Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Piesakies mācību konkursam par satiksmes drošību “Gribu būt mobils”

Redakcija
Redakcija

Sākot no šī gada 12. septembra, skolēni un skolotāji ir aicināti pieteikties konkursā par drošu ceļu satiksmi un jauno satiksmes dalībnieku atbildīgu rīcību tajā. Konkursā 6. – 8. klašu skolēniem būs iespēja sevi pārbaudīt daudzpusīgos uzdevumos par ceļu satiksmes noteikumiem, drošību uz ceļa, kā arī dažādu situāciju analīzē.

Neskatoties uz to, ka Latvijā regulāri tiek rīkotas dažāda veida kampaņas, ar mērķi izglītot satiksmes dalībniekus par drošu un atbildīgu uzvedību uz ceļa, satiksmes nelaimes gadījumos cietušo skaits joprojām strauji turpina augt. Kā liecina pēdējie Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati par 2015. gadu, uz autoceļiem ir notikuši 1834 satiksmes negadījumi, kuros visvairāk cietuši tieši neaizsargātākie satiksmes dalībnieki – gājēji, velosipēdu un motociklu vadītāji. 2015. gadā ceļu satiksmes negadījumos ir cietuši 660 bērni un jaunieši vecumā līdz 18 gadiem un tas liecina par to, ka Latvijā ir nepieciešams izglītot jaunos satiksmes dalībniekus par viņu pienākumiem un tiesībām uz ceļa.

Konkursa “Gribu būt mobils” ietvaros ikviens interesents interaktīvā un radošā veidā varēs apgūt tās zināšanas, kas būs noderīgas, kļūstot par jaunajiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Viens no konkursa galvenajiem mērķiem ir veicināt atbildīgu attieksmi jauniešu vidū ne tikai pret sevi, bet arī pret apkārtējiem un izskaidrot, kā mūsu rīcība dažādās situācijās var radīt riskus satiksmes laikā.

Mācību konkurss “Gribu būt mobils” risināsies četrās daļās – priekšsacīkstēs, neklātienes daļā, reģionālajos pusfinālos un finālā. Katrā no šīm daļām dalībniekiem būs jāveic dažāda veida uzdevumi, priekšsacīkstēs un neklātienes daļā tos varēs veikt tiešsaistes platformā Gribu būt mobils. Šajos konkursa posmos dalībniekiem būs jāpilda tiešsaistes zināšanu pārbaude, kurā tiks apskatītas dažādas satiksmes situācijas, piemēram, satiksmes dalībnieka rīcība negaidītu ceļa remontdarbu laikā. Tāpat interaktīvi tiks pārbaudīta jauniešu erudīcija ceļu satiksmes noteikumu pārzināšanā, kā arī ceļazīmju atpazīšanā.

Daudzpusīgie uzdevumi konkursa dalībniekiem ļaus teorētiskās zināšanas apvienot ar praktiskajām, tādējādi radot padziļinātu izpratni par ceļu satiksmes drošības jautājumiem. “Drošība uz ceļa nav tikai noteikumu pārzināšana. Tā ir praktiska noteikumu pielietošana un situācijas izpratne, izvērtējot visus ietekmējošos blakusapstākļus. Tāpēc jauniešiem ir jārada iespēja apgūt praktiskās iemaņas viņiem interesantā un saistošā formā,” par konkursa būtību stāsta CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Neklātienes daļas veiksmīgākie dalībnieki nokļūs reģionālajos pusfinālos, kas risināsies septiņās dažādās Latvijas pilsētās – Rīgā, Liepājā, Jelgavā, Valmierā, Daugavpilī, Madonā un Jēkabpilī. Savukārt konkursa noslēgums ir paredzēts fināla sacensībās Rīgā, kur tiksies un par erudītākās komandas titulu cīnīsies septiņu reģionālo pusfinālu uzvarētāji.

Pasākumā ir paredzētas arī lieliskas un aizraujošas balvas - 100 labākās neklātienes daļas komandas un visi reģionālo pusfinālu dalībnieki saņems suvenīrus ar konkursa simboliku. Visu reģionālo pusfinālu trīs labākās komandas no organizatoriem saņems vērtīgas balvas un reģionālo pusfinālu pirmo vietu ieguvēji dosies braucienā uz Zinātnes centru “AHHAA”, Tartu, Igaunijā.

Komandas, kuras finālā ierindosies no 4. līdz 7. vietai, savā īpašumā saņems sporta preču veikala dāvanu kartes, bet godalgotās vietas savā starpā sadalīs konkursa galvenās balvas:

1. vietas ieguvēji katrs savā īpašumā iegūs giroskūteri;

2. vietas ieguvēji balvā saņems bezmaksas 4G mobilo internetu sešiem mēnešiem;

3. vietas ieguvēji katrs saņems dāvanu karti ceļojuma iegādei 50 eiro vērtībā.

Nav aizmirsts arī par skolotāju un pedagogu ieguldījumu jauniešu izaugsmē, tāpēc konkursa laikā tiks noteiktas tās skolas, kas ir pelnījušas titulu “Labākā CSDD satiksmes drošības skola”. Labākajiem pedagogiem būs iespēja pilnveidot savas zināšanas meistarklasē, kas risināsies kruīza Rīga – Stokholma – Rīga laikā, kā arī apmeklēt vienu no Eiropā atpazīstamākajiem zinātnes centriem – “Tekniska museet”.

Konkurss “Gribu būt mobils” tiek organizēts kopš 2006./2007. mācību gada un pagājušajā gadā tajā piedalījās gandrīz 500 komandas no visas Latvijas. CSDD ļoti ceram, ka šogad dalībnieku pulks un pārstāvēto skolu skaits būs vēl lielāks. Šodienas tendences rāda, ka jaunie satiksmes dalībnieki vidēji kļūst ne tikai jaunāki, bet arī mobilāki, tādēļ rīkojot šo konkursu, par mērķi esam uzstādījuši viena mācību gada laikā sagatavot un izglītot pēc iespējas lielāku 6. līdz 8. klašu skolēnu skaitu.

Sekojot līdzi “Gribu būt mobils” sociālo mediju kontiem, katrs interesents varēs uzzināt gan par aktualitātēm saistībā ar konkursa norisi, gan iegūt vērtīgu informāciju par ceļu satiksmes noteikumiem un drošību uz ceļa, kā arī ieklausīties vērtīgos instruktora padomos, kā rīkoties dažādās ar drošību un ceļu satiksmi saistītās situācijās.

Konkursu “Gribu būt mobils” organizē CSDD, sadarbībā ar lielāko autoskolu Latvijā “Credo Autoprieks”, atbalstot Valsts Izglītības satura centram. Projekts tiek finansēts no OCTA prēmijām.