Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Ieskaties zvaigznēs - debešķīgā romantika

Sarkana un majestātiska aiz horizonta aizripo Saule. Debesis satumst un pār jūsu galvām viena aiz otras iedegas zvaigznes. Lai arī tās šķiet tālas un aukstas, to rakstos ir ievīti neskaitāmi mīlestības, varonības un romantikas pilni stāsti - debešķīgā romantika.

Rudens vakaros pie debesīm varam vērot ļoti karalisku ģimeni. Netālu no necilās Polārzvaigznes mājo Etiopijas ķēniņš Cefejs un viņa skaistā sieva – ķēniņiene Kasiopeja. Viņu laulību, kuras auglis ir burvīgā Andromeda, varētu uzskatīt par laimīgu, ja vien Kasiopeja nekļūtu pārāk iedomīga. Skaistā sieviete sāka apgalvot, ka esot skaistāka par varenā dieva Jupitera sievu Juno un arī Neptūna daiļajām nimfām Nereīdām.



Par šādiem uzskatiem dievi liek dārgi maksāt. Neptūns Etiopijai uzsūtīja milzīgu jūras briesmoni. Pārbiedētais ķēniņš apmeklēja Jupitera templi, lai noskaidrotu, kā lai mazina dievu dusmas. Izrādījās, ka Neptūns atsauktu savu nezvēru tikai tad, ja tam upurētu karaliskās ģimenes meitu Andromedu.



Andromeda tika iekalta ķēdēs un piekalta klintij jūras krastā, kur tai bija jāgaida sava nāves stunda. Par laimi jaunavai varonis Persejs atgriezās no sava kārtējā uzdevuma ar gorgonas Medūzas galvu. Ieraudzījis daiļavu, viņš acumirklī to iemīlēja un stājās pretī briesmonim.

Lai cilvēki neaizmirstu Perseja varoņdarbu, un sekas pārmēru lielai lepnībai, kādu izrādīja Kasiopeja, viņu stāsts tika ierakstīts debesīs mirdzošu zvaigžņu virknēs.

Senie grieķi debesīs ierakstīja ne tikai romantiskus mīlas stāstus un lielus varoņdarbus, bet arī galvenās dievības Zeva mīlas dēkas. Mēs Zevu varam iepazīt gan kā Gulbi, kas cenšas iekarot Spartas valdnieces Ledas sirdi. Zibens un pērkona pavēlnieks pārvēršas par Vērsi, lai nolaipītu daiļo Īo. Lielā lāča zvaigznāja veidolā no Zeva sievas Hēras dusmām slēpjas vēl viena Zeva afēra – Kallisto.

Lauvas zvaigznājā, kas vislabāk novērojams pavasarī, ierakstīts viens no traģiskākajiem mīlas stāstiem. Senās Romas impērijas dzejnieks Ovīdijs, kas slavens ar erotisko dzeju, vēsta par Pirama un Tisbes traģisko mīlestību. Jauniešiem vecāki bija aizlieguši būt kopā, tādēļ viņi satikās slepus tuksnesī. Tisbe ieradās norunātajā vietā pirmā. Viņa pamanīja Lauvu, kurš tikko bija nogalējis antilopi. Zvērs nobiedēja meiteni, un tā metās bēgt, atstādama savu plīvuru krūma zaros. Lauva, ziņkārības dzīts, apošņāja plīvuru, un tas kļuva asiņains. Kad ieradās Priams, gluži loģiski, ka vienīgā viņa doma bija, ka Lauva ir saplosījis viņa mīļoto. Priams, nespēdams dzīvot bez Tisbes, nogalēja sevi ar zobenu. Meitene, atgriezusies pēc brīža norunātajā vietā, ieraudzīja šausmīgo ainu un izdarīja pašnāvību. Zevs, redzēdams šo traģēdiju, debesīs novietoja Lauvu un virs tā – plīvuru, kas pazīstams kā Berenikes Matu zvaigznājs.

Lai arī senās tautas nezināja, ka zvaigznes ir Saulei līdzīgi spīdekļi, ap kurām, iespējams riņķo planētas, viņu zvaigznēs ierakstītais romantisms ir saglabājies līdz mūsdienām. Pat tagad, tehnoloģiju, steigas un Interneta laikmetā, zvaigžņu piebērtas debesis, spožs Mēness, krāšņs Saules riets vai ausma aizskar mūsu sirdis un prātus.

Ne mazāk fantastiskas un romantiskas ir ainas, ko var ieraudzīt teleskopā. Spožas zvaigžņu kopas, kurās vienuviet mājo simtiem un tūkstošiem spožu zvaigžņu, iepriecinās jūs tumšos rudens vakaros.



Miljardiem tālu galaktiku jums ļaus nejusties vientuļiem aukstajās un garajās ziemas naktīs. Par spožo zvaigžņu vētraino dzimšanu un krāšņo bojāeju jums pavēstīs visdažādākie miglāji. Un kur nu vēl „astes zvaigznes”, kuras liks atcerēties bērnībā lasītos Muminu piedzīvojumus grāmatā „Komēta nāk”. Tumšajos vakaros romantiku varat baudīt, skaitot krītošās zvaigznes. Un tas viss tepat netālu – Suntažos, kur jūs laipni sagaidīs publiskās observatorijas saimnieki, lai iepazīstinātu jūs ar tuviem un tāliem Visuma objektiem, gan pašiem tos aplūkojot, gan noklausoties aizraujošu stāstījumu.

StarSpace - Astronomijas portāls un observatorija
Teleskopi Binokļi Mikroskopi

     [+] [-]

, 2010-10-21 12:41, pirms 13 gadiem
Burvīgs raksts!

     [+] [-]

, 2010-10-22 00:17, pirms 13 gadiem
romantika........

     [+] [-]

, 2010-10-22 05:37, pirms 13 gadiem
Skaisti!