Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


Joko Ono- kopā ar Džonu Lenonu un viena

Redakcija
Redakcija

Joko Ono- pārsteidzoša sieviete, pr kuru nav iespējams runāt, nepieminot leģendāro Beatles solistu Džonu Lenonu, kuram šodien apritētu 74 gadi. Savā ziņā viņi abi bija cilvēku pūlī nomaldījušās dvēseles, kas, tikai esot kopā, kļuva par vienu harmonisku veselumu. Taču sākumā bija tikai viņš un viņa- katrs pats par sevi...

Viņa...

Pati Joko Ono savu dzimšanu un jaunību raksturo šādi:

"Dzimusi Putna gadā.
Agrā bērnība: mākoņains laiks.
Jaunība: jūras aļģu laiks.
Vēlā jaunība: piedzimst Grapefrut (Greiprūts). Gliemežu, mākoņu, atkritumu, skārdeņu vākšanas laiks."

Joko Ono piedzima 1933. gadā Tokio pilsētā, kur kopā ar māti pavadīja apmēram trīs gadus. Visu šo laiku viņas tēvs dzīvoja ASV- Sanfrancisko, kur atradās viņa birojs. Vēlāk ģimenei izdevās apvienoties, taču tas nebija uz ilgu laiku- līdz ar kara sākumu 1940.gadā Joko kopā ar māti atkal atgriezās dzimtenē.

Joko ieguva labu izglītību- pabeidza prestižu skolu un iestājās Sāras Lourensas koledžā ar stindru apņēmību kļūt par operdziedātāju. Paralēli tam Joko Ono studēja literatūru un mākslu.

1956.gadā, pretēji vecāku gribai, Joko Ono izgāja pie vīra. Par viņas pirmo vīru kļuva talantīgais komponists Toši Itinajagi. Tieši tad, izmantojot sava vīra sakarus ar Ņujorkas avangardistiem, Joko Ono pirmo reizi mēģināja pieteikt sevi pasaulei kā mākslinieci. Viņa rīkoja daudzskaitlīgas performances un instalācijas... taču neviens viņas projekts netika plaši atzīts Viņu vienkārši neuztvēra nopietni. Rezultātā, būdama jūtīga un radoša personība, Joko iegrima dziļā depresijā un ne reizi vien mēģināja izdarīt pašnāvību.

Redzot šo postu, toši piespiedu kārtā aizveda sievu atpakaļ uz Japānu, kur ievietoja viņu psihiatriskajā slimnīcā. Tieši tur Joko sastapa vienu no nedaudzajiem dedzīgajiem savas mākslas piekritējiem- Entoniju Koksu. Pēc Joko izrakstīšanās no slimnīcas Entonijs kļuva par viņas producentu un palīgu. Un drīz vien Ņujorkā atkal parādījās izlīmētas afišas ar aicinājumiem uz jaunām Joko izstādēm.

1963.gadā Joko Ono piedzima meita, bet vēl pēc trīs gadiem viņas izstādi nolēma apmeklēt VIŅŠ...

Viņš...

'Džons Lenons savu bērnību pa lielam pavadīja savas tantes mājā. Viņa vecāki bija aizgājuši katrs uz savu pusi gandrīz vai uzreiz pēc dēla piedzimšanas, un māte apprecējās orreiz .
Tante mēģināja mazo zēnu turēt stingrībā un bieži vien pārmeta viņam vieglprātīgu attieksmi, sevišķi tad, kad Džons aizrāvās ar ģitāras spēli un stundām pavadīja to trinkšķinot. Toties ar onkuli viņam izveidojās ļoti siltas un draudzīgas attiecības.

'Džons jau no bērnības izcēlās ar savu aso prātu, taču skola viņu garlaikoja, izņemot kora stundas un ārpusklases nodarbības. Viņš pat izdeva ar roku rakstītu skolas žurnālu, kuru pats arī ilustrēja. Skolas laikā radās arī viņa pirmā muzikālā grupa- The Quarrymen.

'Džons nenokārtoja skolas beigu eksāmenus, taču pateicoties skolas direktora atbalstam, iekļuva mākslas koledžā, kur satika savu pirmo sievu Sintiju Pauelu. Apmēram ap to laiku viņa dzīvē sākās arī The Beatles ēra. Viss sajaucās kopā- apbrīnojama veiksme, mātes nāve, ar kuru viņam tomēr izdevās satuvināties un pirmā dēla Džuliana piedzimšana...

Pamazām Džons kļuva par īstu kulta figūru praktiski visā pasaulē, bet 1966.gadā Pols Makartnijs viņam piedāvāja apskatīt kādu avangardisku japāņu mākslinieces izstādi....

Savam personas aprakstam izstādē Joko Ono bija pievienojusi šādas rindas: "Cilvēki bez apstājas atšķēla no manis tās daļas, kuras viņi neieredzēja. Visbeidzot no manis atlika tikai tas akmens, kas bija manī, bet viņi joprojām nebija apmierināti un gribēja zināt, kā ir akmenī iekšā."

Viņi..

Džons tik tiešām devās uz izstādi pēc Pola ieteikuma, un vienīgais šīs izstādes eksponāts, kas patiesi aizskāra viņa dvēseles stīgas, izrādījās Joko darbs- garas kāpnes līdz griestiem, pa kurām bija jāuzskāpj, turot rokās lupu, un ar tās palīdzību jāsameklē vārds "jā" uz pie griestiem piestiprināta audekla. Sākumā Džons domāja, ka patiesībā uz audekla nekas nav rakstīts, ka tā ir vienkārši norāde uz pasaules nepilnību, taču, viņam par pārsteigumu, "jā" tomēr tur bija.

Pēc Joko Ono un Džona Lenona iepazīšanās, viņu tālākās attiecības attīstījās strauji un... sāpīgi viņu otrajām pusītēm. Joko burtiski apbēra Džonu ar vēstulem un telegrammām, kurās bija rakstītas frāzes, ko saprata tikai viņa vai, labākajā gadījumā,- viņi abi. Joko arī ne vienreiz vien centās iekļūt Lenonu mājā, pilnībā ignorējot Džona sievu Sintiju. Bet Džons nepretojās. Šķita, ka viņš ir pilnībā apburts no Joko. Entonijs pat kādā brīdī zaudēja pacietību un centās ar varu atdgriezt Joko. Taču tas bija veltīgi.

Neprātīgais abu mīlnieku romāns turpinājās apmēram divus gadus, pēc tam Joko pārtrauca attiecības ar Entoniju, bet Džons izšķīrās ar Sintiju.

Viņu kāzas notika 1968.gada 20.martā Gibraltārā. Interesanti, ka pēc tam Džons oficiāli nomainīja savu otro vārdu Vinstons uz Ono. Bet 1975.gadā viņiem piedzima dēls Šons. Tieši 9.oktobrī- sava tēva dzimsānas dienā.

Pret viņu savienību var izturēties dažādi. Daudzi apvaino Joko tajā, ka viņa "nozaga" Džonu viņa pielūdzējiem, ka viņa kļuva par grupas The Beatles izjukšanas cēloni, ka viņas ietekme uz vīru bija pārlieku autoritāra...

Taču, spriežot pēc paša Džona izteikumiem, viņi tik tiešām ir bijuši viens veselums, un līdz tam, kamēr Džons nesatika Joko, viņš nebija izjutis ne tādu laimes sajūtu, ne harmoniju.
Džons vienmēr apgalvoja, ka viņiem abiem ir viena dvēsele uz diviem, un, ka viņi nav Džons un Joko, bet gan "'DžonsunJoko".

Džons un Joko bija praktiski nešķirami līdz 1980.gada decembrim, kad Marka Deivida Čepmena liktenīgais šāviens pārtrauca Džona dzīvi uz visiem laikiem...

Pēc tam palika tikai Joko....

Taču izlasiet visu paši izdevniecības Jumava izdotajā Nikola Bardolas grāmatā "Joko Ono". Un arī spriediet paši.