Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Pieci veidi, kā globālā sasilšana ietekmēs cilvēka veselību

Redakcija
Redakcija

Zinātniskie pētījumi nepārprotami liecina, ka mūsu planēta sasilst. Laika apstākļi novirzās no normas. Ledāji kūst, jūras līmenis paaugstinās, un klimata pārmaiņas ietekmē ikvienu no mums. Saistībā ar jauno raidījumu „Bils Naiss: globālā sasilšana” televīzijas kanāls „National Geographic” ir apkopojis piecus veidus, kā globālā sasilšana ietekmē cilvēka veselību.

Negatīvi ietekmēs sirds veselību

Globālās sasilšanas dēļ, visticamāk, palielināsies karstuma viļņu skaits apvienojumā ar piesārņojuma pieaugumu. Pētījumi liecina, ka augsts piesārņojuma līmenis izraisa to, ka slimnīcās nonāk vairāk cilvēku ar sirds un asinsvadu problēmām.

Pieaugs alerģiju skaits

Pētījumi rāda, ka attīstītajās valstīs pieaug alerģiju izplatība, kas, iespējams, daļēji saistīts ar oglekļa dioksīda izmešu pieaugumu un gaisa temperatūras paaugstināšanos. Siltāka laika dēļ augi sāk ziedēt agrāk, tāpēc alerģiski cilvēki ātrāk cieš no alerģijām, kuras izraisa augu ziedputekšņi. Lai gan alerģiju ziņā liela nozīme ir cilvēka ģenētikai, ilgāks un intensīvāks augu ziedēšanas laiks var saasināt šīs kaites simptomus.

Dabas nelaimēs bojā ies vairāk cilvēku

Globālās sasilšanas dēļ var pieaugt karstuma viļņu, plūdu, vētru un citu dabas katastrofu skaits, kas savukārt var izraisīt lielāku bojāgājušo skaitu. Pētījumi liecina, ka, piemēram, karstuma viļņi nākotnē kļūs biežāki. Jau pašlaik tie ir teju divas reizes garāki nekā pirms 100 gadiem.

Pārtuksnešošanās dēļ būs vairāk badacietēju

Nepareiza zemes apstrāde līdztekus klimata pārmaiņu ietekmei var izraisīt globāla mēroga pārtuksnešošanos vai augsnes degradāciju sausajās teritorijās. Tādēļ samazināsies lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības un kļūs arvien grūtāk pabarot pieaugošo pasaules iedzīvotāju skaitu, kas nozīmē, ka arvien vairāk cilvēku cietīs badu vai mirs no tā.

Pieaugs malārijas izplatība

Klimata pārmaiņu izraisītais karstuma un nokrišņu pieaugums zināmās planētas teritorijās var veicināt dažādu slimību izplatību. Atmosfēras temperatūras pieaugums kopā ar nokrišņiem rada ļoti labvēlīgus apstākļus insektu attīstībai, tāpēc zināmas slimības, ko pārnēsā kukaiņi, piemēram, malārija sāks izplatīties tajās planētas teritorijās, kurās tā iepriekš nav novērota.

Klimata pētījumi pagātnē gan rāda, ka arī agrāk ir bijuši mainīgi globālas sasilšanas un globāla aukstuma periodi. Mūsdienās aktuāls ir kļuvis jautājums, cik lielā mērā šīs pārmaiņas pašlaik ir ietekmējusi cilvēka darbība. Eiropas Vides aģentūra (EVA) ziņo, ka pašreizējās klimata izmaiņas apmēru un ātruma ziņā pārspēj visas iepriekšējās dabiskās svārstības, kas novērotas pēdējā tūkstošgadē.

Raidījumu „Bils Naiss: globālā sasilšana”, kas sniegs lielisku iespēja vēl nebijušā un izklaidējošā veidā izglītoties par klimata pārmaiņu problēmu, skaties kanālā „National Geographic” svētdien, 29.novembrī, plkst. 22.30.