Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:143, Did:0, useCase: 3


Gaidāms seriāls pēc Maikla Kraitona jaunatklātā darba “Pūķa zobs” motīviem

Redakcija
Redakcija

Intrigas, kukuļi, uzbrūkoši raksti presē, seno fosīliju zagšana un pat iznīcināšana – tik nežēlīga XIX gs. otrajā pusē bija cīņa starp ASV paleontologiem Edvardu Drinkeru Kopu un Otniēlu Čārzlu Māršu, taču vētraino attiecību rezultātā pasaule iepazina triceratopu, stegozauru, otniēliju un vēl vairāk nekā 140 dinozauru veidus.

Par notikumiem “Kaulu karu” laikā vēsta arī zinātniskās fantastikas romānu un filmu autora Maikla Kraitona (1942-2008) arhīvos atklātais romāns “Pūķa zobs”, pēc kura motīviem top jauns seriāls, informē televīzijas kanāls “National Geographic”.

Kraitons, kuru skatītāji pazīst kā “Juras laikmeta parka” autoru un seriāla “Ātrā palīdzība” producentu, bet lasītāji – kā romānu “Andromedas celms”, “Kongo”, “Spiets”, “Laika robeža” autoru, ir viens no pasaulē populārākajiem zinātniskās fantastikas autoriem. Viņš ir izslavēts kā rūpīgs pētnieks, kas pievērš lielu uzmanību faktoloģiskajam materiālam.

Romānā “Pūķa zobs” Kraitons izmanto Mārša un Kopa sāncensību fosīliju meklēšanas “zelta laikmetā” kā pamatu aizraujošam stāstam par Amerikas mežonīgajiem rietumiem 1887.gadā.

Tikai ar tēvoča, filantropa Džordža Pībodija atbalstu izglītotais Māršs tic Darvina teorijām un ir rūpīgs kolekcionārs, savukārt turīgā Filadelfijas kvēkeru ģimenē dzimušais Kops ir īsts džentlmenis un netic dabiskajai atlasei. Vienīgais, kas abiem bija kopīgs - talants un ambīcijas, kas pavēra ceļu garantētai destrukcijai un iznīcībai. Lai pētītu fosilijām bagātus slāņus Kolorado, Nebraskā un Vaiomingā un pierādītu, ka ir vislabākie, abi iztērēja visus līdzekļus un galu galā zaudēja jebkādu ietekmi.

Manuskriptu, kas tapis rakstnieka ražīgākajos darba gados, atstātajos arhīvos atrada viņa sieva Šerija un uzreiz to raksturoja kā “tīru Kraitonu”. Tas ir stāsts par izdomāta tēla Viljama Džonsona piedzīvojumiem, kurš kļūst par mācekli gan pie Mārša, gan pie Kopa, veic vēsturiskajiem notikumiem atbilstošus atklājumus un pārtop iedvesmojošā varonī.

Romāns “Pūķa zobs” tiks laists klajā nākamgad, vienlaikus pēc televīzijas kanāla “National Geographic” pasūtījuma top seriāls ar tādu pat nosaukumu.

“Ņemot vērā Maikla attiecības ar “Amblin Television” un viņa zinātnes mīlestību, es patiešām priecājos, ka atradu “Pūķa zobam” perfektas mājas TV kanālā “National Geographic”. “Pūķa zobs” Maiklam bija ļoti svarīga grāmata, tas ir vēl viens viņa lielā rakstnieka talanta piemērs, tā ir viņa izpratne par paleontoloģijas vēstures lieliskākajām lappusēm,” atzīst Šerija Kraitone.

Scenārija autori būs “Emmy” balvu ieguvēji Brūss Makenna un Grehams Josts, bet televīzijas seriāls būs “Amblin Television”, “Sony Pictures Television” un “CrichtonSun” kopdarbs. Interesanti, ka Makenna, kas patlaban ir “History Channel” seriāla “SIX” izpildproducents, ir strādājis lauka nometnēs kopā ar savu tēvu, Ņujorkas Dabas vēstures muzeja paleontologu Malkolmu Makennu. Makenna ir strādājis arī tajās atradnēs, kuras nebija pa prātam Kopam un Māršam viņu episkās sāncensības laikā.

„”Pūķa zobs” ir aizraujošs stāstu lielmeistara Kraitona darbs par zinātni, piedzīvojumiem un pētniecību, kas ideāli atbilst mūsu kanālam. Mēs skatītājiem parādīsim šo divu kaislīgo cilvēku nežēlīgo un bieži negodīgo ceļu zinātnisko atklājumu vārdā, ko papildina brīnišķīgās Kraitona idejas,” atzīst TV kanāla “National Geographic” izpildviceprezidente un Globālās scenāriju attīstības un producēšanas nodaļas vadītāja Karolīna Bernšteina.

Rakstnieks un režisors Maikls Kraitons (1942 – 2008) plašākai publikai vislabāk ir zināms kā filmu “Jūras laikmeta parka” un seriāla “Ātrā palīdzība” radītājs. Literatūrā viņa pirmais dižpārdoklis bija “Andromedas celms” (1969), tas tulkots arī latviski (1973). Viņa vislabāk zināmie darbi ir “Lielā vilciena aplaupīšana”, “Kongo”, “Sfēra”, “Jūras laikmeta parks”, “Saullēkts”, u.c. 1995.gadā par inovatīvu datorrisinājumu izmantošanu filmā “Juras laikmeta parks” saņēmis “Oskara” balvu. Viņa romāni ir pārdoti vairāk nekā 200 miljonos eksemplāru, tulkoti 38 valodās un 13 pārtapuši filmās. Kraitons ir vienīgais autors, kam vienā gadā izdevies nokļūt grāmatu, filmu un televīzijas seriālu topu pirmajā vietā. Viņa bibliotēkas šķirošana joprojām turpinās un nav šaubu, ka tajā slēpjas daudz līdz šim nezināmu dārgumu.