Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Smilšu kaste – bērna rotaļu un mācību klase

Redakcija
Redakcija

Bērns piedzimst, ienāk šajā pasaulē, un galvenie viņa palīgi un padomdevēji atklāsmju pilnajā ceļā ir mīlošie vecāki. Nepietiks ar to, ka tikai apmierināsiet bērna elementārās vajadzības. Ļoti būtiska ir komunikācija gan ar vecākiem, gan citiem pieaugušajiem un vienaudžiem. Palīdziet savam bērnam iemācīties kontaktēties ar citiem bērniem, aizvediet viņu uz smilšu kasti.

Smilšu kastes bērna fiziskajai un psihiskajai veselībai

Smiltis ir apbrīnojams materiāls. Rotaļām ar smiltīm ir terapeitisks raksturs: apbur, nomierina, stabilizē nervu sistēmu. Tieši tāpēc spēlēties ar smiltīm patīk ne tikai bērniem (abu dzimumu), bet arī pieaugušajiem. Smiltis nomierina pārlieku aktīvus bērnus un atraisa noslēgtus, trauksmainus mazuļus.

Rotaļas smilšu kastē sagādā bērnam daudz patīkamu mirkļu, bet tās ir arī ļoti noderīgas mazuļa vispusīgai attīstībai. Šādas rotaļas palīdz attīstīt domāšanu un iztēli, radošumu un fantāziju, audzina patstāvību. Spēlējoties ar smiltīm, attīstās sīkā motorika, bet tas labvēlīgi ietekmē runu un valodu.

Smilšu kastes rotaļas

Diez vai atradīsies kāds pieaugušais, kurš nespēs atcerēties, kā cepa “bulciņas” un “tortes” no mitrās smilšu mīklas. Šādām kulinārām darbībām lieti noderēs visdažādākās formiņas – augļi, dārzeņi, dzīvnieki, ģeometriskās figūras. Formiņas, kuras var ielikt vienu otrā, palīdzēs veidot priekšstatu par izmēru, krāsu. Rotaļājoties smilšu kastē, bērns iepazīs apkārtējo pasauli, tās priekšmetus un parādības.
Kopīgas rotaļas smilšu kastē veidos bērnā prasmi sadarboties ar vienaudžiem, izprast jēdzienu: “mans – svešs”.

Lielākie bērni jau var būvēt mājas un pilis, radīt īstenus arhitektūras šedevrus. Īpaši labas šādas celtniecības rotaļas ir ūdeņu tuvumā. Smilšu kaste var kļūt arī par savdabīgu “ābeci”. Bērns var zīmēt smiltīs burtus vai izlikt tos no akmeņiem, puķēm, zariņiem.

Interneta veikalos, tostarp arī 220.lv, atradīsiet visdažādāko formu smilšu kastes no plastmasas – celms, bruņurupucis, taurenis. Tiek piedāvātas arī koka smilšu kastes ar vāku, ir arī ar jumtu un apakšu. Jumts pasargās bērnu no nokrišņiem. Vāks nodrošinās, ka smilšu kastē neiebirs lapas, nepiekļūs dzīvnieki.
Interneta veikali piedāvā arī speciālas smilšu kastes smiltis.

Bērnu rotaļu laukumi fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā

Mazākiem bērniem pietiks ar smilšu kasti, šūpolēm un slidkalniņu, bet lielākiem tas jau var nešķist interesanti. Atraut bērnus no televizora vai datora ekrāna un radināt pie fiziskām aktivitātēm jāsāk jau no mazotnes. Tāpēc labi, ka ir radīti rotaļu laukumi bērniem. Var teikt, ka tās ir mini atrakcijas zem klajas debess. Šādi darbojoties, laiks paskries nemanot.

Bērnu rotaļu laukumi palīdz nodrošināt nepieciešamo fizisko slodzi, nodarbināt visas muskuļu grupas. Sakot īsi, Jūsu bērns augs fiziski vesels. Taču rotaļu laukumi bērniem nepieciešami arī psihiskās veselības uzturēšanai. Izlādējot svaigā gaisā pārmērīgo enerģiju vai negatīvās emocijas, mājās bērns atgriezīsies daudz mierīgāks.

Kas jāņem vērā, izvēloties rotaļu mantas bērnam?

Izvēloties rotaļu laukumu bērniem, smilšu kastes rotaļlietu komplektu vai jebkuru citu rotaļlietu, galvenais kritērijs – drošība. Bērna mantu sastāvā nedrīkst būt bīstamā viela – polivinilhlorīds. Rotaļlietām jābūt izturīgām, gludām. Tām jāatbilst Jūsu bērna vecumam. Lāpstiņai vai grābeklītim stabili jāiegulst atvases rociņā.

Pašiem mazākajiem bērniem ieteicams izvēlēties lielāku izmēru rotaļlietas. Nedrīkst būt sīku detaļu, ko var viegli atskrūvēt, jo, kā zināms, maziem bērniem piemīt netikums visu iebāzt mutē.
Rotaļlietām jābūt pamatkrāsās: dzeltenā, sarkanā, zaļā, zilā. Košas krāsas rotaļlietas tik drīz nepazudīs arī smilšu kastes dziļumos.

Interneta veikalā 220.lv atradīsiet plašu piederumu klāstu kārtīgas smilšu kastes izveidei. Ieskatieties piedāvājumā un izplānojiet savam bērnam atbilstošāko rotaļu laukumu.