Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


13-gadīgs zēns ar paštaisītu metāla detektoru atrod meteorītu

Redakcija
Redakcija

Ņūmeksikas universitātes Meteorītu institūta direktors Karls Eidžī saņem neskaitāmus zvanus, sūtījumus un e-pastus no cilvēkiem, kuri uzskata, ka ir atraduši meteorītus. Par nožēlu lielākā daļa izrādās parasti Zemes akmeņi. Tomēr ne visos gadījumos.

Tad viņš satika 13 gadīgo Džensenu Laionsu, kurš kopā ar māti ieradās institūtā, nesot gandrīz kilogramu smagu paša atrasto meteorītu, kuru zēns stāstīja, ka ir atradis Albukerkes piepilsētā Rio Rančo.

Eidžī skeptiski to paņēma. Pēc divām nedēļām bija skaidrs, ka zēns ir atradis L6 hondrītu, kurš uz Zemes atradies jau vismaz 10 000 gadus.

"Meteorīti ir reti, tos ir grūti atrast. Parasti tie ir sastopami labi zināmās vietās, kur ir krāteri vai atlūzu lauki, kuros ir skaidrs, ka pastāv iespēja atrast meteorītus," skaidroja Eidžī. "Bet atrast meteorītu vienkārši pastaigājoties un izmantojot paštaisītu metāla detektoru, nemaz nerunājot, ka atradējam ir tikai 13 gadi, tas ir kaut kas neparasts. Bet šis bērns ir patiesi izcils. Viņš mācās mājās un es ticu, ka kādu dienu kļūs par izcilu zinātnieku."

Džensens meteorītu atrada 2011. gada septembrī. Viņš pastāstīja, ka interese par no debesīm nākušajiem akmeņiem viņam radās 2008. gadā, kad izlasīja brālim piederošo grāmatu. Kopš tā laika aizrautība bija kļuvusi tik liela, ka vectēvs palīdzēja uzbūvēt pašam savu metāla detektoru. Tagad Džensenam jau ir trīs metāla detektori.

"Es mūsu pagalmā esmu visus akmeņus apgriezis kājām gaisā vairākas reizes," teica Džensens.

Kad zēns pagājušajā gadā atrada meteorītu vietā, kuru ģimene nevēlas atklāt, viņš zināja, ka tas ir kas īpašs. Melnajam akmenim bija unikāla sakususi garoza.

Meteorīti ir asteroīdu vai arī komētu atliekas, kas sasnieguši Zemes virsmu. Džensena atrastais ir otrs visbiežāk sastopamais meteorītu tips un daļēji sastāv no niķeļa-dzelzs sakausējuma.

Meteorīts paliks Džensena īpašumā, bet neliela daļa tiks izstādīta muzejā.

"Es domāju, ka tas būs liels negods to pārdot," teica zēns.

"Tas ir jauka izmēra paraugs," teica Eidžī, kurš joprojām ir priecīgs par atradumu. "Tas nav bluķis, bet nav arī skrots izmēra akmens. Tas ir kaut kas, ko var turēt rokā."

Meteorītam tiks piešķirts Rio Rančo vārds.

"Meteorītiem nekad netiek piešķirts atradēja vārds. Asteroīdiem iespējams, bet meteorītus dēvē pēc atklāšanas vietas," skaidroja Eidžī.

Los Angeles Times
starspace.lv