Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:143, Did:0, useCase: 3


Dzīvnieku, kuriem draud izmiršana, TOP- 10

Redakcija
Redakcija

Dzīvnieku, kuriem draud izmiršana, TOP- 10
Lielais bambusa lemurs

Mēs, saprātīgās būtnes- cilvēki- uz planētas Zeme dzīvojam jau gandrīz miljons gadu un šajā laika posmā esam pazaudējuši daudz skaistu, interesantu, savdabīgu un pat unikālu dzīvo radību. Tās ir izmirušas. Aizgājušas nebūtībā uz neatgriešanos. Dažas izzudušas evolūcijas ceļā; citas (un tas ir daudz skumjāk)- pateicoties cilvēkam. Šodien, dzīvnieku aizsardzības dienā, gribētos atgādināt, ka mēs esam atbildīgi par to, lai mūsu planēta nepaliktu vēl nabagāka. Mēs, kas esam tik gudri, saprātīgi, radoši un reizē tik neapdomīgi, cietsirdīgi un alkatīgi.... jo uz izmiršanas sliekšņa jau atkal stāv vairākas dzīvnieku sugas.

1. Lielais bambusa lemurs

Mīt ļoti ierobežotā teritorijā Madagaskaras dienvidaustrumos. Pārtiek no bambusu dzinumiem. Dabā palicis mazāk par 200 indivīdiem.

2. Cekulainais paviāns

Sastopams tikai Indonēzijas ziemeļrietumos, galvenokārt Sulavesi salā. Vietējie iedzīvotāji šos dzīvniekus uzskata par kaitniekiem, tāpēc vai nu iznīdē tos vai nokauj gaļas ieguvei.



3. Līdzenumu gorilla

Mīt Centrālajā Āfrikā. Pēdējos gados Līdzenumu gorilla diezgan strauji izzūd no zemes virsas. Pie vainas vietējie mednieki, kas šo dzīvnieku gaļu uzskata par delikatesi. Citi gorillu izzušanas iemesli- slimības, tai skaitā Ebola vīruss, kā arī mežu iznīcināšana, kas ir gorillu dabīgā dzīves vieta.



4. Madagaskaras zivju ērglis

Madagaskara ir savdabīgs "karstais" punkts, kur vērojama bagāta bioloģiskā daudzveidība. Neskatoties uz to, šeit tiek rekordātrumā iznīcināti mežu masīvi, bet kopā ar tiem- mežonīgā daba un dzīvnieki. Zivju ērglis, kuru skaits kļuvis krietni ierobežots, nav izņēmums.



5. Vankuveras murkšķis

Šis grauzējs ir viens no Ziemeļamerikas zīdītājiem, kuriem draud izmiršana. 10 kvadrātkilometru lielā teritorijā pēdējā laikā atrasti mazāk par 40 indivīdiem. Viens no ticamākajiem Vankuveras murkšķu izmiršanas iemesliem- mežu izciršana.



6. Melnais degunradzis

Šo dzīvnieku populācija pēdējo 60 gadu laikā sarukusi par 90%. Iemesls- malu medniecība. Jāpiebilst gan, ka kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidus (kad melno degunradžu skaits sastādīja mazāk par 3000 eksemplāru) populācija pakāpeniski atdzimst un uz patreizējo brīdi šo dzīvnieku ir nedaudz vairāk par 4000.



7. Ibērijas lūsis

Skaitās viens no strauji izzūdošajiem Eiropas zīdītājiem. Galvenokārt mājo Spānijā. Dabā palicis tikai 150 indivīdu. Izmiršana saistīta ar pārtikas trūkumu- zaķu populācija, kurus medī lūsis, samazinās tikpat strauji.



8. Mindoras pundurbifelis

Mīt Mindorā (Filipīnu salās). Agrāk šie dzīvnieki daudzskaitlīgi bija sastopami visā salas teritorijā. Tagad atrodams viens indivīds uz 300 kvadrātkilometriem. Izmiršanas galvenais iemesls- fermeru platību paplašināšana, kā rezultātā samazinās un tiek iznīcināts šo dzīvnieku dabīgā dzīves vieta.



9. Ķīnas upesdelfīns

Pazīstams arī kā Jandzi delfīns. Šim vaļu dzimtas pārstāvim izzušanas draudi ir ļoti nopietni, daži uzskata, ka Ķīnas upes delfīns jau pieskaitāms pie izmirušajiem.



10.Sibīrijas dzērve

Šis krāšņais putns ligzdo Krievijā- ziemeļos un Sibīrijas rietumos. Taču purvaino teritoriju nosusināšanas rezultātā Sibīrijas dzērves strauji izmirst.



Ieskaties!

Šajā bagātīgi ilustrētajā, vizuāli izteiksmīgajā Dzīvnieku enciklopēdijā bērniem, ko izdevis apgāds Zvaigzne ABC, dotas pamatzināšanas par visdažādākajiem dzīvniekiem – no adatādaiņiem līdz zīdītājiem. Grāmatas ievaddaļā vienkārši un saprotami stāstīts par dzīvnieku uzvedību, dzīves cikliem, dzīvesvietām un aizsardzību, bet pamatdaļā aprakstītas dažādas dzīvnieku sistemātiskās grupas un to ievērojamākie pārstāvji. Savvaļā uzņemtajās fotogrāfijās lasītājs gūs iespēju redzēt dzīvniekus to dabiskajā dzīves vidē, tādā veidā iepazīstot un izjūtot daļu no mūsu planētas dabas neatkārtojamās daudzveidības.

Kaut arī šī grāmata paredzēta jaunajiem lasītājiem, tā būs interesanta ļoti plašam lasītāju lokam.

     [+] [-]

, 2012-10-04 21:37, pirms 11 gadiem
Un visur vainīgs cilvēks...