Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:384, Did:0, useCase: 3


Grūtniecība un gripa - kā pasargāties?

Redakcija
Redakcija

Sievietes gaidībās ir riska grupā saslimšanai ar gripu, jo grūtniecības radītu izmaiņu dēļ samazinās imunitāte. Kā grūtniecei sevi pasargāt gripas laikā un kā rīkoties saslimšanas gadījumā, iesaka ginekoloģe reproduktoloģe, Klīnika EGV vadītāja Dr. Zane Vītiņa.

Vissmagāk ar gripu slimo grūtnieces ar lieko svaru, bronhiālo astmu, kā arī smēķējošas sievietes gaidībās. Gripa mazuļa gaidīšanas laikā var izraisīt dažādus sarežģījumus - grūtnieces hospitalizē ievērojami biežāk nekā tā paša vecuma sievietes, kuras nav gaidībās. Tādēļ, ja epidēmijas laikā grūtniecei parādās gripas simptomi, rekomendējams nekavējoties vērsties pie ārsta. Speciālists nozīmēs medikamentus, kuru iedarbība ir visefektīvākā, ja zāles sāk lietot 48 stundu laikā pēc gripas simptomu parādīšanās. Pretgripas medikamentu lietošana jebkurā grūtniecības trimestrī ir drošāka nekā iespējamās sekas, zāles nelietojot.

Neatliekamā medicīniskā palīdzība jāizsauc, ja grūtniecei, kura sirgst ar gripu, rodas elpas trūkums, spēcīgas sāpes krūškurvī vai vēderā, samaņas zudums, vemšana, ilgstoša augsta temperatūra, kuru nav iespējams samazināt, lietojot medikamentus. Tūlītēja palīdzība jāmeklē, ja grūtniece vairs nejūt augļa kustības.

Ieteikumi topošajai māmiņai, lai pasargātos no gripas:

· Gripas epidēmijas laikā ieteicams izvairīties no sabiedrisku pasākumu apmeklēšanas, kuros pulcējas liels skaits cilvēku. Ja tomēr tas nav iespējams, nēsāt sejas masku.

· Regulāri vēdināt telpas gan darba vietā, gan mājās.

· Biežāk nekā parasti mazgāt rokas, neaiztikt seju ar nemazgātām rokām.

· Lietot veselīgu un sabalansētu uzturu, ēdienkartē iekļaujot Latvijas dabas veltes, kas stiprina imunitāti - smiltsērkšķus, dzērvenes, upenes, ķiplokus, medu.

· Neaizmirst par ūdens dzeršanu arī ziemā!

· Lietot imunitāti stiprinošus medikamentus un C vitamīnu (piemēram, Citrosept, ehinaceja)

· Jaunākie reproduktologu pētījumi apliecina, ka visefektīvākā ir vakcinēšanās, kas rada aizsardzību aptuveni divu nedēļu laikā. Vakcinācija ir droša jebkura grūtniecības trimestra laikā un pasargās jaundzimušo no saslimšanas ar gripu arī bērna pirmajos dzīves mēnešos.

· Rekomendējams regulāri skalot degunu ar jūras sālsūdeni (Humerus), izejot sabiedrībā, nāsīs ieziest uz augu ēterisko eļļu bāzes radītus medikamentus, piemēram, Lorozols, Lorozīvs, Rinogels, Pinosols.

Ja tomēr topošajai māmiņai gadījies sasirgt ar gripu, jāatceras, ka placenta aizsargā mazuli un bērniņa veselību slimība tieši neietekmē. Mazulis var ciest mammas elpošanas mazspējas un slimības izraisīto komplikāciju dēļ.