Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:143, Did:0, useCase: 3


TOP 5 dārgakmeņi rekordisti

Redakcija
Redakcija

Cilvēki interesi par dārgakmeņiem izrādījuši gadsimtiem ilgi, un nav gaidāms, ka pārredzamā nākotnē tā varētu noplakt. To apliecina televīzijas kanāla "National Geographic" jaunais raidījums "Raktuvju karaļi" - tas vēstīs par ļaudīm, kuri ceļo apkārt pasaulei, medījot dārgakmeņus. Saistībā ar raidījumu kanāls ir izveidojis piecu dārgakmeņu topu, kurus neatkārtojamo īpašību dēļ var uzskatīt par rekordistiem.

Strona-Vāgnera dimants - vienīgais ideālais dimants

Līdz šim vienīgais pasaulē atrastais ideālais dimants, kas sver 3,09 karātus. 1990.gadā Dimantu krātera parkā Arkanzasas štatā to uzgāja kāds vīrs, vārdā Šīrlijs Strons.

1997.gadā dimants tika noslīpēts līdz 1,09 karātiem, bet 1998.gadā Amerikas Dārgakmeņu savienība ("American Gem Society", AGS) piešķīra tam kategoriju "perfekts", balstoties uz krāsu, dzidrību un slīpējumu. Tādējādi tas ir pirmais dārgakmenis pasaulē, kas saņēmis tik augstu AGS vērtējumu.

Pašlaik Strona-Vāgnera dimants atrodas Dimantu krātera parka ekspozīcijā. Parks dimantu iegādājās par 34 700 ASV dolāru.

"Olympic Australis" - lielākais un vērtīgākais opāls

1956.gadā Austrālijas dienvidos, kalnrūpniecības pilsētas Koberpedijas opālu atradņu vietā tika uziets pasaulē lielākais un vērtīgākais opāls. To atrada 9,144 metru dziļumā un nosauca par "Olympic Australis" saistībā ar olimpiskajām spēlēm, kas tajā laikā notika Melburnā.

2005.gadā opāls, kas sver 17 tūkstošus karātu, tika novērtēts par 2,5 miljoniem ASV dolāru.

Pašlaik "Olympic Australis" glabājas Melburnā, opālu rotaslietu izgatavošanas kompānijas "Altmann & Cherny" birojā.

Amerikas zelta topāzs - lielākais slīpētais dzeltenais topāzs

Šim iespaidīgajam 22,892 karātu dārgakmenim ir 172 šķautnes, kas lieliski atstaro gaismu. Dārgakmeni atrada Minasžeiras štatā, Brazīlijā. Tas tika nošķelts no 11,8 kg liela dzeltenā topāza gabala, bet tā apstrāde noritēja divus gadus.

1988.gadā īpašnieki ziedoja zelta topāzu Smitsona pētniecības un izglītības institūtam, un tas tika izvietots ASV Nacionālā Dabas vēstures muzeja ekspozīcijā. Joprojām nav skaidrības par dārgakmeņa cenu.

Grafa sārtais dimants - dārgākais izsolē pārdotais dimants

Šo 24,78 karātu dimantu uzskata par vienu no izcilākajiem dimantiem, kāds jebkad atrasts. 2010.gada 16.novembrī tas tika pārdots "Sotheby's" izsolē Ženēvā par 46,16 miljoniem ASV dolāru, kas ir rekords vienam izsolē pārdotam dārgakmenim.

Pirms izsoles gredzenā iestrādātais dimants tika novērtēts par 27 līdz 38 miljoniem ASV dolāru. Rekordistu nopirka Londonas dimantu tirgotājs Lorenss Grafs savai personīgajai kolekcijai un nodēvēja to savā vārdā.

Zilais Austrumu milzis - lielākais slīpētais safīrs

Šis lielais zilais safīrs tika uziets Šrilankā 1907. gadā un tajā pašā gadā pārdots anonīmam pircējam. Tas bija izcils atradums, jo zilas krāsas safīrs ir liels retums. Safīrs pēcāk tika noslīpēts un nodēvēts par Zilo Austrumu milzi. Tas sver 486,52 karātus un ir lielākais slīpētais safīrs pasaulē. Par šo dārgakmeni nekas nebija zināms līdz 2004.gada maijam, kad tas negaidīti parādījās "Christie's" izsoļu katalogā.

Dīvainā kārtā safīrs izsolē Ženēvā nepiesaistīja pircējus, lai gan tika lēsts, ka tā pārdošanas cena sasniegs 1-1,5 miljonus ASV dolāru. Neilgi pēc izsoles "Christie's" izdevās vienoties ar kādu anonīmu pircēju no Lielbritānijas, kas par pasaulslaveno safīru samaksāja vienu miljonu ASV dolāru. Pēc izsoles Zilais Austrumu milzis atkal pazuda no sabiedrības redzesloka, un kopš tā laika par to nekas nav zināms.

Skaties raidījumu "Raktuvju karaļi" ceturtdienās plkst. 21:30, sākot no 3.marta, un seko līdzi dārgakmeņu mednieka Gaja Klaterbaka un viņa ekspertu komandai, kas ceļo apkārt pasaulei un meklē vērtīgus neapstrādātus dārgakmeņus, kurus var sadalīt un pārdošanā gūt prāvu peļņu.

“FOX International Channels” grupas kanālu "National Geographic" skatās 180 valstīs 45 valodās. Latvijā kanāls ar subtitriem latviešu un krievu valodā ir pieejams "Lattelecom", "Baltcom", "Izzi", "Livas", "Latnet TV", "SkaTVis" un "Mits LV" digitālās televīzijas abonentiem.