Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Saules aizsarglīdzekļi grūtniecēm un bērniem

Redakcija
Redakcija

Pēc garās ziemas un vēsā pavasara laika pavadīšana saulē ir lielisks relaksācijas un D vitamīna uzņemšanas veids, kas savukārt palīdz absorbēt kaulu attīstībai tik būtisko kalciju. Tomēr tikpat vērā ņemami ir arī saules radītie veselības apdraudējumi. Lai gan, ilgstoši uzturoties saulē, piesardzīgiem jābūt visiem, īpaši sevi jāsargā cilvēkiem ar izteikti jutīgu ādu, tostarp bērniem un grūtniecēm.

„Ģimenes aptieku” farmaceite Elita Grīnhofa sniedz padomus par drošu sauļošanos un labāko saules aizsarglīdzekļu izvēli grūtniecēm un bērniem.

Sauļošanās grūtniecības laikā

Grūtniecības periodā sievietēm nereti rodas ādas apsārtums, pigmenta plankumi, keloīda rētas (biezi, tumši, niezoši ādas sabiezējumi), kā arī alerģiskas reakcijas. Pārlieku spēcīgs iedegums vasarā šīs problēmas tikai izceļ. Jutību pret sauli grūtniecības laikā būtiski ietekmē sievietes ādas tips – viņas ādas, matu un acu krāsa. Turklāt arī tumšāka ādas tipa īpašniecēm hormonālo pārmaiņu iespaidā āda var kļūt jutīga pret sauli. Šo iemeslu dēļ grūtniecēm, uzturoties saulē, jābūt īpaši piesardzīgām un noteikti jālieto saules aizsargkrēms.
Izvēloties aizsargkrēmu, jāpievērš uzmanība, vai tas aizsargā ādu no UVA starojuma, kas izraisa ādas priekšlaicīgu novecošanu, un no UVB stariem, kas izraisa saules apdegumu un var veicināt arī melanomas veidošanos. Farmaceite uzsver, ka neatkarīgi no ādas tipa grūtniecības laikā jāizvēlas stiprākās aizsardzības SPF (saules aizsardzības faktors) numurs - SPF+50. Vājākas aizsardzības krēmu var lietot, ja paredzēta īsa pastaiga. Par to, ka spēcīgais aizsargkrēms aizkavēs D vitamīna uzņemšanu, nebūtu jāsatraucas, jo pietiekamai devai nepieciešams bez aizsargkrēma ārā uzturēties vien pusstundu nedēļā. Savukārt, šo laiku pārsniedzot, D vitamīns tiek zaudēts daudz ātrāk, nekā tas uzņemts.

Grūtniecības periodā āda uz vēdera kļūst plānāka un nav spējīga pilnībā aizsargāt mazuli no saules starojuma, tāpēc īpaši būtiski ar spēcīgu aizsargkrēmu pasargāt tieši vēderu. Uzturoties saulē ilgstoši, vēders ir jāapklāj - plāna auduma apģērbs no saules kaitējuma nepasargā, tādēļ uz vēdera jāuzklāj kas biezāks. Sauļojoties mazulim var kaitēt arī sakaršana, tādēļ sievietei vienmēr jānēsā līdzi ūdens un jāizdzer vismaz glāze stundā. Ja tomēr grūtniece vēlas sauļoties, to nedrīkst darīt karstākajā laikā no pulksten 10.00 līdz 16.00

Droša sauļošanās bērniem

„Ģimenes aptieku” farmaceite Elita Grīnhofa stāsta, ka jaundzimušajiem un mazuļiem, kas jaunāki par pusotru līdz diviem gadiem, atrašanās saulē ir kaitīga un nevēlama. Šajā laikā āda ir plāna, jutīga, un tā apdeg ļoti ātri, kas savukārt rada risku vēlāk dzīvē saslimt ar melanomu jeb ādas vēzi. Bērnus vedot ratiņos, noteikti jāizmanto jumtiņš. Īpaši karstās dienās pastaigas ir jāieplāno no agra rīta vai pēcpusdienā pēc pulksten 16.00, kad saules starojums nav tik intensīvs. Bērniem tāpat kā grūtniecēm jālieto saules aizsargkrēms ar iespējami augstāku SPI, piemēram, +50. Aizsargkrēms jālieto arī, ja laiks ir apmācies, jo 80% bīstamo UV staru zemi sasniedz arī mākoņainā laikā. Būtiski sekot līdzi, lai bērni, atrodoties tiešā saulē, nepārkarstu, tāpēc galvā noteikti jāliek cepure, jāvelk krekliņš un, ja iespējams, vēlamas arī saulesbrilles. Tāpat jāseko līdzi, lai mazais nebūtu izslāpis.

Kuru sauļošanās līdzekli izvēlēties?

Farmaceite uzsver, ka galvenokārt jāizvēlas krēms ar spēcīgu saules filtru SPF+50. Tāpat grūtnieces var izvēlēties krēmus, kas paredzēti tieši grūtniecēm, savukārt bērni var lietot tieši savam vecumam atbilstošus saules aizsarglīdzekļus. „Ģimenes aptiekās” patlaban pieejama īpaša grūtnieču sērija no „Biodermas” zīmola „Photoderma” sērijas. Šīs līnijas produkti īpaši piemēroti grūtniecēm ne tikai tāpēc, ka tiem ir SPF+50, bet arī tāpēc, ka tie efektīvi samazina melanīna sintēzi, hiperpigmentāciju un aizkavē keloīda rētu veidošanos. Tāpat tie īpaši nomierinoši iedarbojas uz ādu. Šajā sērijā ietilpst arī bērniem paredzēti saules aizsarglīdzekļi ar filtru +50. Šie līdzekļi pieejami gēla veidā un ir zilā krāsā, lai varētu redzēt, cik vienmērīgi līdzeklis uzziests (pēc uzklāšanas tonis pazūd). Bērnu pieniņi pieejami arī „Eucerin” un „Altermed” zīmoliem.

Lai aizsarglīdzeklis iedarbotos maksimāli efektīvi, farmaceite to rekomendē uzklāt pusstundu pirms došanās saulē un atjaunot ik pēc divām stundām. Tas jāatjauno arī pēc katras peldes.

Pēc sauļošanās farmaceite rekomendē lietot mitrinošu krēmu, kas novērsīs ādas kairinājumu. Ja tomēr āda saulē kļuvusi sarkana un radušās aizdomas par apdegumu, tā jāatvēsina. Šeit derēs tautas metodes, piemēram, svaiga gurķa šķēles. Krējums gan nav ieteicams - lai gan tas ir atvēsinošs, pienskābās baktērijas ādai rada papildu kairinājumu. Lieliski noderēs arī aptiekās pieejamās „Bepanthen” ziedes. Tās ir saudzīgas, dziedējošas un iedarbojas uz ādu ar atvēsinošu efektu. Tās drīkst izmantot gan vecāki, gan bērni neatkarīgi no vecuma.