Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Liekais svars bērniem un pusaudžiem- bumba ar laika degli

Redakcija
Redakcija

Kopš pagājušā gadsimta visu pasauli sāka pārņemt jauna slimība- aptaukošanās. Pusgadsimta laikā to cilvēku skaits, kuri cieš no aptaukošanās, palielinājies četras reizes. Vislielāko satraukumu rada bērnu aptaukošanās, kas tuvākajā nākotnē var izraisīt lielas problēmas, jo liekais svars nodara ne tikai estētisku kaitējumu, bet arī nopietni apdraud veselību.

Ar aptaukošanos saistītas daudzas patoloģijas, pirmām kārtām 2. tipa cukura diabēts, sirds un asinsvadu slimības, hipertonija, insults un pat dažas vēža formas (barības vada, rsnās zarnas, krūts, dzemdes un nieru vēzis).

Visas šīs slimības kļūst arvien "jaunākas", piemēram, 2.tipa diabēts, kas agrāk bija raksturīgs cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma, tagad piemeklē pat bērnus, kuri nav vēl sasnieguši dzimumbriedumu. Var teikt, ka jaunās paaudzes veselība kļūs arvien sliktāka, cilvēki sāks slimot agrāk un to mūža ilgums samazināsies.

Situācija sola lielas problēmas, it īpaši, ja ņem vērā, ka 41% aptaukojušos bērnu līdz 6 gadu vecumam un puse pusaudžu no liekās ķermeņa masas netiks vaļā arī pēc tam, kad būs pieauguši. Pirmā vispasaules bērnu aptaukošanās pētījuma rezultāti liecina, ka katram desmitajam bērnam uz mūsu planētas ir liekais svars... Tie ir 155 miljoni bērnu vecumā no 5-17 gadiem; 45 miljoni no viņiem ir slimi ar aptaukošanos.

80% gadījumu bērnībā iegūtais tuklums cilvēkam saglabājas visu mūžu. Lai kā pieaugušais censtos notievēt- bez negatīvām blaknēmun uz ilgu laiku-, tas ir ļoti grūti izdarāms. Bērnu tuklums ir kā bumba ar laika degli. Zinātnieki atzīst, ka 95% slimību pamatā ir nepareizs uzturs un ēšanas paradumi...

Tukls bērns vēlāk sāk staigāt, lēnāk nobriest, biežāk slimo. Viņš nevar ātri paskriet, augstu uzlēkt, nereti kļūst par vienaudžu izsmiekla un dzēlību objekts. Bērnam pieaugot, pieaug arī viņa problēmas, veidojas kompleksi. Aizskartā patmīlība prasa kompensāciju- visbiežāk ēdiena veidā. Pieaugušam cilvēkam pārraut šo apburto loku tikpat kā nav iespējams. Jebkura mazākā stresa situācija- un kājas pašas vedīs pie ledusskapja pat tad, ja prāts tam pretosies.

Zinātnieku pētījumi liecina, ka jaunu meiteņu aptaukošanās var radīt šādas sociālas sekas:

- tuklas jaunietes bieži pamet mācības augstskolās,

- vēlāk viņu ienākumi ir zemāki nekā vidējie,

- viņām ir mazāk cerību izveidot ģimeni,

- ja arī viņas apprecas, tad ar vīrieti, kas stāv uz zemāka sociālo kāpņu pakāpiena.

Mazliet vājāk šī tendence izteikta jauniešiem, tomēr arī viņiem nav viegli sociālajā jomā.

Un tas nav viss, jo bez sociālām problēmām tuklus cilvēkus piemeklē veselības problēmas- attīstās visdažādākās patoloģijas, līdz pat vēzim un pāragrai nāvei.

Kas ir aptaukošanās un kā ar to cīnīties?

Vispirms jāzina, ka ne jau katru lieko kilogramu var saukt par aptaukošanos.
Ar lieko ķermeņa masu saprot noteikto ķermeņa masas standartu pārsniegumu (attiecībā pret augumu), kamēr tauku nogulsnējumi vēl ārēji nav manāmi.

Aptaukošanās ir hroniska slimība, ko raksturo pārmērīga taukaudu masas palielināšanās ķermenī.

Profesors Osvalds Plēpis un otorinolaringologs un akupunktūras ārsts Aivars Plēpis savā grāmatā "Liekais svars bērniem un pusaudžiem", kas izdota izdevniecībā "Avots", plaši analizē aptaukošanās tendences iemeslus, iepazīstina ar aptaukošanās cēloņiem, terapiju, novājēšanas programmas pamatprincipiem, kā arī veselīgu un pareizu uzturu.

Šī grāmata sevišķi noderēs vecākiem, kuriem ir bērni ar lieko svaru (taču arī pieaugušie atradīs recpti uz labāku un veselīgāku dzīvi). Tā palīdzēs atrisināt samilzušo problēmu, kamēr vēl nav par vēlu- bērnībā. Jo ja nedarīt neko, kamēr bērns vēl mazs, vēlāk aptaukošanās var izvērsties par katastrofu. Cilvēki, kas bijuši tukli bērnībā, arī vēlākos mūža gados parasti ir resni un slimi un nereti aptaukojas iespaidīgāk nekā tie, kuri sākuši pieņemties svarā, jau būdami pieauguši.

Tāpēc aptaukošanās terapiju labāk uzsākt slimības agrīnajā attīstības posmā, kad vieglāk ir mainīt dažus slimā bērna vielmaiņas parametrus.

Taču jums jāzina, lai atbrīvotos no liekā svara, ne tikai bērnam, bet arī vecākiem būs jāmaina dzīvesveids un ēšanas paradumi. Citādi sanāks- dari, kā es saku, bet nedari, kā es daru...

Pietiekama motivācija vajadzīga visiem ģimenes locekļiem. Ja tēvs un māte ievēros visus priekšrakstus, bet vecmāmiņa slepus liks bērnam putrā 3 karotītes sviesta, nekas labs nesanāks. Par labāku un veselāku bērna nākotni jācīnās visiem kopā!

Lai jums skaisti un veseli bērni!