Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


TOP desmit pirātu apdraudētie jūras ceļi

Redakcija
Redakcija

Kaut arī cīņā ar pirātiem spēkus apvieno visas skarto reģionu valstis, kuģu apkalpes bruņojas un kopējie draudi mazinās, nekaunīgo noziedznieku aktivitātes pasaulei izmaksā vairākus miljardus ASV dolāru gadā.

Pēc Starptautiskā jūrniecības biroja ziņām, 2015.gadā pirātisma līmenis bija sasniedzis viszemāko līmeni kopš 1995.gada. Tomēr, izrādās, pasaules okeāni joprojām līdzinās Mežonīgajiem Rietumiem, kur likumi nav spēkā un bandīti var darboties nesodīti. Valdībām ir maz stimulu uzturēt kārtību ārpus saviem teritoriālajiem ūdeņiem

Par viena šāda nozieguma atklāšanu stāstīs dokumentālais seriāls “Okeāni ārpus likuma”, kas “National Geographic” skatāms no 20.februāra. Skatītāji varēs sekot jūras pirātisma eksperta Kārstena fon Hoeslīna veiktajai izmeklēšanai, kas sākta, šķetinot noziegumu, kura vienīgais pierādījums ir “Youtube” publicēts sliktas kvalitātes video. Tajā redzams, kā uz kāda kuģa okeānā brutāli tiek noslepkavoti četri vīrieši.

Turklāt, izrādās, ka lielākie draudi vairs nav Somālijas pirāti, daudz bīstamāki ir Indonēzijas un Malaizijas ūdeņi. Lūk, apskats par to, kuri jūras ceļi varētu būt visbīstamākie, kas tapis, balstoties uz starptautiskās karšu kompānijas ESRI izmantoto tehnoloģiju “ArcGIS”.

10. Sulavesi jūra Klusā okeāna rietumdaļā starp Filipīnām un Indonēziju

Šajā reģionā starp Malaiziju, Indonēziju un Filipīnām pirāti kravas zog tikpat bieži, kā kuģu apkalpju locekļus. Jūrnieki tiek turēti gūstā, pieprasot izpirkuma maksu.

9. Dzeltenās jūras ziemeļdaļa Klusajā okeānā starp Ķīnu un Korejas pussalu

Galvenās pirātu aktivitātes ir dīzeļdegvielas un citu kravu zagšana no noenkurotiem kuģiem. Pēdējos gados pieaugošais incidentu skaits ne vienu reizi vien ir izraisījis spriedzi starp Ķīnu un Ziemeļkoreju.

8. Arābijas jūra Indijas okeāna ziemeļrietumos starp Arābijas pussalu un Indiju

Gandrīz desmit gari gadi un 52 Indijas karakuģi bija vajadzīgi, lai būtiski mazinātu pirātisma sērgu šajā reģionā, kas bija iecienīta “ganību vieta” arī Somālijas pirātiem. Militāras operācijas sākās 2008.gadā. Tomēr neskatoties uz visu, te tiek fiksēti pārdesmit uzbrukumi gadā, galvenokārt laupīšanas un uzbrukumi noenkurotiem kuģiem Kačas līcī.

7. Javas jūra Klusajā okeānā starp Indonēzijas salām – Sumatru, Borneo, Javu

Tāpat kā daudzām citām Indijas okeāna daļām, arī Javas jūrai ir sena pirātisma vēsture. Pēdējā laikā te gadā fiksē pārdesmit incidentu, lielākā daļa no tiem saistīta ar noenkurotu kuģu apzagšanu, taču bijis vismaz viens mēģinājums nolaupīt pasažieru kuģi. Te cīņā ar pirātismu iesaistās un savstarpēji sadarbojas arī tuvumā esošo valstu armijas.

6. Bengālijas līcis Indijas okeāna ziemeļaustrumu daļā pie Indijas un Bangladešas

Bengālijas līcis ir nozīmīgi ūdeņi visām tā krastos esošajām valstīm, īpaši Bangladešai. Tādēļ vietējie bažījas par pieaugošo pirātu aktivitāti, kurai mēdz būt arī letālas sekas. Piemēram, pirms dažiem gadiem kādā bandītiskā uzbrukumā gāja bojā viens, bet tika ievainoti vairāk nekā 20 zvejnieku. Tādēļ Bangladeša pērn pastiprināja savu jūras spēku aktivitātes, cerot, ka noziedzniekus izdosies ierobežot.

5. Malakas jūras šaurums Indijas okeāna ziemeļdaļā starp Malaiziju un Sumatru

Malakas šaurums ir daļa no noslogota jūras ceļa, kas savieno Eiropu, Suecas kanālu un Austrumāzijas ostas. Kuģošana caur Malakas šaurumu ir teju tikpat riskanta kā Gvinejas līcī. Intensīvā satiksme un slepenās, klusās ostiņas, kur pirāti izkrauj nozagtās kravas, padara šo jūras ceļu ļoti nepatīkamu. Lai 900 km garais šaurums būtu drošāks, jau pirms vairāk nekā desmit gadiem Indonēzija, Malaizija un Singapūra sāka koordinēt savu rīcību.

4. Karību jūra Atlantijas okeāna rietumdaļā starp Centrālo, Dienvidameriku un Kubu

Ilgu laiku tika uzskatīts, ka pirātu uzbrukumi Karību jūrā beidzās jau XIX gs. vidū, taču pēdējos gados sliktais ekonomiskais stāvoklis un neskaitāmi vilinoši mērķi ir radījuši neticami lielu jūras zādzību, laupīšanu un vardarbības pieaugumu. Problēmas risināšanā kopā ar Karību jūras valstīm ir iesaistījušās arī ASV.

3. Singapūras šaurums Indijas okeāna ziemeļdaļā starp Singapūru un Indonēziju

Šis šaurums kopā ar Malakas šaurumu ir viens no pasaulē noslogotākajiem jūras ceļiem pasaulē. Caur tiem gadā izbrauc aptuveni 120 000 kuģu jeb teju viena trešā daļa no globālā jūras tirdzniecības apgrozījuma. Tādēļ nav brīnums, ka iespējamais vērtīgais laupījums vilināt vilina pirātus.

2. Dienvidķīnas jūra Klusā okeāna ziemeļdaļā pie Dienvidaustrumāzijas krastiem

Kaut arī šajā reģionā pirātu galvenais mērķis ir kravas un kuģu apkalpju vērtslietas, tomēr lielu daļu no te reģistrētajiem incidentiem (laikā no 2015.gada jūlija līdz 2016.gada jūlijam tādu bijis 62) iespaido arī teritoriālie strīdi starp iesaistītajām valstīm.

1. Gvinejas līcis Atlantijas okeāna ziemeļaustrumu daļā pie centrālās Āfrikas (Nigērijas, Ganas, Gabonas) krastiem

Gvinejas līcī uzbrukumu skaits un nežēlība dramatiski pieaug, gadā tiek reģistrēti vairāk nekā simts incidentu. Labi bruņoti noziedznieki galvenokārt uzbrūk naftas tankeriem, mēģinot nozagt kravas, lai tās pārdotu melnajā tirgū. Bieži notiek nežēlīgas nolaupīšanas, lai par “pievāktajiem” jūrniekiem pieprasītu izpirkuma maksa. Pirāti uzbrūk teritoriālajos ūdeņos, tādēļ tiek kavēta starptautisko spēkiem iesaistīšanās pirātisma novēršanā.

Sešās “Okeāni ārpus likuma” sērijās fon Hoeslīns atklās šokējošu jūras noziedzības apjomu, sākot ar narkotiku pārvadāšanu, nelegālu zveju līdz pat pirātismam. Bet brīdī, kad pietiek pierādījumu, lai tos nodotu varas iestādēm, izmeklētājs saņem anonīmus draudus..

Dokumentālais seriāls “Okeāni ārpus likuma” “National Geographic” būs skatāms no 20.februāra pirmdienās plkst. 22:00.