Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


5 emocionālākās valsts amatpersonu uzrunas valsts svētkos

Redakcija
Redakcija

Novembris ir ļoti svarīgs un patriotisks mēnesis Latvijai – 11. novembrī tiek svinēta Lāčplēša diena, kas atgādina par 1919.gada 11.novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku. Savukārt 18. novembrī ir Latvijas Republikas (LR) proklamēšanas diena. Šī diena ir valsts brīvdiena, taču, kā jau svētkos pienākas, ir arī kādi pienākumi.

Parasti tostus jeb apsveikumus sakām saviem draugiem – dzimšanas dienā, kāzās u.c. tāda veida pasākumos. Taču šajā svarīgajā dienā mēs veltam Latvijai. Tāpēc banketu serviss “Banketērija” apkopoja vēsturiskos Latvijas valsts amatpersonu apsveikumus Latvijai. Iespējams, kāds no tiem noderēs arī Jūsu lieliskā apsveikuma veidošanā!

Kārlis Ulmanis, pirmais Latvijas Ministru prezidents, 1918. gada 11. novembris

Darbs nebūs viegls, bet mani stiprina apziņa par Latvijas tautas spēku, izturību un ciešu apņemšanos novest iesākto lietu līdz galam. Šai brīdī atcerēsimies, ka ilgiem gadiem daudzi mūsu tautas locekļi lolojuši šo mūsu cerību, jau agrāk klusībā vai atklāti strādājuši priekš viņas un nesuši domu par brīvo Latviju savās sirdīs. Ar pateicību mums jāpiemin tie, kas centušies turēt tautas garu možu šai virzienā un nesuši brīvai Latvijai vislielāko upuri – savu dzīvību. Tagad, kad esam brīvi un vairs negaidām no augšas vai ārienes pabalstu un palīdzību, paši veidosim savu dzīvi. Pie šī darba varēs ņemt dalību visi Latvijas pilsoņi un varēs baudīt labumus, kas saistīti ar mūsu neatkarību. Tā būs demokrātiska taisnības valsts, kurā nedrīkst būt vietas ne apspiešanai, ne netaisnībai.”
“Interesanti pavērot, kā amatpersonu runas un apsveikumi mainās. Katram gadam ir sava aktualitāte jeb notikums, kas ieņem būtisku vietu runas saturā. Kārlis Ulmanis šo runu teica pēc tam, kad Pagaidu valdības vārdā viņš pasludina Latviju par nodibinātu kā demokrātisku republiku, tādējādi pēc 97 gadiem ļaujot mums atzīmēt šo dienu. Varam būt lepni, ka esam latvieši un varam būt pateicīgi, ka mums bija tik spēcīgi cilvēki. Ļoti ceru, ka šajās dienās virmojošais patriotisms cilvēkiem saglabāsies visa gada garumā,” stāsta banketu servisa “Banketērija” mārketinga speciāliste Agnese Puriņa.

Laimdota Straujuma, LR Ministru prezidente, 2014. gads

Sirsnīgi sveicu Latvijas iedzīvotājus Latvijas Republikas 96. dzimšanas dienā! Novembris Latvijai ir atceres un svētku mēnesis. Tas ir laiks, kad atskatīties uz svarīgiem vēstures notikumiem, kas ļāvuši izveidot mūsu Latviju un nosargāt tās brīvību. 2014. gads pasaules notikumu kontekstā liek aizdomāties, cik tomēr augsta ir brīvības cena. Esam spiesti izkāpt no savas komforta zonas un apzināties pašreizējo ģeopolitisko situāciju, modernā kara draudus, kas nes līdzi bailes un neziņu. Šādos izšķirošos brīžos ir jābūt vienotiem, patriotiskiem un ar nacionālo pašapziņu. Esam izcīnījuši savas valsts neatkarību, sargāsim to, būsim taisnīgi pret savu zemi Latviju!

Andris Bērziņš, Latvijas Valsts prezidents, 2011. gads

Visi, kam Latvijas vārds un nākotne ir svarīgi! Lai arī cik tālu jūs neatrastos šobrīd no Latvijas, lai arī kādi iemesli būtu, kāpēc un kad jūs atstājāt Latviju, jūs noteikti, tuvojoties 18.novembrim, atceraties savu Tēvzemi. Ko katram no mums nozīmē Latvija? Tā ir mūsu dzimtene. Citiem tā atgādina bērnību, citiem – skolas gadus, vecākus, vecvecākus, Latvijas laukus. Latvija visiem saistās ar skaistu dabu, gudriem un strādīgiem cilvēkiem, un šī spēja latviešiem ir saglabājusies un viņa arī jāattīsta. Es novēlu visiem vienmēr atcerēties Latviju un darīt katram visu iespējamo, lai Latvija pastāvētu mūžīgi. Es sveicu visus Latvijas 93.gadadienā! Aicinu gan savās domās, gan darbos piedalīties Latvijas nākotnes attīstībā. Dievs, svētī Latviju!

Valdis Dombrovskis, LR Ministru prezidents, 2011. gads

1918. gada 18. novembrī latviešu nācija īstenoja savas pašnoteikšanās tiesības un nodibināja Latvijas valsti. Jau gandrīz gadsimtu Latvijas tautai ir sava valsts, kuras mērķis ir nodrošināt latviešu nācijas, valodas un kultūras pastāvēšanu. Mūsu valsts ir iekļaujoša, un latvietība ir atvērta. Patriotisms un lepnums par savu valsti, cieņa un godprātība pret visiem valsts iedzīvotājiem ir pamatprincipi, kurus jākopj un jāieaudzina jau bērnībā. Tikai tā iespējams izveidot saliedētu sabiedrību, ar vienotu izpratni par Latvijas valsts vēsturi un ticību tās izaugsmei nākotnē. Latvija lepojas ar savu tautu, tradīcijām un vēsturi. Latvijā ciena visus iedzīvotājus un godā savus varoņus, kuri aizstāv mūsu valsts vērtības, brīvību un drošību. Apsveicu visus cilvēkus Latvijā un visus mūsu valsts patriotus plašajā pasaulē Latvijas dzimšanas dienā!

Vaira Vīķe – Freiberga, Latvijas Valsts prezidente, 2000. gads

Man ir prieks sveikt latviešus visā pasaulē šajā mūsu valsts neatkarības gadadienā un novēlēt, lai mums visiem kopā būtu Latvijai atkal svētīgs un ražens gads. Man šķiet, mēs varam būt lepni par to, kas ir pēdējā laikā sasniegts, un mums ir vajadzīgs atbalsts no visiem šajā mūsu ceļā – no tiem, kas dzīvo Latvijā, no tiem, kas dzīvo visā plašā pasaulē. Jūs, mīļie latvieši un latviešu izcelsmes ļaudis, jūs, latviešu draugi, kas dzīvo izkaisīti dažādās pasaules malās, jūs esat daļa no mūsu priekšpulkiem, jūs esat daļa, varētu teikt, no tās armijas, kas sagatavo mums ceļu, un jūs esat mūsu vēstnieki ārzemēs, kas atbalsta mūsu viedokli, kas palīdz arī izskaidrot, kas mēs esam kā tauta un kā zeme, kādas ir mūsu vērtības, par ko mēs pasaulē vispār stāvam.