Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:384, Did:0, useCase: 3


Kāpēc zīdainim vislabākais ir mātes piens?

Redakcija
Redakcija

Dažas māmiņas domā, ka dabīgs govs piens ir līdzvērtīgs barojošas sievietes pienam. Patiesībā tā vis nav. Sievietes un govs piens ir pat ļoti atšķirīgi. Govs piens nevar apgādāt zīdaini ar visām viņa vecumam nepieciešanajām barības vielām, kas nodrošinātu pilnvērtīgu organisma attīstību un augšanu.

Sievietes pienam piemīt vesela virkne bioloģisko īpašību, kas veicina mazuļa organisma stiprināšanu un veselību. Tāpēc ne govs piens, ne mākslīgie piena maisījumi nespēj pilnībā aizstāt mātes pienu, un sevišķi tas attiecināms uz pirmajiem dzīves mēnešiem

Vidēji 100 ml mātes piena satur 1,2 g olbaltumu, 3,5 g tauku un 7,5 g ogļūdeņražu, tā kopējā vērtība ir 70 kkal.
Attiecīgi govs pienā ir divas reizes vairāk tauku un divas reizes mazāk ogļūdeņražu.

Galvenās govs piena olbaltumvielas ir kazeīns, kas satur daudz fosfora un kuram piemīt nozīmīga alergēnu aktivitāte. Savukārt sievietes pienā dominē albumīni ( satur daudz sēra): laktoalbumīns un imunoalbumīns,

Neskatoties uz to, ka aminoskābju sievietes pienā ir 3 reizes mazāk nekā govs pienā, taču tā samēri ir vairāk piemēroti bērna vajadzībām pirmajā dzīves gadā.

47% sievietes piena enerģētisko vērtību sastāda tauki, ko tas satur. Galvenā tauku sastāvdaļa ir triglicerīdi, kura asimilēšanas koeficients sievietes pienam ir 90%, savukārt govs pienam- tikai 60%.

Sievietes pienā pārsvarā ir nepiesātinātās esenciālās taukskābes (11% no visām taukskābēm), kas netiek sintezētas cilvēka organismā. Govs pienā šādu taukskābju saturs ir krietni vien zemāks. Jāpiebilst, ka esenciālās taukskābes piedalās olbaltumu asimilācijā. Tātad, jo vairāk taukskābju, jo labāk norit asimilācija. Tieši ar to izskadrojams, kāpēc pie dabīgas barošanas procesa bērnam nav nepieciešamas papildus olbaltumvielas.

Pie negatīvajām govs piena īpašībām jāpieskaita tas, ka tā tauki paaugstina holesterīna limeni asinīs, vājina asinsvadu sieniņas, kā arī veido centrālajā nervu sistēmā uzbudināmības procesu pārsvaru pār nomirinošajiem.

Sievietes piens ir bagāts ar laktozi (piena cukuru), turklāt pārsvarā tā ir beta laktoze, savukārt govs pienā- alfa laktoze. Viena no otras atšķiras ar to, ka beta laktoze lēnāk uzsūcas, tādējādi stimulējot pozitīvas bakteriālās floras veidošanos. Tāpat sievietes piens satur 40 reizes vairāk oligoaminocukuru, kas ir bifidobaktēriju vairošanās stimulators

Vēl sievietes pienā ir mazāk minerālsāļu, kas mazuļa pirmajos dzīves mēnešos ļauj izvairīties no osmotiski aktīvo jonu aiztures organismā, tādējādi atvieglojot nieru darbību. Ir atklāts, ka nieru pārslodze ar nātriju agrīnā vecumā ir par iemeslu hipertonijas attīstībai vēlākos gados.

Fosfora un kalcija attiecība sievietes pienā ir 1:2 (govs pienā tā pati attiecība sastāda 1:1). Asimilācijas koeficients sievietes pienā sastāda 60% (govs pienā tas ir 3 reizes mazāks), kas ir būtisks kaulaudu mineralizācijas procesam. Kalcija asimilācijas koeficients sievietes pienā ir augstākas arī tāpēc, ka tā sastāvā ir vairāk D vitamīna. Tāpat sievietes piens satur vairāk dzelzi, varu un cinku.

Vidēji sievietes pienā ir vairāk taukos šķīstošo vitamīnu. Kaut gan vitamīnu daudzums ir atkarīgs arī no sezonas un barojošās mātes uztura.

Bērns ar mātes pienu saņem pasīvo imunitāti, kas tiek apgādāta ar antivielām (imunoglobulīnu G). Zinātnieki mātes pienā ir atklājuši antivielas pret daudziem vīrusiem. Piemēram, imunoglobulīnam A, ko satur sievietes piens, piemīt plaša antimikrobu un pretvīrusu darbība. Tāpat sievietes pienā atrodama tāda viela kā laktoferīns, kam tāpat labvēlīgi ietekmē imūno sistēmu.

Ieskaties! Tev var noderēt!

Džīna Forda ir britu patronāžas māsa, kas divdesmit gadu laikā piedalījusies vairāk nekā 300 mazuļu aprūpē. Apkopojot savu ilggadējo pieredzi un dabisko miega ritmu pētījumus, Džīna sarakstījusi grāmatu “Apmierināta mazuļa dienas ritms”. Latviešu valodā to izdevis Apgāds Zvaigzne ABC.

Pateicoties slavai “no mutes mutē”, jau grāmatas pirmais izdevums angļu valodā (1999) kļuva par bestselleru. Kopš tā laika grāmata piedzīvojusi vairākus atkārtotus izdevumus un par Džīnas ieteiktā dienas režīma efektivitāti pārliecinājušies simtiem tūkstošu vecāku visā pasaulē.

Pieredzējusī britu patronāžas māsa Džīna Forda ir pārliecināta, ka vislabākais risinājums ir viņas izstrādātā dienas režīma ievērošana. Tā pamatā ir mazuļa barošanas un gulēšanas dabiskais ritms, kas nodrošina mazuļa pamatvajadzību apmierināšanu, pirms viņš kļuvis pārguris un nemierīgs.

Kad būsiet pielāgojuši Džīnas principus sava bērna individuālajām vajadzībām,
- mazulis ar prieku ēdīs no krūts vai no pudelītes un retāk cietīs no kolikām,
- viņam tiks nodrošināts pilnvērtīgs un dziļš miegs, kas nepieciešams veselīgai augšanai un attīstībai,
- jūs kā vecāki būsiet pietiekami atpūtušies, lai spētu kvalitatīvi aprūpēt savu bērnu.