Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Noskaidroti konkursa “Programmē savai nākotnei” uzvarētāji

Redakcija
Redakcija

Noslēdzies Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) un "Microsoft Latvia" skolēniem organizētais konkurss “Programmē savai nākotnei”. Dalībniekiem bija iespējas parādīt savas zināšanas informācijas un komunikācijas zinātnēs, ko vislabāk paveica 12 gadus vecais Jelgavas 4. vidusskolas 7. klases skolnieks Reinis Bergmanis.

Otrajā vietā ierindojās Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolas skolniece Inese Kazimirinoka (skolotājs: Reinis Rukmanis), bet trešo vietu ieņēma Jelgavas tehnikuma skolēni – Ričards Ziemelis un Elvis Petroskaitis.

“Man ir prieks par dalībnieku iesaistīšanos šajā interesantajā projektā. Neslēpšu gandarījumu arī par to, ka starp laureātēm ir daiļā dzimuma pārstāve. Jau februārī notikušajā Latvijas informātikas olimpiādē piedalījās vairākas meitenes, parādot ļoti augstvērtīgu sniegumu. Tieši šādi projekti un pasākumi palīdz lauzt stereotipus. Inese, šajā konkursā izcīnot otro vietu, rāda priekšzīmi citām meitenēm. Ļoti ceru, ka nākotnē viņas būs vēl vairāk,” uzsver LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

“Esmu pateicīgs skolotājiem par jauniešu iesaisti aktivitātēs ārpus sava darba laika un izglītības standartiem. Kā rāda mana pieredze, tikai tie, kas dara vairāk, vairāk arī sasniedz. IKT ir viena no tām nozarēm, kurā nav iespējams visu zināt un mācīšanās ir nepārtraukts process. Microsoft tic, ka katram jaunietim jābūt iespējām apgūt datorprasmes, tāpēc turpmākajos trīs gados mēs plānojam globāli investēt 75 miljons dolāru dažādajās filantropijas un izglītības programmās. Eiropas Komisija apgalvo, ka līdz 2020 IKT nozarē trūks 825 000 profesionāļu. Microsoft no savas puses aktīvi strādās pie jaunās paaudzes e-prasmju izglītošanas Latvijā, t.sk. īpaši meiteņu uzrunāšanas un piesaistes mūsu nozarei,” saka Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs.

Vērtējot darbus, žūrija ņēma vērā darbu inovatīvo saturu, izstrādātās lietotnes, mājaslapas lietojamība, noformējuma kvalitāti (dizainu, krāsu pielietojumu) un tehnisko risinājumu - programmatūras piedāvāto iespēju izmantošanu. Konkursa darbus vērtēja Diāna Tiltiņa (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija), Ēriks Eglītis (“Microsoft Latvia”), Andra Jākobsone (Liepājas A. Puškina 2. vidusskola) un Zane Pīzele (LIKTA).

Pasākuma laikā “Microsoft Latvia” tehnoloģiju eksperts Salvis Praude klātesošajiem pastāstīja ne tikai par tehnoloģiju tendencēm, bet arī demonstrēja tehnoloģiju praktisko pusi, testējot jaunākās Windows ierīces, bet LIKTA projekta ekspertes - Vita Vītola un Andra Jākobsone – iepazīstināja ar inovatīvām apmācībām jauniešiem “Generation 0101” projekta ietvaros.

Konkursa apbalvošanas ietvaros notika diskusija par jauniešu iesaisti programmēšanas aktivitātēs, kur piedalījās Tālivaldis Mežis no Rīgas 25. vidusskolas, Reinis Rukmanis no Tukuma Vakara un neklātienes vidusskola, Liepājas A. Puškina 2. vidusskolas skolotāji – Andra Jākobsone un Anita Gudkova. Diskusijā ar interesantu prezentāciju piedalījās arī Renats Bikmajevs, pastāstot par to, kas viņu aizrauj programmēšanā.

Konkursā varēja piedalīties ikviens jaunietis vecumā no 12 - 19 gadiem, kurš vēlas parādīt savas zināšanas informācijas komunikācijas tehnoloģijās (IKT) un iesaistīties interesantā un aizraujošā darba procesā. Dalībnieki savus darbus var iesniegt divās kategorijās - Windows 10 lietotnes (apps) un mājas lapas uz Azure. Pēc darbu izvērtēšanas veiksmīgākie darbu autori 9.martā tiks uzaicināti uz konkursa noslēguma pasākumu, kas notiks "Microsoft Latvia" birojā E-prasmju nedēļā.

Šo projektu LIKTA īsteno atbalsta programmas informātikas skolotājiem un Eiropas iniciatīvas "E-skills for Jobs" ietvaros, nodrošinot projekta organizatorisko un publicitātes daļu. Savukārt "Microsoft Latvia" to realizē "Microsoft Youth Spark" aktivitāšu ietvaros, nodrošinot apmācību materiālus un pasniedzējus / konsultantus, tostarp sniedzot atbalstu programmatūras granta veidā, skolotājiem piešķirot Windows 10 un Microsoft Office programmas.