Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


TOP 5 izaicinājumi jaunajiem censoņiem 2017. gadā

Redakcija
Redakcija

TOP 5 izaicinājumi jaunajiem censoņiem 2017. gadā
A.Deniņš

Nav jēgas nekam nebūt – četru vārdu kopums, kas, iespējams, ietver visu dzīves esenci. Attīstība ir cilvēka darāmā kārta –, kad ir aizpildīti zemākie plauktiņi Maslova piramīdā, cilvēks izjūt vajadzību pēc izaugsmes, vēlas būt pašpietiekams un virzīties uz personības attīstību. Šajā ceļā palīdzēt spēj ne vien izglītības iestādes, bet arī dažādi uzņēmumi un organizācijas, kas ar daudzpusīgiem projektiem iegulda ne vien savā, bet arī jaunās paaudzes attīstībā. Tie ir dažādi konkursi, kas aicina jauniešus likt lietā un papildināt savas zināšanas, smelties pieredzi, stiprināt savas profesionālās spējas un iegūt arī vērtīgas balvas vai pat finansiālu atbalstu savu ieceru īstenošanai. Ar dažām vērtīgām šogad piedāvātajām iespējām dalās Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes profesors Andris Deniņš.

• “Erasmus+: Jaunatne darbībā”
Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra ik gadu izsludina “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektu iesniegšanas konkursu, kas sociāli aktīviem un uzņēmīgiem jauniešiem sniedz iespēju veidot un īstenot projektus starptautiskā līmenī, sadarbojoties ar citu valstu jauniešiem. Tā ir iespēja stiprināt organizatoriskās prasmes, attīstot jaunatnes jomu Eiropā un Latvijā.

“Erasmus+: Jaunatne darbībā” 2017. gada prioritātes ir pievēršanās sociāli atstumtiem jauniešiem, veicinot dažādību, starpkultūru un starpreliģiju dialogu, vienotas neatkarības vērtības, iecietību un cieņu pret cilvēktiesībām, kā arī projektiem, kas uzlabo jauniešu plašsaziņas līdzekļu lietotprasmi, kritiskās domāšanas prasmes un iniciatīvas apziņu. Tāpat starp prioritātēm šogad ir jaunatnes darbinieku nodrošināšana ar iemaņām un metodēm, kas ir nepieciešamas sabiedrības kopējo pamatvērtību nodošanai grūti sasniedzamām jauniešu grupām un arī izteiktas radikalizācijas novēršanai jauniešu vidū.
2017. gada kopējais pieejamais finansējums “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektiem ir 3 571 846 eiro.

• “Osta pilsētai”
Rīgas brīvostas pārvalde ik gadu izsludina studentu konkursu «Osta pilsētai». Šogad studenti aicināti konkursam pieiet vairāk praktiski nekā akadēmiski – zinātniski pētnieciskā darba vietā pirmoreiz iesniedzams kodolīgs idejas, kā varētu modernizēt lielākās valsts ostas – Rīgas brīvostas – darbību, apraksts.Pēc nepieciešamības konkursanti tiek aicināti pievienot arī sava risinājuma maketu/vizualizāciju.

Konkursā “Osta pilsētai” drīkst piedalīties ikviens Latvijas augstskolās studējošais, kā arī ikviens valstspiederīgais, kurš studē ārzemju augstskolās. Jaunieši tiek aicināti meklēt un rast jaunas idejas ostas konkurētspējas palielināšanai, vadoties pēc pieciem tematiskajiem virzieniem: tehnoloģijas, konkurētspēja, loģistika, vide un mārketings. Inovācija var būt unikāla, proti, bez jau gataviem analogiem produktiem tirgū, vai arī piedāvātā ideja var būt jau citviet pasaules ostās izmantots un veiksmīgs risinājums.Otrajā atlases kārtā jeb konkursa finālā studentiem savas idejas jāprezentē klātienē. Šogad ieteicamais formāts ir īss video par savu inovāciju. Plašāka informācija: Rīgas Brīvostas Pārvalde

Godalgoto darbu autori saņems SAMSUNG Galaxy S7 Goldplatinium un KINDLE e-grāmatulasītājus, kā arī pārsteiguma balvas no Rīgas brīvostas pārvaldes. Kādai komandai dalība konkursā var noslēgties arī ar sadarbības piedāvājumu no Rīgas brīvostas pārvaldes.

• Iespēja pieteikties Japānas valdības stipendijām
Japānas vēstniecība aicina studentus un jauniešus no Latvijas pieteikties Japānas valdības (Monbukagakusho) četru veidu stipendiju programmās: pētniecības, augstākās izglītības, tehniskās izglītības un profesionālās izglītības. Piesakoties pētniecības programmā, pieejama pusotru gadu ilga stipendija, augstākās izglītības programmā – piecus gadus ilga stipendija mācībām augstskolā Japānā, kur pirmais gads paredzēts japāņu valodas apguvei. Piesakoties tehniskās izglītības programmā, var iegūt četrus gadus ilgu stipendiju mācībām koledžā (CollegeofTechnology Students), arī šajā gadījumā pirmajā gadā notiek intensīvi japāņu valodas kursi. Savukārt, profesionālās izglītības programma piedāvā trīs gadus ilgu stipendiju, ar kuras palīdzību var iegūt profesionālo izglītību koledžā Japānā (piemēram, pavārmākslas, pedagoģijas, uzņēmējdarbības, tūrisma, mākslas, mūzikas jomā); pirmais gads paredzēts japāņu valodas apguvei.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2017. gada 2. jūnijs. Pārbaudes testi pētniecības stipendijas kandidātiem plānoti 2017. gada 14. jūnijā. Pārbaudes testi augstākās izglītības, tehniskās izglītības un profesionālās izglītības stipendiju kandidātiem plānoti 2017. gada 15. jūnijā. Atlases otrā kārta – intervija – plānota 2017. gada 28. jūnijā.

• Latvijas - Lietuvas - Taivānas zinātniskās sadarbības projektu konkurss
Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) aicina universitātes, augstskolas un zinātniskās institūcijas līdz 31. maijam pieteikties Latvijas – Lietuvas - Taivānas zinātniskās sadarbības atbalsta fonda projektu konkursā. Fonds piešķir atbalstu pētījumiem visās zinātnes nozarēs.
Konkursā iesniedzami projekti, kuru īstenošanā piedalīsies visu trīs fonda dalībvalstu zinātnieki. Trīspusējās sadarbības projekta maksimālais īstenošanas laiks ir trīs gadi.Finansējuma apmērs Latvijas dalībniekam katram projekta gadam ir 25 000 ASV dolāru eksaktajās zinātnēs un20 000 ASV dolāru humanitārajās un sociālajās zinātnēs.
Plašāka informācija par 2017. gada projektu pieteikumu konkursu pieejama VIAA mājaslapā.
• Atbalsts pētniecības rezultātu komercializācijai

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) piedāvā atbalstu pētniecības organizācijām pētniecības rezultātu komercializācijai gan Latvijā, gan ārzemēs. Tiek piedāvāts atbalsts tādām aktivitātēm kā tehniski ekonomiskā priekšizpētes veikšana, komercializācijas stratēģijas sagatavošana, rūpnieciskie pētījumi, eksperimentālās izstrādnes, dalība starptautiskajās izstādēs, kontaktbiržās un konferencēs (semināros) ārvalstīs u.c.
Projektu iesniegumu pieņemšana ilgst līdz 2017. gada 19. maijam, pirmās projektu atlases kārtas ietvaros pieejamais finansējums ir 3 000 000 eiro.