Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Kā gigantisks 30 tūkstošus gadu vecs ledājs pārvēršas sniega putekļos. VIDEO

Redakcija
Redakcija

Los Glaciares nacionālajā parkā atkal nogruvis viens no pazīstamākajiem Deinvidamerikas ledājiem- Perito- Moreno. Ledājs ir 30 tūkstošus gadu vecs un tā platība aizņem 275 kvadrātkilometrus, kas ir lielāka par Argentīnas galvaspilsētas Buenosairesas teritoriju.
Ledāja brukšanas procesu iemūžinājušas neskaitāma videokameras- tūristi no visas pasaules bija sabraukuši Argentīnas mazpilsētā El- Calafate, lai noskatītos šajā elpu aizraujošajā skatā. Uz skatu laukumiem, drošības apsvērumu dēļ, viņi gan netika laisti, tāpēc ledāja brukšanu nācās vērot no tālienes.

Milzīgo ledus blāķu dārdoņa, kas visu klātesošo acu priekšā pārvērtās sniega putekļos, bija dzirdama desmitiem kilometru tālumā. Šie aizraujošie skati jau izplatījušies pa visu pasauli. Taču varētu teikt, ka kadrā iekļuvusi vien aisberga virsotne, jo virs ūdens paceļas tikai 60 metri no lielā ledāja, savukārt dziļumā zem ūdens atrodas vēl 200 m.

Video:

Perito- Moreno sākas Andos pie Čīles robežas un katru gadu tas ļoti lēni, bet pārliecinoši pārvietojas. Ledāja malas visu laiku nepārtraukti drūp, veidojot ezerā dambi. Taču, tiklīdz kā ūdens līmenis paceļas, izdarot uz ledus sienām spēcīgu spiedienu, izveidojas arka, un siena atkal pamazām sāk grūt.

Zinātnieki, kas regulāri novēro ledājus, ir pārliecināti, ka tas, kas katru reizi notiek ar Perito- Moreno, ļauj izdarīt dziļi zinātnisku pieņēmumu: šis ledājs pierāda, ka apledojums pasaulē turpina pastāvēt un nenotiek ledāju katastrofāla samazināšanās, neskatoties uz globālo sasilšanu, par kuru tik daudz pēdējos gad0s tiek runāts.

Kā uzskata zinātnieki- šo brīnumaino parādību varēs novērot ne viena vien paaudze arī turpmāk.