Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Desmit aizraujoši veidi, kā izmantot zeltu

Redakcija
Redakcija

Zelts ir viegli apstrādājams cēlmetāls, kura spožums apžilbina daudzus. Tādēļ nav brīnums, ka to izmanto ne tikai ražošanā, bet arī dažādu amizantu luksusa preču radīšanā.

Televīzijas kanāls „National Geographic Channel” apkopojis desmit dažādus veidus, kā var izmantot zeltu. Taču ja vēlies uzzināt, cik sarežģīti un grūti ir iegūt kāroto cēlmetālu, no 21.jūlija skaties realitātes seriāla „Jukonas zelts” jauno, 4.sezonu.

Būvniecība: zelta jumti, stikli

Ikviens no mums zina zeltītos baznīcas torņus. Viegli apstrādājamā metāla segums nodrošina ilgmūžību un ir rūsas izturīgs. Šāds jumts izmaksā dārgi, taču atmaksājas. Zelta pigmentu aizvien vairāk izmanto stikla apstrādē. Nedaudz zelta pulvera stiklam piešķir bagātīgu rubīnskarkanu toni. Zelta pārklājums ir labs atstarotājs, tādēļ vasarā tas aiztur saules starus un palīdz saglabāt vēsumu, bet ziemā - siltumu un komfortablu temperatūru.

Kosmosā: zelta sejsargi

Astronautu ķiveru sejsargi ir pārklāti ar plānu zelta kārtiņu, kas palīdz aizsargāt acis un ādu no spēcīgiem saules stariem un radiācijas.

Finanses: no zelta darinātas kredītkartes

Absolūts statusa simbols! Šādi ļoti turīgi cilvēki var apliecināt savas īpašās iespējas. Pirms dažiem gadiem „Sberbank-Kazakhstan” laida klajā īpašu „Visa Infinite Exclusive” karti, kas bija gatavota no tīra zelta ar 26 dimantiem. Sākotnējā maksa par karti bija 100 000 ASV dolāru, atjaunošanas maksa - 2 000 ASV dolāru gadā. Karte tika piedāvāta vien TOP 100 „Visa Infinite” klientiem. Interesanti, ka pēc bankas pārstāvju skaidrojumiem, kartes izgatavošana maksājot 65 000 dolāru, savukārt klienta kontā tika ieskaitīti 35 000 dolāru.

Arī „JP Morgan Chase Palladium” karte ir apstrādāta 24 karātu zeltu un platīnu, klienta vārdu un uzvārdu iegravē ar lāzeri. Šīs maksājumu kartes gada maksa ir tikai 595 ASV dolāri un saņemšanai it kā nav īpašu nosacījumu, vien atbilstība privātbaņķiera pakalpojuma saņemšanai kādā no „JP Morgan” struktūrvienībām.

Medicīna: zelta zobi

Cilvēki bieži vien iesmej par to, ka zelta zobi piestāv popzvaigznēm vai gangsteriem. Patiesībā zelts zobārstniecībā ir izmantots vienmēr, jo tas ir ķīmiski inerts, nealerģisks un viegli apstrādājams materiāls. Izrādās, jau 700 gadus p.m.ē. etruski izmantoja zelta stieples, lai iestiprinātu mākslīgus zobus.

Šo materiālu zobārstniecībā plaši izmantoja līdz pat pagājušā gadsimta 70.gadiem. Tomēr strauji pieaugošās dārgmetāla cenas lika meklēt alternatīvus risinājumus. Tagad zelta izmantošana zobārstniecībā atkal palielinās, dēļ bažām, ka mazāk ķīmiski inerti materiāli ilgākā laikā var negatīvi ietekmēt veselību.

Dzērieni: degvīns ar zelta lapiņām

„Goldschläger” degvīns ir viens no slavenākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kurā peld nelielas zelta lapiņas. Tas ir Šveicē izgudrots kanēļa šņabis, kas satur plānas 24 karātu zelta lapiņas. Praktiski entuziastu pētījumi liecina, ka vienā pudelē ir ne vairāk par 0,1g zelta. Viena pudele, starp citu, maksā tikai aptuveni 25 britu mārciņas.

Nikotīns: zeltā ietīti cigāri

Uzsmēķēsim zeltu? Vairākos Lasvegasas kazino un viesnīcās ir pieejami ar roku tīti Dominikānas cigāri, kuru virsējo kārtu veido 24 karātu zelta lapiņa. Viens cigārs maksā 500 ASV dolāru, bet kaste pieejama par 4800 dolāriem. Cigāru ražotājs „London Cut” pat apgalvo, ka tie veidojot unikālus zelta pelnus. Tā kā cigāri ir augstākās kvalitātes izstrādājumi, tad pelnu garums varot sasniegt pat vairākus centimetrus.

Tehnoloģijas: zelta viedierīces

Arī viedierīces, piemēram, „iPhone” un „iPad” var uzskatīt par statusa simboliem, tādēļ ir cilvēki, kuriem nekas vienkāršāks par zelta viedierīci nav pieņemams. Londonas juvelieru „Gold&co” radītā zelta „iPhone 6” sākumcena bija 3000 mārciņu. Katrai ierīcei ir savs kārtas numurs, to piegādā elegantā koka kārbiņā ar autentiskumu apliecinošu sertifikātu. Ar platīnu un zeltu apdarīti „iPad” ir pieejami ikvienā luksusa viesnīcas „Burj al Arab” numuriņā. Bet Londonā bāzētie juvelieri „Alchemist” izveidojuši 600 000 mārciņu vērtu „iPhone 6”, kuru rotā ne vien zelta plāksnītes, bet arī 700 dimantiņu.

Mode: zelta kapsulas

Jā, ir pieejamas ar 20 mm norijamas kapsulas, kas ir pildītas ar 24 karātu zelta lapiņām. Tā ir daļa no dizainera Kena Kortnija un Tobiasa Vonga radītās kolekcijas „Indulgences” . Viņi izveidoja virkni spilgtu un smieklīgu lietu, tā atbildot uz luksusa industrijas pārmērībām. Vienas 2005.gadā radītās kapsulas cena esot „tikai” 425 ASV dolāri. Kolekcijā, starp citu, ietilpst arī „Nike” botas, kas gatavotas no 24 karātu zelta.

Kulinārija: ekskluzīvs zelta kēksiņš

Abu Dabī esošais „Bloomsbury” gada jubileju un jaunas kafejnīcas atklāšanu nosvinēja ar zelta kēksiņu, kuru nodēvēja par „Zelta feniksu” un kurš maksāja vien nieka 28 000 ASV dolāru. Idejas autore bija Šafīna Jusufa Ali, kura kēksiņa pagatavošanai izmantoja 23 karātu ēdamās zelta lapiņas, visaugstākās kvalitātes vaniļas pupiņas no Ugandas, „Premium Amedei Porcelena” šokolādi no Itālijas, „Rachels” organisko sviestu un „Doves” organiskos miltus no Lielbritānijas.

Atpūta: dārza grils

Austrālijas luksusa grilu ražotājs „Beef Eater” pirms vairākiem gadiem izgatavoja dārza grilu, kas principā bija normāla lietojama ierīce, vien pārklāta ar 24 karātu zeltu. Tam bija sešas funkcijas, ieskaitot bārbekjū, kvarca degli, tvaicētāju. Grila, kas tika ar rokām izveidots īpaši kādai Sidnejas izstādei, vērtība esot 15 000 ASV dolāru.

Skaistumkopšana: zelta sejas maskas

Kurš gan nezina, ka jau senās Ēģiptes valdniece Kleopatra izmantoja zelta maskas, lai uzturētu jauneklīgu ādu? Arī šodien SPA salonos ir pieejamas sejas procedūras, kurās izmanto smalkus zelta gabaliņus saturošus krēmus. Kosmētikas ražotāja UMO patentētā sistēma ļaujot maksimāli izmantot 24 karātu zelta labvēlīgo ietekmi uz ādu. Procedūras cena ir apmēram 600 ASV dolāriem.

Taču zelta iegūšana ir skarbs, saspringts un nogurdinošs darbs – televīzijas kanālā „National Geographic” skaties, kā sešpadsmit nedēļu īsajā sezonā klājas zeltračiem Jukonā! Realitātes seriāla „Jukons zelts” 4.sezona – ceturtdienās plkst. 21:00, no 21.jūlija.