmu pasūtījumus un piegriezu,” atzīst Aleksandrs Pavlovs. Pazīstamais modes mākslinieks, kas izglītību papildināja savulaik prestižajos Vissavienības kvalifikācijas paaugstināšanas kursos norāda: „Ar iegūtajām zināšanām un darba pieredzi pietika, lai uzsāktu biznesu un izveidotu savu, tagad jau labi pazīstamu zīmolu.”

Ja arī tevi interesē šūšana un mode, tad izstādē „Skola 2017” apmeklē profesionālās izglītības kompetences centra “Rīgas Modes un mākslas koledža” un Rīgas tūrisma un radošās industrijas stendus!

Skaistumkopšanas nozare
Ne visiem jauniešiem īstās profesijas izvēle ir vienkārša un saprotama. Tā bija arī pazīstamajai tēlu stilistei Ievai Ivanovai, kas sākotnēji izvēlējās juristes profesiju. Taču tagad jau vairākus gadus Ievas profesionālais veikums ir vērojams uz žurnāla „Una” vākiem, daudzos lielos reklāmas projektos un kampaņās. Ieva bija arī žurnāla „Playboy Latvia” galvenā stila un modes redaktore. „Uzsākot jurista gaitas, sapratu, ka mani nesaista darbs ar papīriem, tādēļ liels paldies mammai, kas mani iedrošināja radikāli mainīt profesiju!” atklāj stiliste. „Esmu ļoti priecīga, ka iestājos Birutas Mageles Starptautiskajā stilistu skolā. Līdzās stilista profesijas pamatzināšanām skolā iemāca daudzas praktiskas lietas, tostarp grimēšanu un frizēšanu, kas mūsdienās stilistam ir ļoti liela prioritāte,” atzīst Ieva. „Man bija svarīgi, ka jau mācību laikā varēju strādāt, turklāt arī skola piedāvā prakses vietas. Ja izdodas sevi profesionāli pierādīt, tad, iespējams, jau esi atradis sev darbavietu un ieguvis plašāku klientu loku, kā tas bija manā gadījumā. Strādājot stilista profesijā, esmu pabijusi daudzās Latvijas vietās un satikusi dažādu profesiju pārstāvjus, kas ikdienā citām profesijām nav iespējams. Esmu iepazinusies ar prezidentiem, viņu kundzēm, aktieriem, mūziķiem un biznesmeņiem. Latvija ir maza, un radošās profesijās, sevi pārliecinoši pierādot, ātri var sasniegt labu līmeni,” tā Ieva Ivanova.

Izstādē ļoti plaši ir pārstāvēta skaistumkopšanas nozare: Starptautiskā CIDESCO Rīgas Kosmētikas skola, Birutas Mageles Starptautiskajā stilistu skola, Imidža skola-studija "Unastyle", Skaistumkopšanas profesionālā vidusskola “Beauty School’’, Starptautiskā Kosmetoloģijas koledža, Profesionālā Skaistuma skola, PIKC Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Rīgas Starptautiskais mācību centrs. Izmanto iespēju vienkopus klātienē aprunāties ar visām šīm mācību iestādēm!

Ēdināšanas nozare
Savukārt Rīgas Tūrisma un radošo industriju tehnikums ir profesionālā kalve daudziem zināmiem pavāriem un konditoriem, tostarp arī „Restorāns 3” šefpavāram Jurim Dukaļskim un jaunajam, daudzsološajam Haraldam Saušam, kurš tehnikumu absolvēja pirms diviem gadiem, iegūstot diplomu ēdināšanas pakalpojumu specialitātē. Arī Haralds pavāra profesiju izvēlējās apzināti, jo no agras bērnības viņam ļoti patika darboties virtuvē. Jaunais pavārs norāda: „Gatavojot virtuvē, nevar iemācīties visas „papīru lietas”. Skola man sniedza zināšanas, kā uz papīra izklāstīt savu ideju, kā sastādīt ēdienkarti un kalkulācijas karti. Būtiski, ka tehnikumā iepazinos ar daudziem profesionāļiem, ar kuriem tagad regulāri sadarbojos.” Lai piepildītu mērķi – atvērtu savu restorānu –, Haralds jau otro gadu studē klubu menedžmentu un restorānu biznesu Informāciju sistēmu menedžmenta augstskolā. „Ja tas, ko mācies, ir sirdslieta, nav atšķirība, vai mācies vidusskolā vai profesionāli tehniskajā skolā, jo apgūt zinības ir spēcīga motivācija un iestāties augstskolā nav grūti,” norāda konkursa „Latvijas 2013. gada pavārzellis” zelta medaļas un prestižo starptautisko profesionālās meistarības konkursu „EuroSkills 2014” un „WorldSkills 2015” ekselences medaļu ieguvējs.

Ja nākotni vēlies saistīt ar pārtikas un ēdināšanas nozari, tad izstādē „Skola 2017” iegriezies Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas, PIKC Valmieras tehnikuma, PIKC Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma un Profesionālās vidusskolas „Riman” stendos.

Vairāk nekā 140 dalībnieki no vairāk nekā 10 valstīm iepazīstinās ar jaunākajām un populārākajām mācību programmām, valsts un privātajām augstskolām, vidusskolām, koledžām, tehnikumiem, mācību centriem, valodu kursiem, tālmācību, e-studijām. Dalībnieki informēs par uzņemšanas noteikumiem, budžeta vietām, studiju apmaiņas un prakses iespējām. Apmeklētāji varēs „pielaikot” profesijas un piedalīties aizraujošās aktivitātēs.

Vienlaikus Ķīpsalā notiks starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde “Latvijas Grāmatu izstāde 2017”.

Izstādes rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Izstādes “Skola 2017” darbalaiks:
24.–25. februāris plkst. 10.00–18.00
26. februāris plkst. 10.00–17.00

Biļešu cenas:
Pieaugušajiem – 5,00 EUR
Skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem – 4,00 EUR
Grupām (10+) – 3,00 EUR
Ar izstādes “Skola 2017” ieejas biļeti var apmeklēt “Latvijas Grāmatu izstādi 2017” bez maksas!

Autostāvvieta – 3,00 EUR
Stāvvieta autobusam – 7,00 EUR