Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Zeme no kosmosa

Redakcija
Redakcija

Starptautiskās kosmiskās stacijas 25. ekspedīcijas astronauti kārtējo reizi ir safotografējuši Zemi - salas, kalnus un pilsētu gaismas naktī.

Pirmajā attēlā priekšplānā redzams Soyuz TMA-19, kurš 25. novembrī uz Zemi nogādāja trīs 25. ekspedīcijas locekļus. Tālumā, aptuveni 350 kilometrus zemāk redzama viena no Bahamas salu grupas salām - Androsas sala.



Šajā fotogrāfijā redzama daļa no Atlantijas okeāna, Meksikas līcis un Karību jūra. Izmantojot 16 mm F/2,8D objektīvu, radies zivs acs efekts, kuru vēl vairāk pastiprina Kupola loga mala, kas ierāmē fotogrāfiju. Redzama arī daļa no Floridas pussalas, kurā izvietojusies Maiami pilsēta un tai tuvākie apgabali, tai skaitā Okīčobī ezers.



Nākamajā fotogrāfijā redzami Kamčatkas pussalas vulkāni, kuru virsotnes klāj sniegs. Šis attēls ilustrē vienu no interesantākajām kosmiskās stacijas īpatnībām, ka ir iespējams fotografēt Zemi ne tieši perpendikulāri uz leju, bet it kā no sāniem. Centrā redzams Kronotskija stratovulkāns, bet augšējā labajā stūrī - Kizimena vulkāns, kurš pēdējo reizi izverda 1928. gadā. Kronotskija vulkāns, kurš ir viens no lielākajiem pussalā, pēdējo reizi izverda 1923. gadā. Uz ziemeļiem no tā atrodas Šmita vulkāns. Tas tiek uzskatīts par vairoga tipa vulkānu. Šmita vulkāna izvirdumi nav atrodami reģistrētajos vēstures pierakstos. Uz dienvidiem no Kronotskija atrodas Krašeninnikova vulkāns, kas veidots no diviem stratovulkāniem, kas izveidojušies senākā kaldērā. Šis vulkāns, kā uzskata zinātnieki, pēdējo reizi ir izverdis 1550. gadā. Kamčatkas pussalā pavisam ir reģistrēti 114 vulkāni, kuri ir izverduši pēdējo 12 000 gadu laikā.



Šajā attēlā redzams nav kāds mītisks jūras dzīļu iemītnieks, bet gan daļa no naktī izgaismotās Japānas, kurai pāri aptuveni 350 kilometru augstumā lidoja Starptautiskā kosmiskā stacija.



Šajā fotogrāfijā viens no 25. ekspedīcijas astronautiem ir "noķēris" pašu Āfrikas galu - Keiptaunu.



Attēlā, kuru fotografējis viens no 25. ekspedīcijas astronautiem, redzama Aklinsa sala, kas pieder Bahamu salu grupai Karību jūrā. Kosmiskā stacija atradās aptuveni 350 kilometru augstumā.



Pēdējā attēlā redzama gubu lietusmākoņa veidošanās virs lietusmeža Kolumbijas štata austrumos (ASV).
starspace.lv/ NASA