Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:75, Did:0, useCase: 3


Kā radies Adventes kalendārs

Redakcija
Redakcija

Kā radies Adventes kalendārs
Viens no pēckara laika Adventes kalendāriem


Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kuru mēs dēvējam par Adventu , līdzinās kāpnēm ar četriem pakāpieniem, kas ved uz Kristus piedzimšanas svētkiem. Par godu šiem svētkiem savulaik radusies tradīcija izveidot Adventes kalendāru, kas nu jau vairākus gadus rotā arī daudzu Latvijas ģimeņu mājas. Sevišķi, ja tajās ir bērni.
Taču, vai jūs ziniet, kā radies Adventes kalendārs?

Adventes kalendāra pirmsākumi meklējami jau 17 gadsimta Vācijā, kad luterāņu sekotāji atzīmēja līdz Ziemassvētkiem palikušo dienu skaitu, uz mājas durvīm vai sienas ar krītu uzvelkot svītriņas, un katru dienu pa vienai notīrot. Jo mazāk svītriņu palika, jo tuvāk Ziemassvētki.
Nedaudz vēlāk šai tradīcijai pievienojās arī citas- katru dienu piekārt pie sienas kādu attēlu ar reliģisku tēmu vai aizdedzināt vienu jaunu sveci.

Pirmais vēsturei zināmais Adventes kalendārs tika izgatavots 1851.gadā. Tas bija roku darbs. Pēc formas kalendārs atgādināja mūsdienu Adventes vainagu, tikai ar 24 svecēm un tika dēvēts par "Adventa pulksteni".

Savukārt, pirmais drukātais Adventes kalendārs datējams ar 1902.gadu. Arī tā forma bija apaļa. Šo kalendāru izdeva Kristiāna grāmatnīca Hamburgā. Šim kalendāram līdzīgu Adventa kalendāru 1922. gadā izdeva Sv. Johana poligrāfijas uzņēmums. Pulksteņveidīgajā kalendārā aiz katrām durtiņām slēpās kāds Bībeles pants.

1904. gadā Adventes kalendārs tika ievietots laikrakstā "Neues Tagblatt Stuttgart" kā dāvana saviem lasītājiem.

Pirmo mūsdienās sastopamajiem kalendāriem līdzīgo Adventes kalendāru izveidoja mācītāja dēls Gerhards Langs (dzimis 1881.g), attīstot savas mātes ideju, kura katru gadu savam mazajam dēlēnam, nogurusi no zēna bezgalīgajiem jautājumiem, cik ilgi vēl līdz Ziemassvētkiem, sāka zīmēt uz kartona kastītēm 24 dažādus attēlus, ieliekot katrā no tām kādu cepumu. Katru dienu mazais puisēns drīkstēja atvērt tikai vienu kastīti.

Pieaudzis viņš iekārtojās darbā izdevniecībā, kur arī popularizēja savas mātes ideju. Savu pirmo Adventes kalendāru Gerhards Langs izdeva 1908. gadā.Tas bija izveidots no 24 pie kartona piestiprināmiem krāsainiem attēliem un pēc izskata atgādināja mūsdienu konfekšu kasti.
Vēlāk viņš ideju attīstīja un Minhenes izdevniecība “Reichhold & Lang”, par kuras līdzīpašnieku Langs bija kļuvis, laida klajā Adventes kalendāru ar 24 atveramām durtiņām, aiz kurām slēpās 24 dažādi zīmējumi. Kopš tā laika Adventes kalendārs uzsāka savu triumfa gājienu pa visu pasauli.

Gerharda Langa kalendāri tika izdoti līdz pat Otrā Pasaules kara sākumam, kad to izdošana tika pārtraukta sakarā ar papīra trūkumu valstī.
Taču tūlīt pēc kara, 1946. gadā Adventes kalendāru drukāšanu atjaunoja vācietis Rihards Zelmers.

Riharda Zelmera 1946.gadā izdotais Adventes kalendārs

1958. gadā Vācijā sāka tirgot pirmos kalendārus ar šokolādi, bet pēc 1960. gada pārdošanā parādījās Adventa kalendāri ar kabatiņām, kurās iekšā bija ieliktas šokolādes konfektes.

Zināšanai!

Runājot par četras nedēļas ilgo laiku līdz Ziemassvētkiem, jāsaka- Advents, bet, ja pieminam Adventa svētdienas, tās saucamas par adventēm. Tāpat par adventēm dēvējama arī katra no gaidīšanas laika nedēļām.