Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Seši iedvesmojoši padomi māmiņām: kā atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Redakcija
Redakcija

Atgriešanās darbā no bērnu kopšanas atvaļinājuma jaunajām māmiņām mēdz sagādāt ne mazums raižu, iekšējus pārmetumus un pārdomas, kas bieži vien neļauj nedz pilnvērtīgi strādāt, nedz arī būt kopā ar ģimeni. Lai arī viena recepte neder visām, dalīšanās pieredzē noteikti palīdz apzināties, ka arī citas sievietes jūtas līdzīgi – satraukumam nav pamata!

„Ir mammas, kuras nevēlas visu likumiski pieejamo laiku palikt mājās. Tieši tāpat ir arī mammas, kuras noteikti vēlas visu atvēlēto laiku būt mājās ar bērnu vai pat vispār negrib atgriezties profesionālajā vidē. Šī dažādā pieeja ir tikai normāla, jo mēs katra esam atšķirīga. Svarīgāk, lai būtu iespējas rīkoties veidā, kas katrai no mums ir vispiemērotākais un ģimenes modelim visatbilstošākais, darīt to ar prieku un bez vainas sajūtas,” uzsver Viktorija Puzo, apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) Personāla direktore un četrgadīgas meitņas mamma, kura ar bērna kopšanas atvaļinājumu saistītajiem jautājumiem ir labi pazīstama.

Uzņēmumā BALTA aptuveni divas trešdaļas no darbiniekiem ir sievietes. Viktorijs galvenā atbildības sfēra ir rūpēties par uzņēmuma kultūru un teju 600 uzņēmuma darbiniekiem visā Latvijā – gan to piesaisti un attīstību, gan iesaistes un efektivitātes nodrošināšanu. Turklāt Viktorija savu pašas darbā atgriešanās stāstu sauc par netipisku, tieši tāpēc viņa labprāt dalās pieredzē gan no personiskā, gan profesionālā skatupunkta.

Lai cīnītos ar iekšējiem pārmetumiem, pildot vairākas lomas, Viktorija norāda, ka viņai palīdz tikt galā koncepts good enough jeb pietiekami labi. „Tas nozīmē atbildēt sev uz jautājumu – kas manā uztverē ir pietiekami laba, piemēram, mamma, dzīvesbiedre, vadītāja? Skaidri sev jāpasaka, kas ir tās dažas lietas un īpašības, kurām ir jābūt obligāti, un kas ir tās, uz kurām esi gatava pievērt acis. Ja mēģinām dzīvot pēc kādiem iepriekšējiem vai gluži jauniem standartiem vai sociālos tīklos noskatītajām perfektām dzīvēm, tas kļūst ļoti sarežģīti un, iespējams, pat neveselīgi. Svarīgi ir apzināties sevi jaunā situācijā un saprast, ko ar šo vienu papildu lomu es varu izdarīt, kas jāsaglabā un kas jāaizmirst no savas iepriekšējās dzīves komplektiņa,” skaidro Viktorija.

Lūk, seši Viktorijas Puzo ieteikumi, atgriežoties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma:

• Neaizmirsti par sevi
Jebkuram cilvēkam, neatkarīgi no tā, vai viņš ir vai nav jaunais vecāks, jāapmierina savas pamatvajadzības – pēc miega, kustībām, kvalitatīva uztura u. c. Lai varētu ko dot otram, vispirms ir jāuzpilda pašai savas rezerves, kaut ar mazām un praktiskām lietām, kas ļaus tev justies labāk.
• Strādā vienā komandā ar bērna tēvu
Pārrunājiet visus svarīgos jautājumus un daliet atbildību, kur vien tas iespējams! Esiet kopā mājsaimniecības uzturēšanā un mājas darbos, bērna audzināšanā, naudas pelnīšanā un citur! Der atcerēties, ka pastāv iespēja arī bērna kopšanas atvaļinājumu dalīt starp abiem vecākiem. Piemēram, pirmo pusgadu pēc bērna piedzimšanas ar viņu kopā ir mamma, bet otro, kad bērns jau paaudzies, – tētis.
• Definē, kas ir tavs atbalsta tīkls
Apzini, kuri cilvēki noteiktos brīžos un situācijās tev varēs palīdzēt, un izrunājiet iespējamo palīdzības veidu! Omes, opapi, māsas un brāļi, draugi – šis tīkls nepieciešamības gadījumā varēs pieslēgties bērna pieskatīšanā, un tev būs liels atbalsts lomu savienošanā.
• Izrunājies atklāti ar savu tiešo vadītāju
Ja tas ir iespējams, atklāti izrunājies ar vadītāju par līdzsvara atrašanu jaunajā situācijā. Tad vadītājam nebūs sajūtas, ka tev ir vienalga, vienlaikus viņš arī negaidīs, ka tu būsi darbā tad, ja bērnam būs 40 grādu temperatūra.