Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Nezaudē kontaktu ar vecvecākiem: idejas virtuālai saziņai ar senioriem

Redakcija
Redakcija

Lai pasargātu vecāka gadagājuma cilvēkus, daudzās ģimenēs ierastās satikšanās brīvdienās, apciemojumi un citas tradīcijas tiek aizstātas ar sazvanīšanos vai sarunām virtuālā vidē. Samsung un ārsts psihoterapeits Tarass Ivaščenko piedāvā pāris idejas ikdienas rituāliem, ko vērts ieviest, lai fiziskās distancēšanās laikā netiktu aizmirsts par regulāru komunikāciju ar ģimenes senioriem.

Vecāka gadagājuma cilvēkiem šobrīd ir nepieciešams atbalsts arī vienkāršu ikdienas aktivitāšu veikšanai, lai piesardzības labad viņi varētu izvairīties no došanās uz aptieku vai pārtikas veikalu. Ir vērts piedāvāt to izdarīt viņu vietā un nepieciešamās lietas nodot bezkontakta veidā. Tomēr jāatceras – kamēr fiziskā distancēšanās šobrīd pamazām kļūst par ieradumu, sociālo kontaktu pazaudēšana var būt īpaši nepatīkama un veicināt vientulību. Tāpēc ir būtiski uzturēt pastāvīgu komunikāciju ar gados vecākiem radiniekiem un citiem līdzcilvēkiem senioru vecumā.

“Fiziskās distancēšanās laikā samazinās ģimenes aktīvais kontakts, jo vairs nebraucam ciemos un katrs esam savā vietā. Senioriem tas var izraisīt vai pastiprināt vientulības sajūtu. Taču mēs varam to mazināt kaut tikai sazvanoties,” atklāj ārsts, psihoterapeits, psihosomatiskās medicīnas speciālists Tarass Ivaščenko.

Par laimi, daudzi seniori jau ir apguvuši mūsdienu tehnoloģijas, lieto viedtālruni vai datoru. Šobrīd šo ierīču gudrās funkcijas var izmantot vairāk nekā jebkad – sazinoties ar ģimeni un tuviniekiem, lasot ziņas, izstaigājot virtuālus muzejus vai skatoties teātra izrāžu ierakstus.

Video zvanu tradīcija. Lai aizbiedētu vientulības un izolētības sajūtu, var ieviest rituālu – ikrīta vai ikvakara video satikšanos. “Vizuālā komunikācija pastiprina klātesamības sajūtu,” papildina T.Ivaščenko. Šo tradīciju var attīstīt arī kā kopīgu pusdienu ieturēšanu vai pavingrošanu ekrānam abās pusēs. Iespēja redzēt tuviniekus aci pret aci, kaut virtuāli, var ļoti uzlabot omu. Vienkāršākās no lietotnēm, kas ļauj to izdarīt arī viedtālrunī, ir Whatsapp un Google Duo, populāra ir arī Skype programma.

Ikdienas uzmundrinājumi. Iedrošini visus ģimenes locekļus un citus līdzcilvēkus regulāri aizsūtīt ģimenes vecākajai paaudzei kādu virtuālu sveicienu, fotogrāfiju vai vienkārši apjautāties par pašsajūtu vai noskaņojumu. Tāpat viņiem prieku sagādās arī tālruņa zvani ar lūgumu pēc padoma vai kādas īpašas receptes. Psihoterapeits stāsta: “Lai arī vecāki un vecvecāki paši, iespējams, neuzbāžas ar jautājumiem un nevēlas traucēt, tomēr tieši tagad ir svarīgi atcerēties par regulāru saziņu ikdienā – lai fiziskā distance nepārtaptu emocionālā.”

Kustība ķermenim un prātam. Piedāvā viedtālrunī uzlikt ikdienas atgādinājumu, lai izkustētos, piemēram, pavingrotu turpat mājās. Ārsts psihoterapeits T.Ivaščenko piebilst, šobrīd virtuāli ir pieejamas arī fizioterapeitu un ārstu konsultācijas, ja senioriem ir nepieciešams pielāgots atbalsts.

Tāpat var apkopot arī šobrīd internetā plaši pieejamo kultūras piedāvājumu, piemēram, teātra izrāžu ierakstus, Latvijā uzņemtās filmas, virtuālos muzejus. Arī tas sniegs jaunus iespaidus, ko pēcāk kopīgi pārrunāt.

Lielākā daļa no šīm idejām ir vienkārši īstenojamas un arī viedtālruņa pamatfunkciju lietošana nav sarežģīta. Te gan var noderēt daži knifi, lai senioriem būtu vieglāk saskatīt ekrānā attēloto. Piemēram, Samsung tālruņu iestatījumos (sadaļā “Displejs”) var ieslēgt “Vienkāršo režīmu”, kas palielinās ikonas un tekstu. Sadaļā “Pieejamība” iespējams nomainīt burtu lielumu un stilu, palielināt to kontrastu. Lasāmību uzlabos gaišs teksts uz melna fona, tas samazinās arī acu nogurumu, ja telefonu ilgstoši lieto tumšā vidē. Noderīga ir arī funkcija “Lupas logs”, kas palielina ekrānā redzamo – gluži kā klasisks palielināmais stikls. Iespējams, jāapsver planšetdatora priekšrocības, jo tam ir vēl lielāks ekrāns, kas ļaus vieglāk saskatīt nelielas detaļas.

Tāpat svarīgi būtu viedtālrunī aktivizēt “SOS funkciju” – tā darbojas, trīs reizes ātri nospiežot ieslēgšanas pogu Samsung tālruņa sānā. Tad iepriekš norādītajiem kontaktiem tiks nosūtīta tālruņa atrašanās vieta, priekšējās un aizmugurējās fotokameras uzņemts attēls un piecas sekundes garš audio ieraksts.