Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Britu izglītības eksperte: bērniem skolās jāmāca uzņemties risku

Redakcija
Redakcija

Britu izglītības eksperte:  bērniem skolās jāmāca uzņemties risku
King’s College skolas Madridē (Spānijā) vadītāja Dounu Akjureku

Pieredzējusī Britu izglītības eksperte Douna Akjureka (Dawn Akyürek), kas šobrīd ir King’s College Madrides skolas direktore, Britu nedēļas ietvaros notiekošajā seminārā uzsvērusi – jauniešiem skolās jāmāca uzņemties risku. “Lai būtu sekmīgi 21. gadsimta sabiedrībā, mūsdienu skolās papildu akadēmiskajai izglītībai ir kritiski mācīt pieņemt, izprast un uzņemties risku, jo tikai tā iespējama citādi neiegūstama pieredze, kas veido spēju novērtēt situācijas arī vēlāk dzīvē,” seminārā par neakadēmisko jeb ārpusklases mācīšanās ieguvumiem uzsvērusi britu izglītības eksperte.

Runājot par riska situāciju un nodarbību dabā ietekmi uz personības rakstura veidošanas, Douna Akjureka īpaši atzīmēja – ne visi izglītības un jauniešu attīstības mērķi sasniedzami klasē. Tāpēc, papildu tradicionālajām mācībām, svarīga loma izglītībā ir arī ne-akadēmiskajai mācīšanai. Nodarbības dabā, tāpat kā zināma pakļaušana kontrolētam riskam visos vecumos, iemāca kritisko domāšanu, komadas darbu, tādas vispārcilvēciskas vērtības kā social atbildību, solidaritāti, godīgumu un toleranci.

To ievērojot, Britu sizglītības sistēmā un skolās, kāda ir arī King’s College, jaunieši mērķtiecīgi tiek rosināti savas akadēmiskās zināašanas ne vien pilnveidot klasē, bet arī ārpus tās. Viņi tiek īpaši motivēti papildu regulārajai mācību programmai intensīvi iesaistīties daudzveidīgās nodarbībās, tajā skaitā - mūzikas un mākslas stundās, sporta spēlēs. Šī papildu neakadēmiskā izglītība ir vērsta uz vispusīgas, atvērtas, kompetentas un dinamiskas personības veidošanu, lai būtu sekmīga personīgajā un profesionālajā dzīvē.

Šīs tradīcijas personības veidošanā tiek uzskatīta par vienu no iemesliem, kāpēc britu izglītības sistēma ir novērtēta un plaši pieprasīta pasaulē.

“Izglītība ir Lielbritānijas izcilākā un nozīmīgākā eksporta prece, un pieprasījums pēc tās pieaug. Pēdējos 15 gados audzēkņu skaits britu skolās ārpus Apvienotās karalistes gandrīz trīskāršojies. Sagaidāms, ka līdz 2025. gadam iegūt tieši britu izglītību izvēlēsies ap 9 miljoniem jauniešu ārpus Lielbritānijas,” seminārā atzīmēja King’s Group Attīstības vadītājs Nikolass Fraijs (Nicholas Fry). Viņš, turklāt, uzsvēra - ja pirms 10 gadiem vairums britu skolās studējošo vairākums bijuši emigrantu ģimeņu bērni, tad šobrīd 80% šo starptautisko skolu skolēnu ir vietējās valsts iedzīvotāji.

“Būtiska britu izglītības sistēmas iezīme ir tā, ka, līdztekus labai akadēmiskai sagatavotībai, skolas īpašu uzmanību pievērš personības attīstībai, rakstura audzināšanai, kas ir kritiski svarīgi gan personīgai labklājībai, gan sekmīgai profesionālajai darbībai. Tas ir liels izaicinājums – atrast laiku, iespējas, resursus, lai piedāvātu skolēniem izglītības pieredzi, kas rosina viņus iziet no komforta zonas, izdarīt izvēles un uzņemties atbildību par savas rīcības sekām. Taču tikai tādā veidā iespējams panākt nozīmīgu personisku izaugsmi,” atzīmē Valsts izglītības satura centra projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” pārstāve Zane Oliņa.

2017. gada septembrī tiks atvērta arī King’s College, Britu skolas Latvijā. Tajā skolēniem būs iespēju apgūt Britu Nacionālo mācību programmu ar plašu priekšmetu klāstu, kas ļaus sagatavoties IGSCE, AS un A līmeņa eksāmeniem. Šī programma dod iespēju skolēniem startēt iestājeksāmenos tādās prestižās universitātēs kā Kembridža, Oksforda, Bērklija, Hārvarda un citās augstākās izglītības iestādēs visā pasaulē. Visi pasniedzēji skolā būs ar dzimto valodu – angļu un speciāli sagatavoti darbam šājā skolā, taču skolā tiks nodrošināta arī latviešu valodas, vēstures un kultūras mācības.