Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:384, Did:0, useCase: 3


Kā saglabāt mieru, kad ģimenē ienācis mazulis?

Redakcija
Redakcija

Mazuļa ienākšana ģimenē ir ļoti svarīgs notikums, kas sākumā var radīt pamatīgu apjukumu jaunajiem vecākiem, īpaši, ja tas ir pirmdzimtais. Kamēr mazulis vēl neprot runāt, raudāšana un kliegšana ir veids, kā tiek paustas emocijas. Mazuļa audzināšanas procesā vecākiem jāapbruņojas ar pamatīgu pacietību, jo, ja vecāki dusmosies, mazulis dusmosies pretī. Arī Jūsu ģimenē nesen ienācis mazulis? Lūk, daži noderīgi padomi, kā saglabāt mieru!

Dodieties regulārās pastaigās

Lielu stresu sākumā māmiņai var radīt tas, ka ķermenis neizskatās tāpat kā agrāk, kā arī regulāri tiek izjusts nogurums, pat tad, ja nav darīts nekas fiziski smags. Līdz ko jūtat, ka stress sāk ņemt virsroku, dodieties pastaigā – tas palīdzēs parūpēties par savu veselību un atjaunot spēkus.

Sākumā māmiņai nav ieteicamas smagas fiziskās aktivitātes, tādēļ, lai iepazītu savu ķermeni no jauna un atgūtu formu, lieliska doma ir sākt ar mazumiņu. Pastaigās ņemiet līdzi arī mazuli, jo tas nomierinās arī viņu!

Nebaidieties lūgt palīdzību

Svarīgi, lai jaunā māmiņa jūtas harmoniski, tādēļ nevajadzētu baidīties lūgt palīdzību citiem – vecākiem, draugiem, kaimiņiem. Sākumā māmiņai var rasties dažādi pārmetumi pašai sev par to, ka nav padarīti kādi mājas darbi un viss nav tā kā bijis iepriekš, tomēr atcerieties, ka visu nav iespējams paveikt pašas spēkiem.

Sekojiet līdzi savai ēdienkartei

Ne mazāk svarīgs priekšnoteikums miera saglabāšanai ir jaunās māmiņas ēšanas paradumi. Atcerieties – kamēr mazulis tiek barots ar krūti, visu, ko ēd māmiņa, apēd arī mazulis. Tas, protams, nenozīmē, ka jāievēro stingras diētas, tomēr vajadzētu sekot līdzi ēdienkartei un censties, lai tā būtu pēc iespējas veselīgāka – tiktu apēstas pietiekami daudz olbaltumvielas, šķiedrvielas un ogļhidrāti, kā arī tiktu uzņemti visi vajadzīgie vitamīni.

Vajadzētu būt uzmanīgai situācijās, ja uzturā tiek iekļauts jauns produkts, kas zīdīšanas periodā vēl nav lietots. Sāciet pamazām, nevis ar lieliem daudzumiem! Sekojiet līdzi tam, kas tiek apēsts un kā uz to reaģē mazuļa vēders!

Strādājiet pie savām attiecībām

Jo vairāk stresainu situāciju ģimenē, jo uztrauktāks un nemierīgāks būs mazulis, tādēļ regulāri strādājiet pie savām attiecībām – atbalstiet viens otru un dalieties savās emocijās, pārdzīvojumos! Atcerieties, ka jūsu savienība ir visa pamats, tādēļ neaizmirstiet pavadīt laiku kopā!

Veltiet laiku sev

Mazuļa audzināšana nav viegls uzdevums, un ar laiku jaunie vecāki var justies izsmelti, tādēļ ir svarīgi veltīt laiku sev. Apsēdieties un apdomājiet – kādēļ Jūs esat uztraukts? Ko Jūs varat darīt, lai nomierinātos? Apvienojiet savus spēkus, pieskatot mazuli uz maiņām, un ļaujiet otram pabūt ar sevi vienatnē! Lieliska prakse ir katru dienu aptuveni pusstundu darīt to, kas Jums patīk – izbaudiet vannas priekus, palasiet žurnālu vai grāmatu, skatieties televizoru vai dariet ko citu, kas Jums palīdz atbrīvoties! Šajā pusstundā nedomājiet par mājas darbiem, tie var pagaidīt.

Komunicējiet ar cilvēkiem ārpus ģimenes

Mazulim ienākot ģimenē, var rasties sajūta, ka esat ''ārpus aprites'', tādēļ arī komunikācija ar cilvēkiem ārpus ģimenes var palīdzēt mazināt stresu. Lieliska ideja ir apmeklēt jauno māmiņu kursus, apmeklēt pasākumus vai, ja jūtaties bezpalīdzīgi, var palīdzēt arī saruna ar psihologu. Par to noteikti nevajag kaunēties!

Parūpējieties par kvalitatīvu miegu

Kvalitatīvs miegs ir ļoti svarīgs, lai jaunie vecāki justos enerģiski, laimīgi un spētu parūpēties par savu mazuli. Pietiekami daudz miega, mazulim ienākot ģimenē, var likties kā neiespējamā misija, tomēr mazuļa diendusas varat izmantot savā labā nevis, lai sakoptu mājokli, bet gan, lai izgulētos.

Ja ar laiku jūtat, ka mazulis naktis labprātāk pavada nomodā, savukārt Jums bezmiegs ņem virsroku, nebaidieties jautāt palīdzību – palūdziet savai otrajai pusītei, draugam vai vecākiem, lai tie pieskata mazuli, kamēr Jūs kaut pusstundu paguļat.

Neaizmirstiet savus skaistuma ieradumus

Jaunie vecāki bieži vien aizmirst par saviem skaistuma ieradumiem, rūpējoties par sevi vien tad, kad mazulis to ļauj. Sākumā varētu likties, ka visu laiku jāatrodas blakus mazulim, pat tad, kad viņš guļ, tomēr atcerieties, ka sakopjoties iespējams vairot pašapziņu. Galu galā, Jūs esat ne tikai māmiņa mazulim, bet arī sieviete savai otrajai pusītei. Centieties atrast laiku savai kādreizējai higiēnas rutīnai, un Jūs būsiet pārsteigta, cik ļoti Jums uzlabosies garastāvoklis!

Nosakiet finansiālās prioritātes

Kad ģimenē ienāk mazulis, izdevumi var strauji palielināties. Dažkārt attiecībā uz finansēm jaunajiem vecākiem jāpieņem skarbi lēmumi – tas var radīt stresu un konfliktus attiecībās, kā arī depresiju. Tomēr nevajadzētu mazuli uztvert kā finansiālu slogu! Apvienojiet savus spēkus, lai noteiktu finansiālās prioritātes un jomas, kurās varat ietaupīt!

Viens no veidiem ir taupīt laiku un naudu, iepērkoties internetā – interneta veikalā 220.lv varat atrast visu mazulim nepieciešamo, kas atvieglos arī Jūsu ikdienu! Piedāvājumā gan Bugaboo bērnu rati ērtām pastaigām, gan video aukle vecāku mieram, gan LEGO Duplo konstruktors bērna sīkās motorikas attīstīšanai vai kā lieliska dāvana svētkos.

Vienmēr atcerieties, ka mazuļa ienākšana ģimenē ir liela laime – lai mazuļa audzināšana sagādā ne vien raizes, bet arī prieku!