Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Vai blondīnes tiks ierakstītas Sarkanajā grāmatā?

Redakcija
Redakcija

Vakar daudzas pasaules valstis atzīmēja "Vispasaules blondīņu dienu", bet varbūt kādreiz, pēc daudziem tūkstošiem gadu, mūsu senči izrakumos atradīs blondu sieviešu attēlus un ar apbrīnu teiks: "Viņas ir tik burvīgas, ka tas vienkārši nevar būt patiesība. Tās, droši vien, ir fejas, kas dzīvojušas senos laikos." Zinātne tik tiešām uzskata, ka ģenētiskā blondīne (un nevis krāsotā) ir reta parādība, kas jau ap 2202 gadu izzudīs no zemes virsas.

Gaišmatainu un tumšmatainu cilvēku samērs vienmēr bijis nevienlīdzīgs. Uz doto brīdi tikai 15% zemes iedzīvotāju ir dabīgi blondīni, un šis cipars neatlaidīgi sarūk. Gēns, kas atbildīgs par gaišo matu krāsu, ir nenoturīgs, un lai piedzimtu bērns ar gaišiem matiem, šim gēnam jāpiemīt abiem vecākiem. Tādējādi varam secināt- gaišmataina meitenīte nāks pasaulē tikai tajā gadījumā, ja satiksies meitene un puisis tieši no šiem 15% un izveidos ģimeni. Izredzes nav lielas: viens pret miljonu. Un pat ja tas notiks, visticamāk šādā ģimenē piedzims tikai viens bērns, tā kā gaišmatainiem eiropiešiem ģimenēs visbiežāk ir viens bērns, turpretī tumšmatainajiem- dienvidu tautu pārstāvjiem- bērnu ir daudz.

Piemēram, Krievijas ziemeļos (Murmanskas, Arhangeļskas un Karēlijas apgabalos) šobrīd katra trešā meitene ir gaišmataina, taču visvairāk blondīņu ir Somijā, un droši vien tieši tur piedzims pēdējā blondīne.

Tikmēr tieši blondo matu īpašnieces tiek saistītas ar skaistuma ideāliem. Gaišā matu krāsa raisa uzticēšanos, domas par skaidrību, maigumu, ievainojamību. Blondīnes gribas aizsargāt tāpat kā bērnus. Vīriešu uztverē viņas ir ļoti pievilcīgas, taču tajā pat laikā tieši vīrieši uzskata viņas par vieglprātīgām būtnēm ar samērā aprobežotām prāta spējām. Blondīnes bieži dēvē par lellēm vai muļķītēm. Viņas jau sen kļuvušas par daudzu anekdošu varonēm.

Diskriminējošais mīts par muļķa blondīnēm pēdējām ļoti traucē darbā un karjeras veidošanā. 2001 gadā ASV juristu savienība izveidoja pat blondīņu aizsardzības klubu un kļuva par "Nacionālās blondīņu dienas" iniciatoru. Dabīgi, ka šī ideja radās tieši Amerikā, kur sievietes ir īpaši neatkarīgas. Ideju drīz vien pārņēma arī citas valstis un kopš 2006. gada 31.maija "Vispasaules blondīņu dienu" atzīmē daudzās valstīs, tai skaitā pie mums.

Ļoti jau nu simpātiski svētki!