Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


Sīrijas muzeji un senvietas, kas kritušas par "Islāma valsts" laupīšanu upuriem

Redakcija
Redakcija

Sīrijā piecu gadu ilgās karadarbības laikā dzīvību zaudējuši ne tikai tūkstošiem cilvēku - organizācija "Islāma valsts" un citi bruņoti grupējumi ir izlaupījuši daudzus muzejus un arheoloģisko izrakumu vietas un pārdevuši tur iegūtos artefaktus Rietumeiropas tirgos, lai iegūtu finansējumu savai teroristiskajai darbībai.

Vairāki eksperti šīs laupīšanas ir nodēvējuši par lielāko noziegumu pret kultūras vērtībām kopš Otrā pasaules kara.

Laupīšana Sīrijā samazina pasaules kopējo kultūrmantojumu, taču visšausminošākā, šķiet, ir atklāsme, ka "asiņaino relikviju" pircēji Eiropā un Amerikā palīdz finansēt visļaunāko teroristu grupējumu šajā gadsimtā, norāda televīzijas kanāls "National Geographic", kas apkopojis vairākas vietas, kas cietušas no nežēlīgajiem Izlaupītājiem.

Arheoloģisko izrakumu glabātava Sīrijas ziemeļos

Avoti Sīrijā vēsta, ka kāds bruņots grupējums ir izlaupījis noliktavu, kurā glabājās artefakti no Heraklas arheoloģisko izrakumu vietas - tā atrodas netālu no Rakas pilsētas Sīrijas ziemeļos, kas kopš 2014.gada ir pašpasludinātās "Islāma valsts" faktiskā galvaspilsēta.

Ļaunprāšiem izdevās piesavināties simtiem ģipša, mozaīkas un keramikas objektu, kam ir nozīmīga vēsturiska un zinātniska nozīme un kas arheoloģisko izrakumu vietā bija atrasti daudzu gadu garumā.

Lai tiktu pie jauna guvuma, uzbrukumi artefaktu glabātavai notika vēl vairākas reizes, taču vietējās kopienas pārstāvji veiksmīgi tos atvairīja, cenšoties aizsargāt savu kultūras mantojumu. Saziņā ar vietējām varas institūcijām atlikušie artefakti tika pārvietoti uz vietu, kur tie atrodas drošībā.

Slavenais Hamas muzejs

Labi pazīstamas Hamas muzejs, kas atrodas Sīrijas ziemeļrietumos, arī kritis par laupītāju upuri. No muzeja kolekcijas ir pazudis ārkārtīgi vērtīgs eksponāts - apzeltīta bronzas statuja, kura tapusi aramiešu ēras laikā, aptuveni 14.gadsimtā pirms mūsu ēras. Pieaugušas bažas, ka šis unikālais objekts kontrabandas ceļā ir izvests no Sīrijas, lai to pārdotu starptautiskajos tirgos, vēsta "www.unesco.org".

Folkloras muzejs Sīrijas lielākajā pilsētā Alepo

No laupītāju nagiem nav izsprukusi arī Sīrijas lielākā pilsēta Alepo. No Folkloras muzeja krājumiem ir pazuduši vēsturiski artefakti, tostarp stikla trauki, dunči, šķēpi un citi nozīmīgi objekti ar vēsturisku vērtību. Tā kā Alepo atrodas tuvu Turcijas robežai, pastāv risks, ka šīs kultūras vērtības ir izvestas no valsts kontrabandas ceļā.

Maarrata muzejs

Maarrata muzejs Sīrijas ziemeļrietumos smagi cieta, kad tajā iebruka bruņoti kaujinieki, kas kopumā nolaupīja aptuveni 30 vērtīgu muzeja eksponātu. Vēl šobaltdien nav atrasti vairāki izcili objekti, tostarp māla lelles un statujas ar lielu vēsturisku vērtību. Laimīgā kārtā, nav skarti mozaīku ornamenti, taču paša muzeja ēka karadarbības dēļ ir cietusi.

Kopš kara sākuma Sīrijā kopumā izlaupīti, sabojāti un iznīcināti aptuveni 900 pieminekļu un senvietu. Turklāt ekstrēmisti uzspridzinājuši vairākas pazīstamas torņu kapenes, kā arī UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļauto Palmiras templi.

Plašāk par salaupītajām relikvijām, kas tiek izmantotas, lai finansētu genocīdu, terorismu un organizēto noziedzību ne tikai Sīrijā, bet arī citur pasaulē, stāstīs televīzijas kanāla "National Geographic" jaunais raidījums "Asiņainās relikvijas" 26.jūnijā, plkst. 22:00.

Laupītāji var būt oportūnistiski noskaņoti ļaudis, kas grib tikt pie peļņas, vai veseli režīmi, kas finansē karadarbību. Pircēji ir tikpat dažādi - sākot no turīgiem mākslas priekšmetu kolekcionāriem - līdz labi pazīstamiem izsoļu namiem un muzejiem. Liberālo likumu dēļ artefakti nonāk mākslas tirgū ar nosacījumu, ka netiek izpausta to izcelsme. Likumi, kas ļautu cīnīties ar laupīšanu, nepastāv vai arī bieži vien netiek piemēroti.

"Satelītattēli parāda, ka Sīrijas senvietas izraibina tūkstošiem nelegālu izrakumu, kas liecina, ka laupīšana notiek rūpnieciskā mērogā," paudusi UNESCO ģenerāldirektore Irina Bokova, uzsverot globālas kampaņas nepieciešamību pret "Islāma valsts" propagandēto "kultūras tīrīšanu".