Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


Pasaulē ekstrēmākās un dārgākās piedzīvojumu sacensības

Redakcija
Redakcija

Daļai cilvēku atpūta no ikdienas rutīnas nozīmē laisku gozēšanos saules pielietā pludmalē, citi aktīvi nododas dārza darbiem vai satiekas ar draugiem, lai kopīgi baudītu gardu maltīti un vīna glāzi. Taču pasaulē ne mazums ļaužu iesaistās vairāk vai mazāk ekstrēmās sacensībās, lai izlauztos no dzīves pelēcības, pārbaudītu savu spēju robežas un iegūtu kārtīgu adrenalīna devu.

Saistībā ar jauno raidījumu "Cauri Marokai: Dakaras rallija pēdās" televīzijas kanāls "National Geographic" ir izveidojis pasaulē ekstrēmāko un dārgāko piedzīvojumu sacensību topu.

Džungļu maratons Brazīlijā

Šis maratons notiek dziļi Brazīlijas Amazones lietusmežos - tā dalībniekiem skrējienā jāņem līdzi personiskās lietas un sešu dienu laikā jāpieveic 260 kilometru gara distance.

Konkurentiem jārāpjas pāri kalniem un jābrien pāri purviem, jālaužas cauri mangrovju mežiem un bieziem džungļiem, cenšoties nekrist par upuriem jaguāriem, indīgām čūskām, skorpioniem, ērcēm vai elektriskajiem zušiem. Jāuzmanās arī no karstuma dūriena.

Jāmin, ka pagājušajā gadā šajā ultramaratonā sieviešu konkurencē uzvaras laurus plūca Rīgas Stradiņa universitātes studente Alma Vītola - viņa distanci noskrēja 56 stundās un 48 minūtēs. Savu tuvāko sekotāju latviete apsteidza par gandrīz divām stundām, bet kopējā konkurencē Vītola zaudēja tikai astoņiem vīriešiem. Kopumā uz maratona starta izgāja sešas sievietes un 35 vīrieši.

Jāpiebilst, ka dalība šajā ekstrēmajā pasākumā nav lēts prieks - vairāk nekā 3000 ASV dolāru (2,6 tūkstoši eiro).

Dakaras rallijs

Kopš 2009.gada šis prestižais rallijreids norisinās Dienvidamerikā ar startu Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā un finišu dažādās Dienvidamerikas pilsētās.

Sākotnēji rallijs, kas iedibināts 1979.gadā, sākās Parīzē, bet starts ir dots arī citās vietās - Marseļā, Barselonā, Lisabonā. Lielākā daļa distanču vijās pa Rietumāfrikas tuksnešainajiem apvidiem ar finišu Senegālas galvaspilsētā Dakarā. 2008. gada Dakaras rallijs terorisma draudu dēļ tika atcelts, tomēr tas joprojām tiek saukts par Dakaras ralliju, lai gan notiek citā kontinentā.

Dakaras rallijs ir grūtāks par parastu ralliju, jo bezceļu maršruts, kāds ir jāpieveic, nozīmē, ka dalībniekiem ir jābūt apveltītiem ar īpaši labām koncentrēšanās spējām.

Jau kopš 2004. gada Dakaras rallijā piedalās arī sportisti no Latvijas. Visveiksmīgāk līdz šim startējis motobraucējs Jānis Vinters, kurš 2007. gadā izcīnīja 6.vietu, uzvarot arī divos posmos. 2007.gadā pirmo reizi Dakarā brauca Jāņa brālis Einārs Vinters, kurš kopvērtējumā izcīnīja 14. vietu.

Arī raidījums "Cauri Marokai: Dakaras rallija pēdās", ko televīzijas kanālā "National Geographic" varēsim vērot 24.jūnijā, plkst. 17.00, vēstīs par diviem drosminiekiem, kuri ar motocikliem dodas braucienā pa Dakaras rallija maršrutiem Āfrikā, pārvarot sarežģītu reljefu un nepanesamu karstumu. Interesanti ir tas, ka viens no braucējiem ir pieredzējis motosportists, bet otrs - bijusī supermodele, kas sēdējusi pie dzelzs rumaka stūres tikai braucot pa asfaltu.

Ja apsver iespēju piedalīties Dakaras rallijā, rēķinies, ka tev nāksies šķirties no bargas naudas summas - vismaz no 20 tūkstošiem ASV dolāru (17,6 tūkstošiem eiro).

Smilšu maratons

Šis ir visgrūtākais no visiem pasaules maratoniem, taču tas piesaista aptuveni tūkstoti dalībnieku no visas pasaules.

Ekstrēmais skrējiens Sahāras tuksnesī Marokā ilgst sešas dienas. Tā laikā skrējējiem jāpieveic 225 kilometru gara distance, kas līdzinās teju sešām klasiskā maratona distancēm. Šajā pasākumā daudzi netiek cauri bez čūlām, saules dūriena vai organisma atūdeņošanās.

Dalība maratonā izmaksā aptuveni 2,5 tūkstošus ASV dolāru (2,2 tūkstošus eiro).

Suņu pajūgu sacīkstes Aļaskā

Pāri aizsalušām upēm un pamestai Aļaskas tundrai, temperatūras stabiņam noslīdot pat zem mīnus 40 grādu atzīmes. Sniega vētras, stindzinošs aukstums, ilgi tumsas periodi - tādus apstākļus jāiztur cilvēkiem un suņiem, kas piedalās gadskārtējās Aiditarodas sacensībās, lai deviņās līdz 15 dienās pieveiktu maršrutu 1850 kilometru garumā.

Sacīkstes norisinās katru gadu martā, pievilinot gan tūristus, kas sacensību dalībniekus sagaida finišā, gan pašus suņu pajūgu īpašniekus, kas cīnās par naudas balvu vairāku desmitu tūkstošu dolāru apmērā.

Sacensību rekords tika uzstādīts 2014.gadā, kad kāds Dallass Sīvijs distanci pabeidza astoņu dienu, 13 stundu un četru minūšu laikā.

Dalība šādās sacensībās, kurās ik gadu piedalās aptuveni 70 cilvēku, izmaksā ne vairāk ne mazāk kā 14 tūkstošus ASV dolāru (12 tūkstošus eiro).

Mongolijas derbijs

Šajās sacīkstēs, ko nereti dēvē par derbiju, jātnieki kāpj seglos jauniem, pusmežonīgiem un neprognozējamiem zirgiem, lai pieveiktu 1000 kilometru garu maršrutu pa Mongolijas stepi. Šis ekstrēmais ceļojums nav domāts bailīgajiem - sacensību vēsturē bijušas reizes, kad sacensību dalībnieki nokrīt no zirgiem un gūst savainojumus.

Zirgu labsajūtai ir milzīga nozīme, tāpēc maršruts ir sadalīts stacijās, kas atrodas 40 kilometru attālumā viena no otras. Katrā stacijā jātnieki maina zirgus, bet naktis pavada kopā ar nomadu ganu ciltīm tradicionālajās jurtās.

Derbija organizatori no katra dalībnieka prasa iemaksu vismaz 1,6 tūkstošu ASV dolāru (1,4 tūkstošu eiro) apmērā un šos līdzekļus izlieto, lai finansētu attīstības projektus Mongolijas lauku rajonos.

Katru gadu par Mongolijas derbija kroni cīnās aptuveni 40 profesionālu jātnieku un amatieru.