Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Franču licejam pirmā vieta Rīgas Brīvostas zinātniski pētniecisko darbu konkursā

Redakcija
Redakcija

Rīgas brīvostas 815. jubilejas zīmē skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konkursā „Osta pilsētai” pārliecinoši startēja Rīgas Franču liceja komandas, izcīnot divas godalgotas vietas. Konkursā uzvarējis darbs, kas veltīts ostas iesaistei gaisa kvalitātes problēmu apzināšanā un risināšanā. Rīgas brīvostas organizētais zinātniski pētniecisko darbu konkurss šoruden norisinājās jau astoto reizi.

Skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konkursā “Osta pilsētai” uzvarēja Rīgas Franču liceja komanda Elizabetes Laiviņas un Linarda Daugavieša sastāvā. Komanda nāca klajā ar pētījumu par Rīgas Brīvostas teritorijā esošo komersantu ietekmi uz gaisa kvalitāti, gaisa piesārņojumu mazinošo aktivitāšu apsekošanu un kreatīviem priekšlikumiem gaisa kvalitātes uzlabošanai un videi draudzīgāku darbību veicināšanai.

“Komandas veiksmes atslēga bija precīzas un šauras tēmas izvēle, kas pamatīgi izpētīta, turklāt sniegtie priekšlikumi un novitātes ir reāli ieviešamas Rīgas brīvostas darbībā. Kopumā jūtu, ka skolēnu ambīcijas aug un aug arī darbu kvalitāte,” skolēnu sniegumu vērtē viena no žūrijas pārstāvēm, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Starptautiskās ekonomikas un biznesa katedras lektore Kristīne Bērziņa.

Arī otrajā vietā ierindojās Rīgas Franču licejs, tiesa šoreiz apvienojot spēkus ar Rīgas Valsts 2.ģimnāziju. Zane Grēta Grants un Daniels Šterns prezentēja biznesa ideju sapropeļa iegūšanas attīstīšanā un tā eksporta veicināšanā caur Rīgas brīvostu. Šo ideju īpaši atzinīgi novērtēja pirmā “Osta pilsētai” studentu konkursa uzvarētāja un SIA “Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” vides speciāliste Anete Zvaigzne, kas mudināja jauniešus neapstāties pie zinātniskā darba izstrādes un nākotnē šo biznesa ideju realizēt dzīvē, uzsverot, ka sapropelis ir Latvijas zelts un tā eksporta potenciāls ir reāls.

“Šis konkurss bija patiesi lieliska pieredze, kas ļāva iemēģināt roku ZPD rakstīšanā, kā arī iegūt plašāku priekšstatu par ostas darbību. Protams, liels ir gandarījums par paveikto darbu un prieks par rezultātu. Jāsaka milzīgs paldies organizatoriem par šo fantastisko iespēju, kā arī konkurentiem par patiesi augsto līmeni. Sasniegtais rezultāts sniedz papildus motivāciju un stimulu tiekties uz jaunu mērķu sasniegšanu,” atzīst konkursa uzvarētāji Elizabete Laiviņa un Linards Daugavietis.

Trešo vietu ieguva Rīgas 25.vidusskolas komanda – Severīns Kaužēns un Edgars Feldmanis, kas piedāvāja radošas, ar modernajām tehnoloģijām saistītas idejas Rīgas Brīvostas kultūras dzīves attīstīšanai, balstoties uz vēsturisko analīzi. “Šogad bija patiesi interesanti uzklausīt jauniešu idejas. Konkursā ik gadu pulcējas ļoti mērķtiecīgi skolēni un būtiski uzsvērt, ka dalība noteikti paplašinās viņu redzesloku. Turklāt skolēniem ir interese par ļoti dažādām nozarēm, kas vieš cerību nākotnē gūt labus speciālistus arī tajās nozarēs, kurās šobrīd ir milzīgs profesionāļu deficīts,” vērtē Latvijas Jūras akadēmijas rektors Jānis Bērziņš.

Konkurss notika divās kārtās. Pirmajā kārtā skolēni iesniedza rakstu darbus par dažādām ar ostu saistītām tēmām, savukārt finālā risinājās komandu sacensība: labāko darbu autori uz vietas prezentēja un aizstāvēja savas idejas kompetentas žūrijas priekšā. Tās sastāvā bija žūrijas komisijas priekšsēdētāja un Rīgas brīvostas Sabiedrisko attiecību departamenta direktore Anita Leiškalne, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Starptautiskās ekonomikas un biznesa katedras lektore Kristīne Bērziņa, Dr.sc.ing., profesors, Latvijas Jūras akadēmijas rektors Jānis Bērziņš un pirmā studentu konkursa „Osta pilsētai” uzvarētāja, RTU Vides zinātnes maģistrantūras studente, SIA “Estonian, Latvian & Lithuanian Environment” Vides speciāliste Anete Zvaigzne.