Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


Trīs kara žurnālista Sebastiana Jangera filmas, kuras vērts redzēt

Redakcija
Redakcija

Sīrija, Afganistāna, Irāka – kara darbība ar dažādu intensitāti te turpinās gadu desmitiem, izpostot dzīvi miljoniem cilvēku. Taču, lūkojoties no Eiropas puses, priekšstati par reģionā notiekošo var būt ļoti mānīgi - lielāku izpratni sniedz kara žurnālistu un fotogrāfu darbs.

“Pilsoņu karš vienmēr ir šausmīgs,” atzīst ASV kara žurnālists, redaktors un rakstnieks Sebastians Jangers, kas notikumiem Afganistānā seko jau kopš 90.gadu vidus.

Viņš uzskatīja, ka ASV militārās operācijas palīdz stabilizēt situāciju un bija sašutis, kad pēc 2001.gada 11.septembra amerikāņi pievērsās Irākai, atstājot Afganistānu novārtā. Pēc dažiem gadiem, strādājot žurnāla “VanityFair” uzdevumā, Jangers un kara fotogrāfs Tims Heteringtons kopā ar ASV karavīriem pavadīja gadu vienā no bīstamākajām Afganistānas vietām – Korengalas ielejā.

“Restrepo”



Pēc Jangera atgriešanās no Afganistānas 2009.gadā tapa viņa pirmā dokumentālā filma “Restrepo”, kuras centrā ir ikdiena attālinātā 15 cilvēku priekšpostenī bīstamajā Korengalas ielejā. Ne Jangers, ne arī fotogrāfs Heteringtons nebija reportieri, viņi veidoja apjomīgus, emocionālus stāstus. “Restrepo” atklāj karu no to karavīra viedokļa, kuri cīnās Afganistānā. Filmā nav interviju ne ar diplomātiem, ne arī ģenerāļiem, vien baisa kara ikdiena. “Restrepo” saņēma “Oskara” nomināciju kā labākā dokumentālā filma un ieguva “Sundance” lielās žūrijas balvu.

Par šiem pašiem vīriem Jangers izveidoja arī filmu “Korengala”, kurā meklēja atbildi uz jautājumu, kas ir karš un ko tas dara ar jauniem vīriešiem, kuri dodas cīņās.

“Kur te ir frontes līnija? Tima Heteringtona dzīve un laiks”



Drīz pēc “Restrepo” pirmizrādes Heteringtons kārtējo reizi devās uz pilsoņu kara pārņemto Lībiju, kur viņu nogalināja mortīras lode. Jangers filmā “Kur te ir frontes līnija?” izseko fotogrāfa darbam dažādos pasaules karstajos punktos, atklājot, kā Heteringtons kļuva par izcilu savas profesijas pārstāvi.

“Tims devās atpakaļ uz Lībiju, jo viņu interesēja, kā jaunie cilvēki, kas pirmo reizi iesaistās kaujās, zina, kas jādara un kā jāģērbjas. Heteringtons atklāja, ka jaunie vīrieši imitē citus kaujiniekus no citiem kariem, kurus viņi ir redzējuši fotogrāfijās vai Holivudas filmās. Un tad šis cikls atkārtojas. Vīri imitē vīrus, un, ja tos filmē un fotografē, viņi kļūst par prototipu nākamajai kaujinieku paaudzei. Timu tas ļoti interesēja, un viņš devās uz Lībiju fotografēt šos jaunos karotājus,” intervijā HBO atklāja Jangers.

“Elle Zemes virsū: Sīrijas krišana un ISIS uzplaukums”



Šis ir skarbs un emocionāli tiešs stāsts par to, kāda ir politiskā un cilvēciskā cena, ko par haosu Sīrijā maksā gan reģions, gan visa pasaule. Filma izseko pilsoņu karam no pašiem pirmsākumiem 2011.gadā, kad prezidents Bašars Al Asads nežēlīgi apspieda protestus, kas sākās pēc kāda skolēna uzzīmēta grafiti. Nemieri, kas sākās kā protesti, ir pārauguši plašā konfliktā, kurā tieši vai pastarpināti ir iesaistītas teju visas pasaules lielvaras un reģionālie spēki. Taču filmas autori neiedziļinās politiskajās niansēs, lielāku uzmanību veltot teroristiskās organizācijas “Daīš” (ISIS) uzplaukuma iemesliem. Kara radītais haoss ir pateicīga augsne centieniem izveidot krāšņu “kalifātu” Irākas un Sīrijas teritorijās.

“Viena no pilsoņu kara problēmām ir tā, ka tajā iesaistās aizvien vairāk cilvēku. Tas ir mazliet līdzīgi kautiņam bārā, kad visi pēkšņi sāk lekt kājās, lai mestu apkārtējiem ar krēsliem,” pēc filmas pirmizrādes sarunā ar presi atzina Jangers.

Filmēšanas grupa Sīrijā pabija 39 reizes, safilmējot teju 1000 stundu videomateriālu. Agresija Sinjārā, šiītu militāristu ikdiena Irākā, islāmistu kaujinieku darbība Rakā un Alepo pievārtē, kādas sīriešu ģimenes ikdiena, sākot ar dzīvi “Daīš” kontrolētajās teritorijās līdz pat izmisīgai bēgšanai uz Turciju – tā ir tikai daļa no stāstiem, kuri atklājas filmā.

Dokumentālo filmu veidošanā Jangers cieši sadarbojas ar producentu Niku Kvestedu, kura vadītā “Goldcrestfilm” ir viena no vadošajām dokumentālo filmu producēšanas kompānijām. Tās darbi ieguvuši divas “Emmy” balvas un vairākas “Oskara” nominācijas.

Skaties Sebastiana Jangera jauno dokumentālo filmu “Elle Zemes virsū: Sīrijas krišana un ISIS uzplaukums” “National Geographic” svētdien, 11.jūnijā plkst. 23:00!