Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


Eurekas palisāde

Atšķirībā no citiem kontinentiem, Austrālijā pilis netika celtas, jo Austrālijas pirmiedzīvotājiem nebija vajadzības celt tādas milzu būves. Jaunzēlandes maori būvēja vienkāršas palisādes, stāvkoku žogus, un savā starpā satika samērā mierīgi. Tik tiešām vienīgās aizsargbūves Austrālija kontinentā bija militārie cietokšņi, kurus briti uzbūvēja 19. gadsimtā. Izņēmums bija bēdīgi slavenā Eurekas palisāde, kas ilgu mūžu nepieredzēja.

Zelta drudzis

1851. gada 12. februārī Edvards Hārgrīvss, Kalifornijas 1848. Gada zelta drudža veterāns, Jaundienvidvelsas štata pakalnos, aptuveni 160 kilometrus uz rietumiem no Sidnejas, atrada zeltu. Meklēšanai turpinoties, Balaratā, blakus esošajā Viktorijas štatā, 120 kilometrus uz rietumiem no Melnburnas atklājās vislielākie jebkad atrastie zelta lauki. Zelta meklētāji steidzās uz turieni, lai iegūtu bagātību. Tikai nedaudzi no viņiem bija noskaņoti respektēt britu varu Austrālijā.

Izšķirošā sadursme

Britu valdība centās kontrolēt zelta drudža pārņemtos zeltračus, izdodot zelta meklēšanas licences, bet korumpētās iestādes šādus noteikumus izmantoja nelietīgi, un attiecības ar zeltzačiem pasliktinājās. 1854. gada 6. oktobra naktī divi zeltrači mēģināja dabūt ko dzeramu Balaratas viesnīcā Eureka, bet viesnīcas īpašnieks nelaida viņus iekšā. Izceālās kautiņš, kurā viesnīcas īpašnieks ar kājas spērieniem nogalināja vienu zeltraci. Tiesa nosodīja viesnīcas īpašnieku, un zeltrači organizēja plašu protesta mītiņu. Kad kārtības nodrošināšanai tika izsaukts karaspēks, situācija samilza, un notika izšķirošā sadursme.

Sacelšanās

1. un 2. decembrī zeltrači Pītera Leilora vadībā uzbūvēja vienkāršu palisādi netālu no viesnīcas Eureka, par stabiem izmantojot raktuvju koka balstus. Palisādes iekšpusē bija ar šautenēm un nosmailinātiem pīķiem bruņojušies 150 zeltrači, apņēmības pilni pretoties korumpētajām štata pārvaldes iestādēm. 3. decembrī, svētdienā agri no rīta, palisādi aplenca karaspēks. Zeltrači atklāja uguni, bet karaspēks bija pārāks. 24 zeltrači tika nogalināti un 20 ievainoti. Pēc 5 minūtēm zeltraču sacelšanās bija beigusies, bet Eurekas palisāde ir iegājusi vēsturē kā pretošanās simbols, strādniekiem saceļoties pret netaisnīgu varu.