Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Indijas raķete uzsprāgst minūti pēc starta

Redakcija
Redakcija

Indijas lielākā nesējraķete GSLV 2010. gada 25. decembrī uzsprāga īsu brīdi pēc starta. Tas ir kārtējais trieciens šīs valsts kosmosa izpētes programmai.

Aptuveni 50 metrus augstā nesējraķete GSLV startēja no Satiša Davana kosmosa centra plkst. 10:34 GMT. Starta laukums atrodas uz Sriharikota salas netālu no Indijas austrumu krasta.



Aptuveni minūti pēc starta raķete novirzījās no kursa un uzsprāga. Atlūzas iekrita Bengālijas līcī, bet virs starta centra kādu brīdi bija vērojams oranži brūnas gāzes mākonis un savērpušās izplūdes gāzu plūsmas.

Tiek uzskatīts, ka problēmas izraisījusi raķetes pirmā pakāpe, kas darbojas uz cieto degvielu un hidrazīnu.

Nesējraķetes krava bija GSAT 5P. Tas ir lielākais pavadonis, kādu orbītā centās nogādāt ar nesējraķeti GSLV. Ja pavadonis veiksmīgi būtu nogādāts orbītā, tas aizvietotu novecojošo televīzijas un sakaru pavadoni, kas šobrīd apkalpo Indijas iedzīvotājus.

Nesējraķeti nācās modificēt, lai tā spētu orbītā nogādāt aptuveni 2300 kilogramus smago pavadoni. Bija plānots, ka orbītā GSAT 5P ieies 19 minūtes pēc starta. Satelītam ģeostacionārajā orbītā vajadzēja darboties 12 gadus.

Spaceflight Now/ starspace.lv